“Halk kiraya çalışıyor”
Gerçekler sokakta, pazarda, kira kontratlarında. İnsanlar ay sonunu getiremiyor. Kira fiyatları maaşları sollamış durumda. Mutfakta yangın var, market rafları yanıyor. Bu tabloya ‘enflasyon düşüyor’ diyerek gözünü kapatamazsınız” dedi.
……………………..
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kira artışlarına ilişkin yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Gülcan Kış, Türkiye’de yaşanan barınma krizinin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayarak, “Ankara’da ortalama kira 28 bin 592 TL, İzmir’de 27 bin 660 TL. Oysa asgari ücret 22 bin 104 TL, en düşük emekli maaşı 14 bin 500 TL. Bu tabloda hâlâ ‘enflasyon düştü, fiyat artışları yavaşlıyor’ demek, vatandaşla açıkça alay etmektir. Halk kiraya çalışıyor, emekli temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.
“Gerçekler sokakta, pazarda, kira kontratlarında”
Gülcan Kış, Bakan Şimşek’in “dezenflasyon süreci kesintisiz sürüyor” açıklamalarına da tepki göstererek şunları söyledi:
“Sayın Bakan kâğıt üzerinde başarı öyküleri anlatıyor ama vatandaşın yaşadığı sefalet bu açıklamaları boşa çıkarıyor. Gerçekler sokakta, pazarda, kira kontratlarında. İnsanlar ay sonunu getiremiyor. Kira fiyatları maaşları sollamış durumda. Mutfakta yangın var, market rafları yanıyor. Bu tabloya ‘enflasyon düşüyor’ diyerek gözünü kapatamazsınız.”
“Memur zamları daha şimdiden eridi”
CHP’li Gülcan Kış, Hakem Kurulu’nun kamu çalışanlarına yönelik aldığı kararların da milyonlarca memuru mağdur edeceğini vurguladı:
“2026 yılı için %11+7, 2027 yılı için %5+4 zam kararı alındı. Ayrıca taban aylığa verilen 1000 TL zam da değiştirilmedi. Bu oranlar, daha bugünden yıllık enflasyon karşısında erimiş durumda. Memur, yılın ortasında maaşının buhar olduğunu görecek. Bu, kamu emekçisinin alın terini yok saymaktır.”
“Emekli ve asgari ücretli açlık sınırının altında”
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye’de barınma ve geçim krizinin derinleştiğini belirterek, emekli ve asgari ücretlilerin yaşadığı yoksulluğu şu sözlerle dile getirdi:
“Bugün en düşük emekli maaşı 14 bin 500 TL. Ortalama kiralar ise 20 bin TL’nin üzerinde. Emekli, aldığı maaşla kirasını bile ödeyemiyor. Asgari ücret 22 bin 104 TL ama Ankara’da, İzmir’de ortalama kira bu rakamın da üzerinde. Yani asgari ücretli, barınma hakkını bile kaybetmiş durumda. Vatandaş, maaşını kiraya veriyor; mutfağa, pazara, çocuğun eğitimine para kalmıyor. Bu, sosyal devletin iflas ettiğinin en açık göstergesidir.”
“Şimşek’in masalı değil, halkın gerçeği”
Gülcan Kış, Bakan Şimşek’in “500 bin sosyal konut yapılacak” açıklamalarını da eleştirerek, iktidarın daha önce verdiği sözlerin tutulmadığını hatırlattı:
“Her seçim öncesi verilen sosyal konut vaatleri ortada. Yıllardır açıklanan projelerden milyonlarca vatandaş yararlanamadı. Bugün hâlâ kiracılar ev bulamaz, gençler ailesinin yanında barınmak zorunda kalırken, Bakanlık hayali projelerle günü kurtarmaya çalışıyor. Halkın gerçeği çok açık: Barınamayan gençler, açlık sınırının altında yaşayan emekliler, evine ekmek götürmekte zorlanan işçiler. Bu tabloyu değiştirmeden kimse bize başarı hikâyesi anlatmasın.”
“CHP halkın yanındadır”
CHP’li Gülcan Kış, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Cumhuriyet Halk Partisi, halkın hakkını, emeğini, alın terini savunmaya devam edecektir. Bu düzeni değiştirecek olan halkın iradesidir. Vatandaşı faize, fahiş kiralara, düşük maaşlara mahkûm eden bu anlayış sona erecektir. Türkiye, adil bölüşümün, insanca yaşamın hâkim olduğu bir düzeni hak ediyor.”