Gürer’e pazarcı esnafı da “zordayız” dedi.
Pazarcı esnafı: "Zarar zarar nereye kadar?"
Pazarcı esnafı: “İki karpuz satıp bir litre mazot alıyorum”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ve Bor ilçelerinde kurulan haftalık pazar yerlerinde vatandaşların ve esnafın sorunlarını dinledi. Gürer, pazarcı esnafında, ekonomik zorluklardan dolayı sıkıntılar yaşadığını ifade etti.
"VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, BİZ DE PERİŞANIZ"
Gürer’e dert yanan Pazarcı esnafı, satış yapmakta zorlandıklarını ve masraflarını karşılayamaz hale geldiklerini dile getirdiler. Bir esnaf, " kar ile ürün sattığımız yok. Nasıl perişan olmayalım? Vatandaşın alım gücü daraldı, bizim de. Sanayiye gidiyoruz; ver 5.000 lira, az bir şey mazot alıyorsun; ver 1.000 lira. 3 liraya karpuz satıyorum. İki tane karpuz satıp 1 litre mazot alıyorum. Poşetin 10 kilosu olmuş 700 lira. Poşet parasını çıkaramıyoruz, yani masrafa 1 ton mal satmamız lazım.Market poşeti 25 krş satar biz bedava veriyoruz.Poşet dahi yük olmaya başladı " diyerek içinde bulundukları durumu özetledi.
GİRDİ MALİYETLERİ ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
Bir başka esnaf ise mazot fiyatlarının artışıyla ilgili şikayetlerini dile getirerek, "Biz biberi ekiyoruz ama satamıyoruz. Soğanla patatese döndüm. Bize acısınlar. Tarlamda iki kuyum var, ikisini de elektrik faturasından dolayı çalıştıramıyorum. Mazot da yükseldi, 46 lira oldu. Hangisine gücüm yetsin? 4 kez anjiyo oldum. Ne olacak böyle? Nasıl düzelecek? Ben ölünce mi düzelecek?" şeklinde konuştu.
"PAZARCI BİTTİ, PAZARLAR KAPANMA NOKTASINA GELDİ"
Pazarcıların ortak sorunu, artan maliyetler ve azalan satışlar oldu. Bir esnaf, "Pazarcı bitti, pazarcı diye bir şey kalmadı. Böyle giderse 3-5 seneye kadar pazarlar kurulmaz, esnaf gelmez. Zarar, zarar... Nereye kadar? Cebimdeki sermaye bitesiye kadar zarar ediyorum. Sermayem bitince ne yapacağım? Bırakacağım bu işi" diyerek, içinde bulunduğu çıkmazı ve pazar yerlerinin geleceğinden endişe ettiğini belirtti.
MARKETLERLE REKABET EDEMEYEN ESNAF ÇÖZÜM BEKLİYOR
Esnaflar, büyük marketlerle rekabet edememekten şikayetçi oldu. Bir pazarcı, "Market haftalık pazar kurulunca fiyatı pazar fiyatı altına çekiyor. Pazar bittiği anda etiket değiştiriyor bu kere bizim fiyatın üzerine fırlatıyor.Bir günlük indirim 6 günlük bildirime dönüyor.Böylece bizim müşteriyi alıyor ama sonrası fiyatı fırlatıp vatandaştan daha çok kazanç sağlıyor.Bizim pazarcı esnafının işini bozup önünü kesiyor.O gidiyor dağa uygun koşulda ürün getirip daha çok karla satıp bizimle rekabet ederek bizi kazançsız bırakıyor. Her köşede marketler çoğaldı, pazar böyle böyle bitti. Kaldırımın üstünü sebzeyle meyve ile kapatıyorlar, bir de üzerine pazar fiyatının 10-15 lira aşağı koyuyorlar. Ben muzu mesela 50 liraya satıyorum, pazar genelinde de 50 lira, orası 35 liraya bir gün satıyor. 15 lira düşüyor, yarın pazar yok tekrar bakın aynı muza. Eğer 50 lira 60 lira yazmazlarsa ben bıyıklarımı keserim" diyerek, marketlerin haksız rekabet oluşturduğunu vurguladı.
1 KİLO BAL SATIP 1,5 KİLO ET ALIRKEN, 3 KİLO BAL SATIP 1 KİLO ET ALIR OLDU
Bal üreticisi bir esnaf ise, artan maliyetlerden ve düşen satışlardan dert yandı. "Bala falan bakan yok. Şimdi okullar açılacak diyorlar; salçaydı, turşuydu, bulguruydu... Vatandaş kışı kurtarayım diye uğraşıyor, balla kimse uğraşmıyor. 300 liraya satıyoruz, ucuz yani. Tereyağının kilosu 300 lira olmuş, balın kilosu da 300 lira. Geçen yıl biz bunu 200 liraya veriyorduk. Tereyağı şimdi bizi geçti, her şey bizi geçti. Eskiden bir kilo bal satıyorduk, bir buçuk kilo et alıyorduk. Şimdi 3 kilo satıp 1 kilo et alabiliyoruz" sözleriyle, bal satışlarındaki düşüşten dert yandı. Bal üretimi için aldıkları şeker fiyatında artışa dikkat çekti. Zorunlu giderlerin arttığını satış fiyatı düştüğünü söyledi.
GÜRER: "PAZAR ESNAFININ DURUMU GÜN GEÇTİKÇE KÖTÜLEŞİYOR"
Ziyaretleri sırasında esnafın sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Esnafın durumu gün geçtikçe kötüleşiyor. Pazar yerlerinde yaşanan bu sıkıntılar, ülke genelindeki ekonomik tablonun bir yansımasıdır. Esnaf, yükselen maliyetlerle boğuşurken, satış yapmakta zorlanıyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Vatandaş ise yerli ürün çıkmış olmasına rağmen gelir gider dengesi bozulduğunu pazarda dahi her ürünü alamadıklarından dert yandı. Özellikle emekliler aldığımız maaş ile her ürünü alamıyoruz.Geçmişte batmanla karpuz alırdık şimdi kilo ile almakta zorlanıyoruz" dediler.
...