Gürer: “Çiftçilerimiz üretimden uzaklaşıyor”


Gürer, "Yaşanan don felaketinin yanı sıra geçen yıl uygulanan düşük satış fiyatları nedeniyle çiftçimiz tarımdan bekleme desteği alamadı. Bu durum çiftçi refahının gerilemesine neden oldu" dedi.
………………
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle açıklama yaptı. Gürer, tarımsal üretimde yaşanan kayıpların yanında çiftçilerin verimlerinin azalması ve çiftçilerin sigortalarını dahi ödeyememelerini değerlendirdi. Gürer'in edindiği bilgiye göre, 2001-2024 yılları arasında Türkiye'de hem toplam tarım alanı hem de işlenen tarım alanında önemli ölçüde azalma olduğu görüldü.
GÜRER'DEN 14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü Türkiye'de çiftçilerin bu anlamlı günü dahi mutlu bir şekilde kutlayamadığını belirtti. Gürer, "Yaşanan don felaketinin yanı sıra geçen yıl uygulanan düşük satış fiyatları nedeniyle çiftçimiz tarımdan bekleme desteği alamadı. Bu durum çiftçi refahının gerilemesine neden oldu" dedi.
Çiftçilerin geçim sıkıntısı içinde olduğunu vurgulayan Gürer, "Refah seviyesi düşüyor çiftçi üretimden uzaklaşıyor. Gençler tarıma yönelmiyor. Bugün resmi göstergeler, çiftçilerin yaşları 54-56 aralığına ulaşmış durumda" ifadesini kullandı. Tarımsal arazilerde büyümeyi ve çiftçilerin giderek azalmasını dile getiren Gürer, "Çiftçilerin refahını artıracak uygulamalardan uzak duran bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Piyasa tamamen tüccarın insafına bırakılmış durumda. Üreten kazanamıyor, her geçen gün artıyor" diye konuştu.
Girdi fiyatlarındaki fahiş artışa dikkat çeken Gürer, "2020 yılında tonu 2.140 lira olan DAP gübrenin bugün 27.000 liraya dayandığını görebiliyorsunuz. Bu tarihsel çiftçinin üretimini sürdürmesi tamamen hale geldi. Çiftçilik zorlaşıyor ve istihdam mesleklerinden, üretimden soğuyor" dedi.
TARIM ALANLARINDA AZALMA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde uygulanan tarım politikaları ile çiftçilik refahının gerilemesine yol açtığını ileri sürdü. Gürer, "21 üründe arz açığının büyüme yanında tarım alanlarımız daraldı. Çiftçi sayımız azaldı. Çiftçi refahının azalması ile çiftçiliğe gençlerin yönelmesi geriledi. Tarımsal bozulma ve ithalat normalleşti. Son don olayı ile çiftçilerin yaşadığı hasariyet katlandı. Bu süreçte tarım patlaması, esnafı ve ihracatçıyı da olumsuzluk meydana geldi." dedi.
Gürer, "Türkiye genelinde TÜİK'e göre dahi toplam tarım alanı, 2001 yılında 40 milyon 967 bin hektar, 2024 yılına gelindiğinde 38 milyon 619 bin hektar gerileyerek 2 milyon 348 bin hektar gerçekleşti. Bu miktar, 3 Niğde ilinden fazla büyümedir. Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı programı'nda yer alan göre de tarım arazisi 2010 yılında 24,4 milyon 2019 yılında 23,1 milyon hektar gerilediği 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda 2023 hektarlık arazinin 16,7 milyon hektarı ekilen, 2,8 milyon hektarı nadasa bırakılan ve 3,7 milyon hektar sebzecilik, bağcılık ve zeytin bitkileri için büyüme sağlanıyor Çünkü sayımı yapılmadığı için sağlıklı değildir. Ağaç var ve bahçe olarak kâğıt üzerinde bulunan arazilerde yerinde tespitlerde hiç ağaç bulunmuyor ve ekim dahi yapılmayan yerler tespit ediliyordu. Bu nedenle belirtilerin tarım sayımı ile özellikle büyük kent çevrelerinde imar yapılan ya da enerji ve sanayi adına yok edilen tarım arazileri de mevcuttur.” dedi.
“TÜİK sistemine göre 2001 yılında 23 milyon 740 bin hektarlık işlenen tarım alanı, 2024 yılı itibarıyla 20 milyon 201 bin hektarlık verilerde yer alıyor”, diyen CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Bu, yaklaşık olarak 5 Niğde ilinde bir alana denk geliyor. Yıllık nüfusa artış üretim artışı olmasa da ortaya çıkan verim artışları daha çok sulama suyu, tohum, gübre ve ilaçlama ile oluşan artışlardan büyüyor.” dedi.
NİĞDE ÖRNEĞİYLE TARIMSAL KAYBİN BOYUTLARI
Gürer, "Türkiye'nin önemli tarım artışının biri olan Niğde'nin toplam yüzölçümü 7.312 kilometrekare (731.200 hektar) olarak biliniyor” şeklinde konuştu.
GÜRER'DEN KRİTİK UYARI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kayıpların yalnızca tarım ekonomisini değil, gıda harcamalarını ve ülke ekonomisinin de derinden bozulmasını ifade etti. Gürer, "Tarım süreçlerinde yaşanan bu gerileme, çiftçilerimizin üretimden uzaklaştığının ve uyumluluklarının bozulmadığının açık bir göstergesidir. Üretimden kopan her hektar, ithalata çıkışı artırıyor ve halkın sofrasına gelen gıdanın fiyatını yükseltiyor." dedi.
Ömer Fethi Gürer, tarım alanındaki kayıpların önüne geçilmesi için genel politikaların sürdürüldüğünü vurguladı. Tarımsal üretimin, çiftçilere yönelik teşviklerin geliştirilmesi ve planlı bir üretim modeline geçiş yapılmasını amaçlayan Gürer, aksi halde Türkiye'nin kararlılığının bağımsızlığını yitirebileceği uyarısında bulundu.
SİGORTALI ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞÜYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin ürettikleri kazanç sağlayamaz durumda olduklarını ve 1 tedaviye dayanan kredi borçları ile çiftçiliği borçla yapabildiklerini belirttiklerini, çiftçilerin yaşlarının resmi verilerinde dahi 54-56 yaş aralığına dayandığını söyledi. Gençler tarıma yönelmemektedir. Türkiye Ziraat Odalarında beş milyonluk kayıtlı üyeden, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçi sayıları, bakanlık hizmetlerine göre 2024 yılında 2 milyon 340 bin civarındadır. TARSİM Tarım Sigortası'ndan çiftçilerin yararlandığı bu rakamın çok altında kalması, ÇKS çiftçilerinin bir bölüm arazi kiralama yoluyla çiftçilik yapmadığını göstermektedir.
2009 yılında 1 milyon 14 bin 948 olan zorunlu sigortalı tarım işçileri (4B), 2025 yılının Şubat ayında 414 bin 941'e geri dönmüştü. Bu durum, çiftçinin sigorta borcunu dahi ödeyemez durumda gelmesinden dolayı güvencesiz çalışma durumunda kaldığının göstergesidir. “Ülkemizdeki çiftçimiz mutlu değil.” diye konuştu.
Gürer, "2011 yılında tarım sektöründe 5 milyon 289 bin kişi istihdam edilirken, bu sayı bugün 4 milyon 827 bin geri olmuştur. Aynı dönemde, toplam istihdamda tarımın payı yüzde 22,8'den yüzde 14,8'e düşmüştür. Son don ile 2025 tarımdan ekmek yiyen tarım işleri de hayatta kalma riski ile karşıdır. İşçi, çiftçi, esnaf, ihracatçı, sabit tarım işçileri her kesimden ayrıca ciddi biçimde demokratiktir.” dedi.