Adana’nın sorunları masaya yatırıldı


“Adana’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri” Konulu toplantıda  işsizlik, ulaşım, 
Kentsel dönüşüm, imar, çevre başta olmak bir çok konu ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. Seyhan Belediyesi Kültür Merkezinde, Adana küçük Millet Meclisi'nin bu ayki gündemi "Belediye Başkan Adaylarından Beklentilerimiz" konulu konferansı, Yazar ve Proje Uzmanı Vedat Kahyalar verdi.
Adana’da en temel sorunun  hala işsizlik olduğunu savunan Kahyalar, şunları kaydetti:
““Ekonomik sıralamada 8’inci, gelişmişlik göstergelerinde 16. sıraya gerileyen Adana’mız işsizlikte de maalesef Türkiye ikincisi durumundadır.
Bu sorunun çözümünde Hükümetin acilen yapması gereken teşvik uygulamaları, bölgemize pozitif yatırım yönlendirme, bölgenin ihtiyacı olan alt ve üst yatırımların yapılması sayılabilir.
Yerel yönetimlere düşen, yatırım ortamı iyileştirme çalışmalarına destek olup,sektörel kümelenmeleri de destekleyerek Küçük Sanayi Bölgeleri kurulması çalışmalarına destek olma,TOKİ ile işbirliğiyle kurulacak sitelerde KOBİ’lere uzun vadeli,ucuz ve ihtiyaca uygun işyeri temin etme,bu sitelerin altyapı gereksinimlerini karşılama çalışmaları kente önemli katkılar sunacaktır.Bu kapsamda, İlgili meslek odalarıyla işbirliği yapılarak;Ayakkabı, Plastik, Meyve, Sebze, Çiçek Soğuk Hava ve Paketleme, Konfeksiyon, Kimya, Metal, Otomotiv yan sanayi, Inşaat  mlz. Satıcıları…
Küçük sanayi ve organize sanayi  bölgeleri kurulmalı ,bu bölgedeki arsalar işletmecilerimize uzun vadeli taksitlerle ucuz maliyetlerle verilmelidir.. Alt yapısı tamamlanmış, çevre sorunlarını çözülmüş, ihtiyacı olan laboratuar ve gerekli teknik ve sosyal ihtiyacı giderilmiş alanlarla Türkiye’de önemli bir sanayi kümelenmesi oluşturulmalıdır. Bu sayede istihdam , üretim ve markalaşma artacaktır.
ULAŞIM SORUNU
Yıllık %8 ila %10 arasında artan araç sayısıyla, yetersiz yollarıyla Adana’da en önemli ikinci sorun ulaşım sorunudur.Kent içinde bulunan resmi daire ve okulların bir kısmının yerlerinin değiştirilmesi ,kent merkezinde trafiğin en yoğun olduğu bölgelerin trafiğe kapatılarak ring seferleriyle vatandaşımızın ücretsiz taşınması sağlanmalıdır.Güney Adana ile Kuzey Adana’yı, Doğu Adana ile Batı Adana’yı birbirine bağlayacak yeni bulvarlar, hafif raylı sistem, yol genişletme çalışmaları, kaldırım ve otopark düzenlemeleri yapılmalıdır.
Hafif raylı sistemin ; Şehir Hastanesi,Balcalı Hastane ve Üniversitesi bağlantısının yapılması, Sarıçam ilçesi ile bağlantısının planlanarak yeni stadyuma kadar inşa edilmesi yararlı olacaktır.
Dolmuş, otobüs trafiğine  kapatılan Büyüksaat  güzergahı için ,Kızılay Caddesi girişi için yeni düzenlemeler yapılmalı,yeni yollar açılmalıdır.Büyükşehir Belediyesi ,otopark işletmeciliği yapacak bağımsız bir birim kurarak,kentin önemli sıkışma noktalarına otoparklar yapmalıdır.Kente yapılması gereken otogarın ,metro güzergahında olması gerekmektedir.


Kentsel dönüşüm ve kentsel iyileştirme çalışmalarıyla ;hizmete, altyapıya, çağdaş yaşam alanlarına susamış Adana’lı kardeşlerimize nefes aldıracak onların huzur ve güven içinde mutlu bir ortamda yaşamaları için gereken tüm yatırımlar yapılmalıdır.

İMAR SORUNU
Deprem kuşağında yer aldığı halde %40 ı ruhsatsız inşa edilmiş binaların yer aldığı imar sorunlarıyla boğuşan Adana’nın ihtiyaçları karşılayan, çağdaş uygulamalara açık, insanımızın mutluluğunu hedefleyen ciddi bir Master İmar Planına ihtiyacı vardır.
ÇEVRE SORUNU
Sağlıksız altyapı nedeniyle ülkenin en güzel su kaynağına sahip olduğumuz halde bu suyu Adana’lı güvenle içemiyor. Temiz su borularımızın yarıya yakın kısmı eski, çürük, kırık ve çatlak bir yapıda olduğundan, suyumuza karışmalar olabilmekte ve içme suyumuz hijyenik bir şekilde evlerimize ulaşamamaktadır.
Kentin su altyapısının teknolojik gelişmeler ışığında yenilenerek Türkiye’nin en temiz suyunun ev ve işyerlerimize ulaştırılması sağlanarak kayıp ve kaçakların yok edilmesi sağlanmalıdır.


TELEFERİK HATTI

Taşköprü ile Hidro elektrik santrali arasına, nehrin üzerinden geçecek bir teleferik hattı yapılarak yemyeşil ve masmavi bir yolculuğun önü açılabilmeli, Adana’nın muhteşem doğası ve tarihi yerlerinin yüksekten izlenmesi ve fotoğraflarını çekmek isteyen yerli ve yabancı turistlerimize imkan sağlanmalıdır(Tarihi Taş köprü, Tepebağ evleri, Merkez camii, Okaliptus ormanı, Hidro elektrik santrali…). Bu teleferik hattının hidro elektrik santrali civarından, göl üzerinde karşıya bağlanması ile ve bu bağlantı noktalarında alt yapısı hazırlanarak kafe, restoran benzeri işyerlerinin açılması sağlanarak turistik cazibe artırılarak gerek hemşehrilerimizin gerekse de dışarıdan gelecek yerli ve yabancı turistlerin iyi vakit geçirmeleri sağlanacaktır.
Kent Meydanı ve Çevresinin Düzenlenmesi; Dünyadaki örneklerin incelenmesi ve Adana halkının görüşleri doğrultusunda en güzel projenin hayata geçirilerek Adana’nın; festival, yarışma, miting, sosyal alan ihtiyacının çağdaş çözümlerle karşılanması sağlanacaktır.Temalı parkların kente kazandırılması. Masal kahramanları parkı, yaşayan tarihimiz ve eserlerimiz parkı, Dünya eserleri parkı ,turistik kebapçılar ve şalgamcılar mahallesi kurulması.
Altın Koza Film Festivalinin işlevinin ve kente olan katkılarının arttırılması. Türk dünyası filmleri ile ilgili özel yarışma ödülleri ile Türki Cumhuriyetlerle iletişimin daha canlı olması sağlanmalıdır.”