“Köy enstitüleri kapatıldı, laik eğitimden uzaklaşıldı”

 

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 77. Yılı dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Yönetimi, “Köy Enstitüleri” konulu konferans düzenledi. Konferansı veren Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, “Köy Enstitüleri Atatürk’ün ön gördüğü eğitim felsefesini uygulamaya koyan tek eğitim kurumumuz olduğu için, unutulamaz unutturulamaz” dedi.

LAİK, DEMOKRATİK VE BİLİMSEL EĞİTİM

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 77. Yılı dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube binasında gerçekleştirilen Konferansa katılım yoğundu. Dernek Başkanı Atilla Eker ve Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu Konferansta konuşan Bozdemir, “Atatürkçü eğitimin” önemine değindi.

“Atatürkçü eğitim” ve “Laik, Demokratik ve Bilimsel eğitim”i anlatan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, Atatürkçü eğitim; insanları, hayata etkin olarak katılan, kültür ve uygarlığın değerlerinden yararlanabilecek duruma getirebilen, her alanda bilime ve sanata, kendi öz değerlerine, uygarlığa katkıda bulunabilecek yaratıcı bir nitelik sağlama amacına yönelik olduğunu söyledi.

“LAİK EĞİTİM, DİNDEN BUYRUK ALMAYAN EĞİTİMDİR”

Bozdemir şöyle devam etti;

“Laik, Demokratik ve Bilimsel eğitim ise dinden buyruk almayan eğitimdir. Laik eğitimin hedefi; özgür düşünceli, özgür vicdanlı özgür davranışlı, yaratıcıve araştırıcı çağdaş kuşaklar yetiştirmektir. Laiklik Demokratik Cumhuriyetin temel harcıdır. Olmazsa olmazdır. Demokratik eğitimin birinci amacı da eğitim ve öğretim programlarını ve yöntemlerini, demokrasinin dayandığı temel ilkelere göre saptamaktır. İkinci amacı ise eğitim ve öğretim çalışmalarında, öğretmen-öğrenci ilişkilerinde, eğitsel etkinliklerde öğrencinin birey olarak değerine ve bütünlüğüne, birlikte çalışmaya karşılıklı saygıya, hoşgörüye, kişiliğe değer ve önem vermesini sağlamaktır”

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI

1950’li yıllarda çok partili döneme geçilmesiyle iktidara gelen o günkü Demokrat Parti, Köy enstitülerini ve Halk evlerini kapatarak eğitime büyük bir darbe vurduğunu kaydeden Bozdemir “o dönem laik eğitimin bütün kurumlarına saldırıldı. Asıl amaç Cumhuriyet ve onun asli kurumlarını tasfiye etmekti. O nedenle MEB hedef seçildi. Laik, demokratik eğitimden yavaş yavaş uzaklaşıldı.  Eğitimde dincileşme ve piyasalaşma hakim kılınmaya çalışıldı. 1960’tan sonra sağcı iktidarlar, DP’nin başlattığı uygulamaları adım adım sürdürmeye çalıştılar. Artık bugün bu uygulamaların meyvelerini vermeye başladığını hep birlikte görüyoruz”

Konferansın ardından Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Bozdemir’e, katılımcılar adına teşekkür etti.