SAĞLIĞINIZ İÇİN BU HABERİ MUTLAKA OKUYUN

Ziraat Yüksek Mühendisi Cemalettin Aşır, uzun yıllardır insan sağlığına zararlı ve faydalı gıda ürünleri konusuyla yakından ilgileniyor.

İşte Cemalettin Aşır ile yaptığımız röportaj:

Ramazan ayı yaklaştı, sahur ve iftar da nasıl beslenilmeli?

İnsan bazı şeyleri beyninde bitirmeli. Bazı kişiler sahurda çok fazla yemek yiyor. Çok yemek yiyince acıkmayacağını sanıyor. Oysa sahurda çok hafif yemekler tüketilmelidir. İftarda ise içeriği zengin bir salata ve kırmızı etli tek bir çeşit sebze yemeği kesinlikle yeterlidir. Sebze dışında baklagiller de tercih edilebilir.

Tavuk çiftliklerinde 1-1.5 ayda üretim yapıldığı hep söylenir. Tavuk eti tüketilmeli mi?

Köy tavuğuysa, gezen tavuk ise elbette tüketilmeli. Diğer tavukların lezzeti yok. Bu tavuklara üretim aşamasında çok fazla antibiyotik veriliyor.

Piyasadaki ekmek gönül rahatlığıyla tüketilmeli mi?

Aslında piyasadaki ekmeği tehlikeli bir maddeye dönüştürüyorlar. Buğdayın faydalı kısmı atılıyor. Bir de içine çeşitle katkı maddeleri dolduruluyor. Ekmeğin yüzde 35 faydalı kısmı direk atılıyor. Örneğin buğday yüzde 100 öğütülüp mayasız ekmek yapılabilir. Buğday ve ürünleri herkese iyi gelmez. Eğer bazı yiyecekler vücudu rahatsız ediyorsa insan onu tüketmemeli. Yemekte ekmek yiyen doymuyor. Ekmeği ne kadar az tüketirseniz o kadar iyi. Katkılı ve dengesi bozulmuş unla yapıldığı için yufka ekmek de çok sağlıklı değil. Tam doğal olduktan sonra ne ekmek, ne yufka, ne de unlu mamuller zararlı değildir. Siz doğal yiyecek, içeceklere vücudu alıştırırsanız zaten hile karıştırılmış ürünü beden kabul etmez.

Kilo vermek, sağlıklı beslenmek için çok şeyi hayatımızdan çıkarmak ya da kısıtlamak mı gerekiyor, yeme-içmeyi kesecek miyiz? 

Aslında insan yiyerek kilo verir. Şeker, yani ekmek… Sonra şekerli ürünler, hamur işlerinden uzak durmak yeterli. Pirinç ve patates tüketimine de dikkat edilmeli. Pirinç yiyorsanız mutlaka yanında sebzeli yemek olmalı. Patates yiyorsanız salata olmalı. Pirinç ve patates yenilebilir ama sık sık yenilmesi doğru olmaz.

Kırmızı et tüketmeli miyiz?

B 12 vitamini için kırmızı et kesinlikle tüketilmelidir. Et tüketiminde mangal türüne çok dikkat edilmelidir.  Mangalda pişen et kanserojene neden olmakta, aynı zamanda bedende tümöre ve yağ bezelerine neden olmaktadır. Kırmızı eti en faydalısı suda sebzeyle pişendir. Örneğin suda haşlanıp kendi yağıyla pişen kavurma türü de tercih edilebilir.

 Kemik erimesi gibi rahatsızlıkları olanlar aşırı derece süt ve süt ürünü tüketiyor. Doğru bir şey mi yapıyorlar?

 Ben işim gereği çok yere gidiyorum. Özellikle köylerde neredeyse sağlıklı insan yok. Şeker, tansiyon, kalp, ne ararsan var.  Çoğu inek yetiştiricisi olan insanların süt ve süt ürünü tüketimi arttı. Süt ve buğdayın fazla tüketimi ise hastalık sayısını çok artırdı. Genç yaştaki insanlarda kemik erimesi görülüyor. Aşırı yoğurt, süt tüketimi kemik erimesini durdurmaz aksine tetikler. Sebzeli kırmızı etten değil, süt ve süt ürünlerinden, buğday ve şekerden uzak durulmalı. Şeker, aynı zamanda gözlerin de düşmanıdır. İnsanlar tahin tüketmeli. Tahinde sütten daha fazla kalsiyum var.

Peki kemik erimesine karşı ne yapılmalı?

Bol sebze, bakliyat, kuruyemiş tüketilmeli. Sebzeli kırmızı et, tahin susam tüketirseniz, dişleriniz başta olmak üzere kemikleriniz sapasağlam olur. Süt ürünü, yanmış et ve şeker kötü kolesterolü tetikler. Sızma zeytinyağı da mutlaka kullanılmalı. Hastalık kaynaklarının başında yiyecek ve içecekler geliyor. Bundan kurtulmanın yolu da bu yiyecekleri tespit edip  bırakmaktır.

Her mevsimde toprak ıslanmış ve suluyken üzerinde yetişen her türlü ürünün öncelikle tercih edilmesi gerekir. Topraktan ve sudan gelen taze yiyecekler  tüketildiği sürece sağlıklı olursunuz.

Meyve tüketimi nasıl olmalı?

Örneğin erik çok yararlı bir meyvedir. Erik en güçlü antioksidandır. Kayısı, kiraz, vişne, şeftali hepsi faydalıdır. Erik çeşitleri içinde en etkili antioksidana sahip olan kara eriktir. Fakat kararında yenmelidir.

Meyve bedeni temizler, sebze ise tamir eder. Antioksidan meyveler, vücuttaki zararlı maddeleri sünger gibi çeker. Fakat meyvenin her türlüsünü fazla tüketmek şeker demektir. Bu da uzun vadede kemik erimesine sebep olur.