Beta Fidanın meyveleri görücüye çıktı

 

 

 

 

Beta Fidancılık, Sarıçam ilçesine Gökbuket köyündeki meyve bahçesinde yetiştirdikleri erik, şeftali, nektarin, kayısı, badem, elma ve Trabzon hurması türü meyve çeşidini misafirlere sundu. Her yıl geleneksel hale getirilen ve bu yıl da 10’uncısu' kutlanan 'Meyve Bayramında' meyve bahçesinde yetişen sert ve yumuşak çekirdekli meyveler davetlilerin beğenisini kazandı.

 

ADANA- 25 yıldır Türkiye ve Dünya  meyvecilik sektörüne yön veren, meyve ıslahı yapan, yeni meyve çeşitleri geliştiren Beta Fidan tarafından “Her yıl geleneksel hale getirilen ve bu yıl 10’uncusu kutlanan 'Meyve Bayramı' etkinliği bu yıl da büyük ilgi gördü.  

Etkinlikte Geleceğin Meyveleri projeler kapsamında ıslah edilen, tamamı dünya meyve pazarın da önemli paya sahip olabilecek; erik, şeftali, nektarin, kayısı, badem, elma ve Trabzon hurması türlerinde 25 adet UPOV listesine kayıt ettirilmiş çeşitler, yurt içi ve yurt dışından katılan misafirlere tanıtıldı. 10 yıldır Beta Fidan her yıl düzenlediği Meyve Bayramı’nda ulusal ve uluslar arası Fidancılar, Yetiştiriciler, İthalat ve İhracat yapanlar, paketlemeciler, perakendeciler ve meyve suyu sanayicilerini buluşturarak dünya meyve pazarının nabzını tutuyor. Sektörün tüm bileşenleri bir araya gelip durum değerlendirmesi yaparak bilgi alış verişinde bulundu. Beta Fidan Meyve Bayramı; artık hem yurt dışından hem de yurt içinden yoğun talep gören katılımcı sayısı her yıl artan,uluslar arası platforma taşınmış bir etkinliğe dönüştü.

 

YENİ ÇEŞİTLER BELİRLENİYOR

 

Beta Fidancılık Yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, Türkiye’nin Dünya pazarından hak ettiği payı alabilmesi için, sektörün tüm bileşenlerine çok görevler düşüğünü söyledi. Dr. Emine Tanrıver, “Son 5 yıldır meyve bayramı etkinliklerimizin 1.gününde ıslah programlarımızdan çıkan tescil çalışmaları tamamlanmış yeni çeşitlerimizin tanıtımı yapılırken, 2. Gününde ıslah parsellerimizdeki yaklaşık 200 adet çeşit adayında tadım yaptırılarak misafirlerimizin değerlendirme sonuçlarına göre tescil’ ettirilecek yeni çeşitler belirleniyor.” Dedi.

Cemre, Alyazerik; Tan, İlda şeftali çeşitlerimiz ve Paşa Trabzon hurması çeşidimiz ile son iki yıldır hem ülkemizde, hem üretim hakkı verdiğimiz ülkelerde yoğun bir şekilde bahçeler kurulmaya başlandığını ifade eden  Tanrıver, “Türkiye’nin meyve ıslah firması olan Beta Fidan; 2018 yılından itibaren dünyanın önemli ıslah firmalarının katılıp çeşitlerini dünya pazarına tanıttığı “Fruit Logistica” gibi önemli fuarlara katılarak ülkemizi temsil edecek ve çeşitlerini dünya meyve endüstrisine tanıtacaktır. Beta Fidancılık Ar-Ge ekibi, kendi gen kaynaklarını, kalite kriterleri yüksek ticari çeşitlerle birleştirerek, yüksek pazar değerine sahip, Şarka virüsü gibi meyve yetiştiriciliğini sınırlayan hastalık ve zararlılara dayanıklı, yeni çeşitleri; olumsuz toprak ve iklim koşullarına uyum sağlayabilen, verimlilik ve kalite üzerine etkili, kurak koşullara dayanıklı anaçları elde etmeyi hedefleyen birçok ıslah projesi yürütmektedir. Çeşitlerimizin, dünya meyve pazarını yönlendireceği hedefi ve azmiyle “Geleceğin Meyveleri Projesi” kapsamında ıslah çalışmalarımıza devam ediyoruz.” Şeklinde konuştu. Tanrıver ayrıca, “Beta Fidan, Meyve Bayramı Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz ve Belediyelerimizin de katkılarıyla Uluslar arası nitelik kazanmıştır” ifadesini kullandı.

Beta'nın yetiştirdiği meyveleri tadan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, emeği geçenlere teşekkür ederken, "Bereketli olsun" dedi. 

Sarıçam  ilçesine Gökbuket köyünde gerçekleşen meyve bayramı etkinliğine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Emniyet Müdürü Osman Ak, Tarım İl Müdürü  Muhammet Ali Tekin, ATO  Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, ATO Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, çiftçiler ve çok sayıda iş adamı katıldı.

 

Fotoğraflı: