"EMEĞİN EMEKÇİNİN SESİ OLMAK İÇİN BURADAYIZ"

Memur-Sen Adana Temsilciliği, Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen Başkanlarının katılımıyla önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıda sendikaların karşılaştığı zorluklar ve çözüm yolları ayrıntılı bir şekilde dile getirildi. Toplantıya katılanlar arasında Enerji Bir-sen Toroslar Şube Başkanı Hasan Bulut, Ulaştırma Memur-Sen 2 No'lu Şube Başkanı İlker Sarıkaya, Ulaştırma Memur-Sen 1 No'lu Şube BaşkanıTonguç Tekkazancı, Toç  Bir- Sen Şube Başkanı Ahmet Ayyıldız, Eğitim Bir-Sen Adana 2 No'lu Şube Başkanı Türkan Mutlu Bayındır, Memur-Sen Başkanı Celil Mert, Ulaştırma Memur-Sen Hatay İl temsilcisi ve sendika üyeleri katıldı. Enerji Bir-Sen Şube Başkanı Hasan Bulut, şu ifadelere yer verdi: "Kıymetli Basın Mensupları, Değerli Katılımcılar, Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen teşkilatlarımız adına sizleri saygıyla selamlıyorum. Emeğin ve emekçinin sesi olmak için davetimizi kırmayıp ayırmak için ona ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi. 

"YÜKSEK ENFLASYON VE TOPLU SÖZLEŞME ENGELLEMELERİ"

"KAZANIMLARIMIZA GÖZ DİKİLİYOR VE HUKUK DÜZENİ YIKILIYOR"

Bulut, ülkedeki yüksek enflasyon ve toplu sözleşme hükümlerinin engellenmesinin, sendikaların karşılaştığı en büyük sorunlar arasında yer aldığını belirtti: Bulut: "Zorlu bir sürecin içerisinden geçmekteyiz. Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze koyuluyor. Son 20 yılda demokratikleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan olumlu adımların geri alındığını vurgulayan Bulut, kazanımlarının tehlikede olduğunu söyledi: "Son 20 yıllık süreçte demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor. Anayasa ile hüküm altına alınan, uluslararası sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı Kanun ile yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor" diye konuştu. 

"KAMU GÖREVLİLERİNİN SOSYAL HAKLARI KISITLANIYOR"

Bulut, Mart ayında Anayasa Mahkemesi tarafından toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini hatırlatarak, kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmesinin engellenmek istendiğini ifade etti. Bulut: "Anayasa Mahkemesi tarafından Mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildi. Kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmesini engellenmek, sendikal pazarlık gücünü etkisizleştirmek için kamu görevlilerimizden aylık 345 TL kesinti yapıldı"dedi. Bulut, tasarruf tedbirleri adı altında kamu görevlilerinin sosyal haklarının kısıtlandığını belirtti: "Tasarruf tedbirleri ile personel servis hizmetinin kaldırıldığı, koruyucu giyimin engellendiği, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığı ve toplu sözleşme hükümlerinin engellendiği görülürken, sosyal hak olan lojman kiralarına ise fahiş artışlar yapılacağı açıklandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek; servis hizmetinin kaldırılmasını kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

"KORUYUCU GİYİM KAZANIMIMIZ ENGELLENİYOR"

Koruyucu giyim kazanımının 12 yıldır sorunsuz uygulandığını belirten Bulut, bu kazanımın bugün kısıtlanmaya çalışıldığını söyledi:  Bulut "Koruyucu giyim kazanımımız, 2012 yılından bu zamana 12 yıldır sürekli ve sorunsuz uygulanıyor. Madde hükmü açık ve net olmasına rağmen, bu kazanımımız, bugün ne oldu da önce Maliye bürokrasisi tarafından yazıyla daha sonra da genelge ile kısıtlanmaya çalışılıyor" dedi. Fazla çalışma ücretlerinin de yetersiz olduğunu belirten Bulut, bu ücretlerin artırılması gerektiğini vurguladı: "Fazla çalışma ücreti, tüm sendikalarımızın hizmet kolu toplu sözleşmelerinde 2012 yılından bugüne kadar yer alan bir husustur. Toplu sözleşmelerimizde fiili çalışmaya bağlı olmaksızın ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücretleri yıllar sonra bir anda fiili çalışma yapılması şartına bağlanmaya çalışılıyor. Bütçe ile belirlenen ve saat başı 10 lira 10 kuruş olan fazla çalışma ücreti ile bir ekmek bile alınamaz iken, bu rakamın güncellenmesi yerine kaldırılması ya da ödenmemesi talimatlandırılıyor" ifadelerini kullandı.

"KAMU GÖREVLİLERİNİN GELİR SIKINTISINI BÜYÜTELİM DİYORLAR"

"LOJMAN KİRALARININ RAYİÇ BEDELLER ÜZERİNDEN YENİLENMESİ TAM BİR MUAMMADIR"

Lojman kiralarının rayiç bedeller üzerinden yenilenmesi konusuna da değinen Bulut, bu uygulamanın kamu görevlilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti: Bulut: "Lojman kiralarının rayiç bedeller üzerinden yenilenmesi konusu tam bir muammadır. Ocak ayında lojman kiralarına %25 zam yapıldı. Bunun üzerinde bir daha zam yapalım, kamu görevlilerinin gelir sıkıntısını büyütelim diyorlar. Kamu görevlisi bu gelirle; sadece devletin sosyal tesislerine gidebiliyor, sadece lojmanda hayatını ikame ettirebiliyor, sadece kamplarda ailesini tatile çıkarabiliyor" dedi. Bulut, teknik personelin mali ve özlük haklarının yetersiz olduğunu ve 3600 ek göstergenin hala çözüme kavuşmadığını belirtti: Bulut: "Teknik ve idari personelimizin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, mesleki sorumluluklarının gereği kamu işvereni tarafından görmezden geliniyor. Teknik personel ilave iyileştirme bekliyor, çalışma barışının sağlanmasını istiyor. Kamu işveren tarafından söz verilen ve Memur-Sen tarafından kayıt altına alınan; 1. dereceye 3600 ek gösterge konusu hala çözüme kavuşmadı" açıklamasını yaptı. 

 

"EMEKLİ AYLIKLARI PAZAR MARKET FİYATLARINA YETİŞEMİYOR"

"EMEKLİLİK VE ADALET TALEPLERİ"

Emekli aylıklarının düşüklüğü ve adaletsizliklere de değinen Bulut, emeklilerin gelir kayıplarını derinden hissettiğini ifade etti: "2023 Temmuz ayında verilen seyyanen zammın emekli aylıklarına yansımaması nedeniyle büyük bir adaletsizlik ortaya çıktı. Görev aylığı – emekli aylığı arasındaki bağ kopartıldı. Emekli aylıkları pazar, market fiyatlarına yetişemiyor. Emekliler gelir kayıplarını çok derinden hissediyor. Emekli olmayı bekleyen kamu görevlilerimiz ve emekli kamu görevlilerimiz için 1. dereceye 3600 ek gösterge çok önemlidir" dedi. Son olarak Bulut, sendikaların taleplerini sıraladı: "Sonuç olarak; Toplu sözleşme ikramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini, Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını, Koruyucu giyim kazanımımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, Fazla çalışma ücretinin yetersizliği dikkate alınarak artırımlı olarak ödenmesini, Lojman, sosyal tesis ve kampların faydaları dikkate alınarak yaygınlaştırılmasını, 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesini, Emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini ve ücretlerin adil bir seviyeye yükseltilmesini, Uzun zamandır gündemde olan Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasını, Mühendis, Mimar, teknik personel ile idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz." Toplantı, sorunların çözümü için birlik ve dayanışma mesajlarıyla sona erdi.