PAMUK ÇİFTÇİSİ TÜCCARIN İNSAFINA KALDI!
Dünya piyasalarında 79 centten yaklaşık 4 lira 195 kuruştan alıcı bulan pamuğa tüccar, çiftçinin devletten alacağı 80 kuruşu da hesap ederek 3 lira 100 kuruş veriyor. Zorda kalan bazı çiftçiler, pamuğu ellerinden çıkarmak için tüccarın verdiği fiyata boyun eğiyor.
2 YILDA ARTTI ANCAK
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tekstilden yağa, kozmetikten kâğıda kadar birçok stratejik ürünün ham maddesi olarak kullanılan pamukta, üreticiye verilen tarımsal destek ödemeleriyle Adana'da ekim alanlarının iki yılda yüzde 60’a varan oranda arttığını söyledi. Doğan, Türkiye’nin artan üretimine rağmen hala pamukta yüzde 40’lık bir açık olduğunu bildirdi.
FAİZ ARTTI, FİYAT DÜŞTÜ!
Pamuğun sezonu 4 bin 600 liralık bir fiyattan açtığına dikkat çeken Doğan, faizlerin artmasıyla birlikte çırçır fabrikaları ve tüccarların alım yapmakta zorlandığını, bunun da pamuk fiyatlarını aşağı çektiğini bildirdi. Doğan, “Şu an kuru pamuk 3 lira 100 kuruş, ıslak pamuk ise 2 lira 80 kuruştan alınıyor. Devletimizin çırçır fabrikası ve tüccarlara pamuk alımlarında kullanmak üzere düşük faizli kredi vermesini istiyoruz” dedi.
DENETİM YOK, KONTROL YOK
Ziraat Mühendisi Metin Taştan, pamuğun dünya piyasalarında dün sabahki kurla 4 lira 195 kuruştan, Adana Ticaret Borsası’nda ise 4 liradan işlem gördüğünü bildirdi. Tüccarların piyasa fiyatının yüzde 30-40 altında pamuk aldığına dikkat çeken Taştan, “4 liralık pamuk 3 lira. Zordaki çiftçi tüccara teslim oluyor. Çünkü piyasayı 3-5 kişi belirliyor. Denetim yok, kontrol yok. Piyasa şu an tıkanmış durumda. Destekleme primi var ancak çiftçinin bunu ne zaman alacağı belli değil” diye konuştu.
ÇUKOBİRLİK İŞLEVİNİ KAYBEDİNCE!
Önceden Çukobirlik’in pamuk çiftçisinin elindeki tüm ürünleri alabildiğini hatırlatan Taştan, “Bugün ise yalnızca belli miktarlarda ihale açarak kısıtlı bir alım yapabiliyor. Çiftçi, önceden ürünü birliğe verdikten sonra yükselen pamuk fiyatlarından da faydalanır, eline biraz daha fazla para geçerdi. Kısacası bugün çiftçi tüccarın inisiyatifine bırakılmıştır. Girdi fiyatları sürdürülebilir tarım yapmayı her geçen gün zorlaştırıyor” dedi.