Gürer: Engelli sporculara destek yetersiz
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2005 yılından bu yana engelli branşlarında faaliyet gösteren 3 bin 373 spor kulübene 12.9 milyon TL nakdi yardım yapıldığını açıkladı.
Bakan Kasapoğlu’nun verdiği bilgiye göre her bir spor kulübüne son 13 yılda ortalama 4 bin TL yardım yapıldığı hesaplandığında, kulüplere verilen yıllık yardım miktarı ise 300 lira civarında kaldı.
GÜRER, ENGELLİ SPORCULARIN SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli branşlarında faaliyet gösteren spor kulüplerinin yaşadığı sorunları, Gençlik ve Spor Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Gürer önergesinde, “Engelliler için spor kulüplerinin rehabilitasyon merkezine dönüştürülmesi düşünülmekte midir? Engelliler spor kulüplerine sağlanan teşvikler var mıdır? Kaç sporcu bu teşviklerden doğrudan yararlanmaktadır? Engelliler spor kulüplerinin branşlara göre dağılımlı sporcu sayıları kaçtır? Kız erkek oranı nedir? 2017 yılında engelli sporculardan iş olanağı sağlanan var mıdır? Engelli sporcuların istihdamına yönelik çalışma yapılmakta mıdır? Köylerde engellilerin kent merkezinde spor olanağına ermesi için sağlanan destek var mıdır? Engelli sporcular için hangi illerde spor tesis vardır? Engelli sporcular için doğrudan spor yapacakları tesisler için 2018 yılında ayrılan kaynak nedir? Hangi tesislerin yapılması düşünülmektedir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bakanlıklarına ait tesisleri 81 ilde engelli sporcular tarafından gerçekleştirilen spor müsabakaları için kullanıldığını söyledi.
3 BİN 373 SPOR KULÜBÜNE 13 YILDA 12 .9 MİLYON TL NAKDİ YARDIM
2005 yılından bugüne kadar engelli branşlarda faaliyet gösteren 3.373 spor kulübüne toplam 12.976.827 TL nakdi yardım yapıldığını açıklayan Bakan Kasapoğlu, “Ayrıca bedensel engelli sporcuların sportif faaliyetlere katılımlarının sağlanması amacıyla 10 farklı spor branşında toplam 102 adet tekerlekli sandalye alımı yapılmış ve sandalyeler sporculara dağıtılmıştır” dedi.
Engelli vatandaşların spor yapabilmesini sağlamak ve engelli sporcu sayısını artırmak amacıyla Engelliler İl Spor Merkezleri uygulaması başlatıldığını belirten Bakan Kasapoğlu, bu spor merkezlerinde Türk sporuna ve spor kulüplerine sporcu kaynağı yaratmak ve gençleri spora yönlendirmek amacıyla çocuk ve gençlere eğitim verildiğini, bu faaliyetlerden 2018 yılında 2.312 katılımcının yararlandığını bildirdi.
LİSANSLI SPORCU SAYISI 42 BİN 616
Bedensel engelli, görme engelli, özel sporcu ve işitme engelli 33.161 erkek, 9.455 kız olmak üzere toplam lisanslı sporcu sayısı 42.616 olduğunu açıklayan Bakan Kasapoğlu, şunları söyledi:
“Bakanlığımız tarafından tahsis edilen engelli araçları ile engelli sporcularımızın kırsal kesimlerden şehir merkezlerine transferi gerçekleştirilerek spor yapmaları sağlanmaktadır.
Yeni yapılan tüm tesislerimizin projeleri, engelli vatandaşlarımız tarafından kullanılabilecek şekilde yapılmaktadır. Daha önce yapılan tesislerimizin ise engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirilmesi sağlanmaktadır.”
İKTİDAR ENGELLİ SPORCULARA DESTEĞİ ARTIRMALIDIR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise engelli bireylerin spor yapabilmelerine olanak sağlanması için daha etkin faaliyetlere imza atılması ve daha çok destek sağlanması gerektiğini söyledi. Engelli branşlarında faaliyet gösteren spor kulüplerinin, antrenman yapamama, deplasman maçlarına katılamama ve malzeme bulamama gibi çeşitli sorunlar yaşadığını anlatan Öner Fethi Gürer, Bakanlığın son 13 yılda 3 bin 373 spor kulübüne verdiği nakdi yardım miktarının 12.9 milyon civarında kalmasının, iktidarın engelli sporculara gereken destekten uzak olduğunun bir gösterdiği olduğunu ifade etti.
Gürer yaptığı açıklamada, “Kamuoyuna yansıyan engelli sporcuların sahipsiz kalışına iktidar daha çözümcü ve katkı sağlayıcı destek sağlamalıdır” dedi.