"HASTA DA ECZACI DA MAĞDUR! "
Türkiye'de son dönemde hem eczacılar hem de hastalar ciddi bir krizle karşı karşıya. Bulunamayan ilaç sorunu ve giderek artan maliyetler, eczacılık sektörünü zorluyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yaşanan bu sorunları çarpıcı bir şekilde dile getirerek yetkililere acil önlem çağrısında bulundu. Artan maliyetler karşısında zor durumda kalan eczacılar, ayakta kalabilmek için kredi çekmeye mecbur kalıyor. Saydan, Türkiye'deki mevcut ekonomik koşulların eczane giderlerini hızla artırdığını belirterek şunları söyledi:" Elektrik, kira, doğalgaz, yakıt, personel ücreti, yemek giderleri ve sarf malzemeleri gibi giderler enflasyon oranında hatta daha da yüksek oranda artarken, eczane gelirlerinde bu oranda bir artış olmuyor"dedi.
"ACİL ÖNLEMLER ALINMALI"
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun hâlâ 17,54 TL olarak uygulandığına dikkat çeken Saydan, gerçek avro kurunun bugün 35 TL’yi geçtiğini kaydetti. Saydan: "Bu durum, ilaç tedarikinde büyük sorunlar yaratıyor ve eczaneleri finansal olarak zor durumda bırakıyor.” dedi. Saydan, İlaç Fiyat Kararnamesi'nde (İFK) yapılan kısmi düzenlemelerin sorunları gidermeye yetmediğini ve eczacıların her geçen gün artan maliyetler altında ezildiğini vurguladı. 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veren eczanelerin, bu yükleri karşılamak için sürekli kredi almak zorunda kaldığını belirten Saydan, “Bu sürdürülebilir bir durum değil, acil önlem alınmalı” dedi.
"İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ GÜNCELLENMELİ"
Saydan, İlaç Fiyat Kararnamesi'nin (İFK) günümüz ekonomik koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “İlaç zammı dönemlerinde halk arasında oluşan ‘Eczacılar kazanç sağlıyor’ algısı tamamen yanlış. Gerçek şu ki, düşen kârlılıklar ve bazı firmaların mevzuata aykırı uygulamaları nedeniyle, eczacılar neredeyse hiç kâr etmediği ilaçların sayısı hızla artıyor. İFK’daki baremler enflasyona uygun şekilde güncellenmediği sürece, eczanelerin uzun süre ayakta kalması mümkün değil. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu konuda acilen ciddi adımlar atması gerekiyor.”diye konuştu.
"DİYABET HASTALARI ARTAN FİYAT FARKLARI ALTINDA EZİLİYOR"
Öte yandan, diyabet hastaları da ilaç ve medikal malzeme fiyatlarındaki artışlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Türk Eczacılar Birliği (TEB), Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) diyabet tedavisinde kullanılan şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları için ödediği tutarların, gerçek fiyatların çok altında kaldığını açıkladı. Ağustos ayında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişikliklerle birlikte SGK'nın ödemelerinde yapılan artışın yetersiz kaldığını belirten TEB, “Kan şekeri ölçüm çubukları için SGK’nın ödediği tutar 1,04 TL’ye yükseltilse de bu rakamlar hastalarımızın mağduriyetini gidermekten çok uzak. Yüksek fiyat farkları altında ezilen hastalarımız, diyabetle mücadele ederken ekonomik bir yükle daha karşı karşıya kalıyor” şeklinde konuştu.