BOYACI ESNAFI MYB TOPLANTISINDA BULUŞTU…
ADANA – Adana ESOB’a bağlı Adana Yağlı Boyacılar Esnaf Odası’na kayıtlı inşaat boyacıları esnafları, yasa gereği zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) Bilgilendirme Toplantısı’nda buluştu.
Adana ESOB Şehit Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Birlik Başkan Vekili ve Adana Yağlı Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Göktaş, Birlik Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Uygunsözlü, Genel Sekreter Sema Kartalmış, Oda Genel Sekreteri Özge Turun ile Üniversal Belgelendirme Firması Yetkilileri katıldılar.
Açılış konuşmasını yapan Birlik Başkan Vekili ve Oda Başkanı Mustafa Göktaş, katılımlarından ve hassasiyetlerinden dolayı tüm esnaflarına teşekkür ederken, “Meselesine sahip çıkan, kazancının her kuruşunda alın teri bulunan tüm esnaflarıma şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum. Aslında bizim boyacılık meslek tarihi odamızın 1968’de odamızın kuruluşuyla eşdeğerdir. O zaman badana boya vardı, yağlı boyacılar ve esnafları derneği olarak kurulmuştu. 507sayılı yasa değişikliği sonrası derneklerimiz oda unvanına kavuştu. 1998 yılında biz yağlı boyacılık meslek dalını boya ve yüzey hazırlama meslek dalı olarak netleştirdik. O tarihten beri yöneticilik yaptığımız arkadaşlarımız da var aramızda. Bu meslek dalı kanun kapsamına alındığından itibaren her ustamızın mesleki belge alması durumu ortaya çıktı. Bugün gün geldi çattı, belge zorunlu hale geldi. Ama artık her şey yasaya bağlı hale geldi. Almamışlar, geç kalmışlar için yeni bir fırsat doğdu. Bu belge zorunlu hale gelecek. Bu nedenle gelecekte belgesi olmayan esnaflarımız iş alamayacak. Çünkü, belge zorunlu hale geliyor. Adana’da 500’ün çok üstünde boyacı esnafımız var. Sizler belgelerinizi alırsanız, belgesizlere karşı mücadele veririz, hakkınızı ararız. Çalışıyor olmak avantaj değil, belgeli olmak avantajdır”dedi.
Üniversal Belgelendirme Firması adına konuşan İş Geliştirme Uzmanı M.Yavuz Karaca da, 6645 ve 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Ek-1 maddesinde, tehlikeli, çok tehlikeli işler sınıfındaki meslek grubundaki 48 mesleğin belgeli olmasının zorunluluk haline geldiğini belirtti.
Çalışma Bakanlığı bünyesinde Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun bağımsız olarak kurulduğunu, Türkiye’deki yaklaşık 500 meslek içinden tespit edilen tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslek grubunda çalışanların belgelerinin da AB standartlarında olması için yeniden belgelendirme çalışmalarına başlandığını belirten M.Yavuz Karaca, “Belgesiz çalışmanın da günlük 500 lirayı bulan para cezası da var. Büyük firmalar da zaten belgesiz kimseyi çalıştırmıyor. Proje kapsamında devlet belgelendirme çalışmalarına dahil olan esnaflara yüzde 100 teşvik veriyor, 675 lira olan proje giderlerinin tümünü karşılıyor. Sizler sadece 75 lira eğitim giderini ödüyorsunuz. Bu fırsatı kaçırmayın. Başvurunuzu odanıza yapın ve belgelerinizi alın. Belgelendirme için oda kaydı şart değil. Belgeleriniz 5 yıl geçerli olacak, aktif çalışanlara da bir 5 yıl daha uzatma yapılacak”dedi.