Hatay'da Felaketin İzleri Silinmiyor, Eğitim Ortamları İçler Acısı Durumda!

ÖZBAY: "GEÇİCİ ÇÖZÜMLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARI GİDEREMİYOR"

ÖZBAY: "KONTEYNER OKULLARLA DEPREMİN YARALARI SARILAMAZ"


Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, deprem felaketinin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen, Hatay’daki eğitim koşullarının hala içler acısı durumda olduğunu vurguladı. Hatay'ı ziyaret eden Özbay, kentteki birçok okulun kullanılamaz halde olduğunu belirterek, deprem sonrası eğitim sisteminin büyük bir kriz içinde olduğunu ifade etti. Özbay, Hatay’da yıkılan okul sayısının 210 olduğunu, 180 okulun ise orta hasarlı olduğunu söyledi. Eğitimin devam edebilmesi için 88 prefabrik okul kurulmuş durumda. Ancak bu geçici çözümler, eğitimdeki sorunları tam anlamıyla gideremiyor. Özbay, “Birçok sağlam okul, hasar gören okullarla binalarını paylaşıyor ve bu durum ikili eğitimi zorunlu hale getiriyor. Dersler sabah 7’de başlayıp akşam 19.00’a kadar sürüyor” dedi. Bu zorlu şartlar altında öğrenciler, eğitim sürelerinin kısaltılması gibi yeni sorunlarla da karşı karşıya kalıyor"dedi.

"ÖĞRENCİLER ULAŞIM SORUNLARIYLA BOĞUŞUYOR"

Bölgedeki ulaşım sorunlarına da dikkat çeken Özbay, öğrencilere servis hizmeti sağlanamadığını ve toplu taşımanın yetersiz olduğunu belirtti. Özellikle kırsal bölgelerdeki öğrenciler, okullarına ulaşabilmek için otostop çekmek zorunda kalıyor. Özbay, “Eğitim sürecindeki bu aksaklıklar, zaten travma yaşayan öğrencilerimizin öğrenme kaybını daha da derinleştiriyor” dedi. Hatay’da birçok okul binası birden fazla okul tarafından kullanılıyor. Özbay, bu durumun eğitimde büyük bir karmaşaya yol açtığını belirterek, “Bir okulda iki, hatta üç-dört tabela görmek artık sıradan hale gelmiş. Ziyaret ettiğimiz bir okul binasını 20 aydır Emniyet Müdürlüğü kullanıyor. Aynı binada hem Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi’nin hem de Emniyet Müdürlüğü’nün tabelaları asılı. Bu trajikomik bir durumdur” dedi.

"FELAKETTEN ETKİLENEN ÇOCUKLARIMZIN GELECEĞİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ"

Özbay, İskenderun’daki Osman Ötken Anadolu Lisesi öğrencilerinin ise farklı bir zorlukla karşı karşıya olduğunu söyledi: “Bu öğrenciler, bir gemide yatılı olarak eğitimlerine devam etmek zorunda bırakılmış. Deprem sonrası geçen onca zamana rağmen bu durum hala çözülemedi.Özbay, deprem bölgelerinde eğitimin hala ciddi sorunlarla boğuştuğunu belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı Hatay’da henüz yeni bir okul inşa etmedi. Öğretmenlerin ihtiyaçları karşılanmadı. Yarım kalan onarımlar, paylaşılan okullar ve ikili eğitim uygulamaları eğitimi çıkmaza sokuyor” dedi. Eğitim-İş olarak, yetkilileri bu tabloyu görmeye ve gerekli adımları atmaya davet eden Özbay, “Felaketten etkilenen çocuklarımızın geleceği göz ardı edilemez. Konteyner okullarla bu yaralar sarılamaz” diye konuştu.