İŞÇİ EMEKLİSİ 3 DEĞİL YÜZDE 50 ZAM İSTİYOR
EVET -HAYIR İÇİN KARAR VERMEDİK
Adana’da uzun yıllar sendikacılık da yapan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Ahmet Kahraman, 16 Nisan’da yapılacak halk oylaması için ‘Evet veya Hayır’ kararı vermediklerini söyledi. Kahraman, işçi emeklisinin ortalama 1200-1300 TL ücret aldığını hatırlatarak, “Dul yetim daha perişan. Yüzde 3 oranda, 1000 TL’ye verilen 30 liralık zam yeterli değil. Maaşımıza belli ölçüde zam yapılmasını istiyoruz.” dedi.
YÜZDE 50 ZAMMA İHTİYACIMIZ VAR
Kahraman, “Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’deki şartlarda yaşanabilir standart 3 bin 500 TL’dir. Zaten herkes biliyor artık bir zam furyası var. Bu hükümetin de elinde değil. Dış oyunlar, darbe girişimi. Biz bu hususta sayın cumhurbaşkanına ve başbakana yazı da gönderdim. Bizim yüzde 50 gibi zamma ihtiyacımız var” diye konuştu.
RAMAZAN YÜKSEL / ÖZEL HABER
ADANA- Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Ahmet Kahraman, işçi emeklilerinin yaşadığı sorunları, halk oylamasında ne karar vereceklerini, şehrin ekonomisinde yaşananlarla, Adana’ya gelen Suriyeliler’in hayata etkilerini EGEMEN’e değerlendirdi.
CUMHURBAŞKANINDAN RANDEVU TALEP ETTİK
Son zamanlarda ekonomide yaşanan olumsuzluklar sizi nasıl etkiledi, hükümetten beklentileriniz neler, referandum için kararınız belli oldu mu?
“Genel merkezde toplantılar düzenliyoruz. Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan randevu alıp, emekliliğin yüzde 2-3 zamlarla gitmeyeceğini söylemek ve belli ölçüde artış sağlanmasını isteyeceğiz. Eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Köşk’te bu sebeple bizi iki kez kabul etti, görüşlerimiz aldı. Referandum öncesi ise teşkilat olarak henüz karar vermiş değiliz. Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanımız Binali Yıldırım’dan taleplerimiz var. Gerçekten, işçi emekli, dul ve yetimi çok zor durumda. Ortalama asgari ücret kadar bir para alıyorlar. Dul yetim daha perişan. Cumhurbaşkanımızdan belli ölçüde bir zam talebimiz var. Yaşanabilir standart 3 bin 500 TL’dir. Sendikaların yaptığı araştırmalara göre böyle. Zaten herkes biliyor artık bir zam furyası da var. Bu hükümetin elinde değil. Dış oyunlar, darbe girişimi. Emekliye zam konusunda sayın cumhurbaşkanı ve başbakana yazı gönderdim. Bizim yüzde 50 gibi bir zamma ihtiyacımız var. Bunu hükümetin ve Cumhurbaşkanımızın gözden geçirmesini istiyoruz. İnşallah sesimizi duyan olur. Sayın Bakanımız Ömer Çelik ile de görüştüm, sorunlarımızı dile getirdim notlar aldı. Mart ayının 10’una kadar ise Genel Merkez’de başkanlar kurulu olacak. Evet-hayır hususunda burada karar alınacak. Orada bir konsensus sağlanacak. 60 şube başkanı 700 bin civarında üyemiz var. Alınan karar yönünde hareket edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep ettik. İnşallah zamanı varsa verir. Orada da emeklilerin durumunu kendisine arz etme imkanı buluruz.”
İYİ DURUMDA OLSAK SES ÇIKARMAYIZ
İşçi emeklilerinin ekonomik durumlarında son zamanda neler gözlemliyorsunuz, şehir ekonomisine etki eden neler var, sizi nasıl etkiliyor?
“Çok büyük geriye gitme var. Küçük esnaf ve diğer bazı kesimler için bazı düzenlemeler yapıldı, ancak işçi emeklisi, dul ve yetimi kimse ağzına almıyor. Durumumuz iyi olsa hakikaten dillendirmeyiz. Gerçekten işçi emeklisinin durumu çok perişan. Bu kesimin az da olsa refaha kavuşmasını istiyoruz. Ülkenin durumuna bakılırsa ekonomi durgunluk içerisinde, pek iyi değil. Suriyeliler’in burada olması çok büyük bir yüktür, külfettir. Türk vatandaşları her yönden rahatsızlar Suriyeliler’den. Buna bir çözüm bulunması lazım. Eğer bunlara bakılıyorsa Çadırkentler yapılmalı. Maalesef şehirlere girdiler, dilenen mi, hırsızlık yapan mı ararsın, kavga gürültü çıkaran mı ararsın. Bizce bunların bir hal çaresine bakılması lazım. Eğer orada barış sağlanırsa bu insanların tekrar Suriye’ye gönderilmesi lazım. Kendiliğinden çıkmazlar zaten.”
İŞSİZLİK VAR, ADANA DA ZORDA
Eski bir sendikacı olarak şehrin son yıllarda yaşadığı ekonomik durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Adana ekonomik açıdan çok kötü durumda, işsizlik had safhada. İstatistiklere göre, işsizlik Şırnak’ta yüzde 22, Adana’da yüzde 21. Uzun yıllar sendikacılık yaptım, tekstil sektörünün içinde bulundum. O zaman 60 bin kişi sadece tekstilde çalışıyordu, 35 bin Teksif üyesi vardı. Bu fabrikaların tamamı kapandı, yerlerine kapasitelerinin yarısı kadar bile fabrika konmadı. Yerleri apartman oldu, üretim yok Adana’da. Bir organize sanayi var o da doğru düzgün çalışmıyor. Mersin turizm bölgesi olarak teşvik alıyor, Osmaniye teşvik alıyor, Adana’ya teşvik yok. Sanayinin Gaziantep’e, Osmaniye’ye kaymasının sebebi teşvik uygulaması.”
1000 TL ALAN EMEKLİYE 40 BİN LİRA KREDİ VERDİLER
En düşük işçi emeklisi ne kadar alıyor, bu parayla geçinmek mümkün mü? Emekli kredi çekerek mi yaşıyor?
“En düşük işçi emeklisi 1080 lira alıyor. Bu parayla geçinmek bu şartlarda mümkün değil. Hep üst düzey sendikalarda çalıştım, 1989’da emekli oldum, şu anda 1450 lira alıyorum. 3 çocuğum var, onlar yardım ediyor. Çocukları yardım etmeyenler, aşırı derecede perişan. Bir de bu insanlar zamanında kredi çekmişler. Eline maaş da geçmiyor adamın. Adam tam sıfır yani. Aşırı derecede sıkıntı. Bankalar şimdi biraz daha inceliyor, daha önce öyle hatalar yaptılar ki emekliye 20 ile 40 bin lira arasında kredi verdi. Emekli bir kişiye nasıl bu kadar kredi veriyorsun, kaç lira maaşı var. Alıyor bu krediyi sonra adamın hayatı bitiyor. İntihar eden insanlar oldu, yapacak bir şey yok. Bir emekliye bu kadar para verilir mi, 1000 lira maaşı var. Şimdi tedbir aldılar. Bugün aşırı derecede kredi vermiyorlar. Bir kere iş işten geçti.”
KONUT İÇİN YER İSTEDİK ANCAK
Emeklilere yönelik projeleriniz var mı?
“Emekliler için ne yapabiliriz diye düşünüp Valiliğe bir yazı yazdık. Üyelerimize konut üretebilmek için Milli Emlak’tan arsa talebimiz oldu. Milli Emlak müdürü, ‘Sizden başka başvuru yapan olmadı, Toplu Konut İdaresi’nce öyle bir çalışma olduğunda ilk size arsa tahsis edeceğiz’ dedi. Bize 20-30 dönüm arsa tahsis edilseydi, belediyeden altyapı çalışması isterdik. Sonra ise TOKİ ile veya başka bir şirketle çalışma başlatırdık. İşbirliği yapılsa bile Adana’da binlerce emekliden sadece belli bir kısmına konut üretilebilir.
Özellikle emekliler için sağlık üzerinde çok duruyoruz. Adana’da 10 civarında hastane ile anlaşmamız var. 60 lira yerine dernek kartını gösterip 10 liraya muayene olabiliyoruz. Emekliler için genel merkezde misafirhanemiz var, yaz aylarını denizde geçirmek isteyenler için Karataş’ta Çadırkent’te iki yıllık anlaşmamız var. Romatizması olanlar için Çiftehan kaplıcalarıyla anlaşma yaptık. Toplu taşıma araçlarına klima takılması fikrini de ben eski Valimiz İlhan Atış’a teklif ettim, hayata geçti.”