Gürer: 4 Aralık tarihi neye göre belirlendi?

 

 


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, AKP iktidarının çözemediği taşeron işçi sorununu daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyledi. 

 

Gürer, taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik verdikleri Kanun Tekliflerinin de bir an önce TBMM’ye getirilmesini ve emekçilere haklarının verilmesini istedi.

 

MAĞDURİYET ARTTI 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanun teklifleri, soru önergeleri ve meclis araştırma talepleriyle defalarca kez gündeme getirdiği taşeron işçi sorununu, bir kez daha TBMM gündemine taşıdı. TBMM  Genel Kurulu’nda söz olarak, KHK ile kadroya geçirilen taşeron işçiler ve kadro alamayan taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Gürer, OHAL döneminde çıkarılan taşeron işçi düzenlemesinin, sorunları çözmek yerine mağduriyetleri artırdığını ifade etti. 

 

BİNLERCE İŞÇİ TAŞERON KALDI…

 

Meclis’te tüm partilerin ortak görüşü alınıp yapılması gereken düzenlemenin OHAL kapsamında çıkarılmasının sorunları daha da katladığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu düzenlemede belediyede çalışan işçiler için belediye iktisadi teşekküller oluşturdu, eşit işe eşit ücret ve hak ettiği kadronun verileceğini bekleyen işçiler ne yazık ki hüsrana uğradı. Kamuda kiralık şoförlere kadro verilmedi. Kiralık araç şoförlerine verilmeyen bu kadronun yanında, hastane bilgi işlemcilerine, sosyal tesis çalışanlarına, PTT'de görev yapanlara, Devlet Demiryollarındakilere, Karayollarında çalışanlara ne yazık ki kadro verilmedi. Millî Eğitim Bakanlığında toplum yararına program kapsamında işe alınanlar da kadrodan mahkûm kaldı” dedi. 

 

4 ARALIK MAĞDURLARI HAK ARIYOR 

 

Taşeron işçilerin kadroya geçişiyle ilgili süreçte, 4 Aralık tarihinin kriter olarak belirlendiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “4 Aralık tarihinin neden ve niçin ortaya çıktığını kimse bilemiyor ama 4 Aralıkta ‘jokerler’ diye sosyal medyada da kendilerini tanımlayanlar yani 4 Aralık öncesinde herhangi bir kuruluşta taşeron işçiyken o süreçte izinli, raporlu ya da ihalesi sona erdiği için yıllarca taşeronda çalışmış arkadaşlar kadroya giremediler.  Ama 4 Aralığa iki gün kala işe alınanlar kadro aldı. Bunun yanında, 4 Aralık sonrası taşeron uygulaması devam etti. Şu anda KİT'lerde gereken düzenleme hâlâ sağlanmadığı gibi, Millî Eğitim Bakanlığında, Ulaştırma Bakanlığında, Orman Bakanlığında, Sağlık Bakanlığında hakkı, talebi karşılanmadığı için mağdur olan işçi kardeşlerimiz var” şeklinde konuştu. 

 

AKP SÖZÜNÜ TUTAMADI 

 

Kamuda taşeron sistemin ortadan kaldırılması amacıyla yapılması gereken düzenlemede AKP’nin iki seçim önce verdiği sözü yerine getiremediğini kaydeden Gürer, hâlihazırda kamuda taşeron sisteminin devam ettiğini vurguladı. 

 

BAKANLARIN ŞOFÖRLERİ DE TAŞERON 

 

Kadroya geçemeyen taşeron işçilerin hak mücadelesinin devam ettiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Düşünebiliyor musunuz? Bakanların altındaki Audi araba yüzünden kiralık makam şoförü kadro alamıyor. Neden? İhale kapsamında -yüzde 70'e- hizmet ihalesine tabi olduğu için kadrodan mahrum. Bu, kabul edilebilir durum mu?” diye sordu.

 

MECLİS, KENDİ ÇALIŞANLARININ MAĞDURİYETİNİ BİLE GİDEREMEDİ 

 

Meclis’te çalışan taşeron işçilerin sosyal hakları ve özlük durumlarının bile düzeltilemediğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ 1.603 lirayla çalışmak zorunda olan bir işçinin elektrik, su, doğal gaz gibi giderleri üçte 1'ini karşılıyor maaşının. Bunun yiyeceğini, giyeceğini, çocuğunun masrafını değerlendirdiğinizde bu ücretlerle nasıl geçindiğini anlayabilmek de mümkün değil ama bundan dahi mahrum olanlar var” ifadelerini kullandı. 

 

YÜREĞİMİZ CIZ EDİYOR…

 

Bazı kamu kurumlarında yılda 5 ay 29 gün çalışan ve yapılan son düzenleme ile çalışma süreleri 9 ay 29 güne çıktığı açıklanan mevsimlik işçilere de verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirten Gürer, “Beş ay yirmi dokuz gün çalışan arkadaş geliyor ‘Ne olur vekilim, dört ay daha çalışayım’ diyor. Kadro dahi istemiyor; ekmek istiyor, aş istiyor. Evdeki çocuğunun durumunu gelip dert olarak bize anlatıyor, bizim yüreğimiz cız ediyor” şeklinde konuştu. 

 

KANUN TEKLİFLERİMİZ TBMM’YE GELSİN, EMEKÇİLERN HAKLARI VERİLSİN 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Milletvekili olarak bizlerin sorumluluğu bu yapılan yanlışları düzeltmektir. Taşeronla ilgili kanun teklifi verdim. Kiralık araçları kullanan şoför kardeşlerimizin, hastanedeki bilgi işlemcilerin, hastanede röntgen ve diğer birimlerde çalışanların, ayrıca kadroya geçtikleri hâlde 2019 yılı toplu sözleşmesinde haklarını alamayıp 2020 yılına kadar mevcut koşullarda çalışmak zorunda bırakılanların hepsinin sorunlarını gelin birlikte çözelim. Umarım, dilerim, onlar için verdiğimiz kanun teklifleri Türkiye Büyük Millet Meclisine getirilerek bu KHK'yle yapılmış yanlış düzenleme düzeltilir; böylece de emekçilerin hak ettiği haklarını vermiş oluruz…”dedi.