TANSİYON HASTALARINA ALTIN DEĞERİNDE ÖNERİLER

 

Ülkemizde 15 milyon kişinin yaşamını etkileyen hipertansiyon hastalarının yaklaşık yarısı kan basıncının yüksek olduğunun farkında olmadan yaşantısını sürdürmeye devam ediyor. Bu 15 milyon hastadan yaklaşık 10 milyonu ise kan basıncını kontrol ettirmiyor. Hipertansiyonun önemi, sık karşılaşılması, belirti vermediği için hastalar tarafından fark edilememesi, fark edilse bile yeterli ölçüde tedavi edilmemesi hastalığı daha da tetikliyor. Yeterli tedavi alamayan hastalarda birçok organ olumsuz olarak etkileniyor.

Tuz tüketiminden kaçının

Yüksek tansiyondan en çok etkilenen organlar ise kalp, beyin, böbrek, gözler ve ana damarlar oluyor. Hipertansiyon oluşumuna yol açan faktörlerden en önemlisi tuz kullanımının çokluğu ve genetik etkenlerdir. Tuzu fazla tüketen toplumlarda hipertansiyon sıklığı daha fazladır. Bunun yanı sıra ailede hipertansiyon olan kişilerde bu risk daha da fazlalaşıyor. Stres, hareketsiz yaşam, şişmanlık, kötü beslenme alışkanlıkları gibi durumlar da hipertansiyon oluşumuna katkıda bulunur.  Özellikle beslenmenin yüksek tansiyon hastaları için büyük önem taşıdığını söyleyen Liv Hospital Ulus Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat “ Tek veya iki ilaç kullanan, kan basınçları kontrol altında olan hastalar doktorlarının onaylarını almak koşulu oruç tutabilirler” diyor. Prof. Dr. Tekin Akpolat dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

TANSİYON HASTALARI BUNLARA DİKKAT EDİN

İftarda ölçüyü kaçırmayın yani çok yemeyin. Çok halsiz kalıyorsanız oruç tutmak için ısrarlı olmayın. Ramazan pidesi önemli tuz kaynağı olabilir. Dikkatli tüketin. İftardan sonra yürüyüş yapın. Sigara içiyorsanız Ramazan bırakmak için iyi bir fırsat olabilir. Ramazanda kilo verirseniz bayramda ve sonrasında almamaya dikkat edin. Kaya tuzu, sofra tuzu gibi sodyum içerir. Çorba iftar için iyi bir başlangıçtır. Tatlı yerine meyve tercih edin. Çok şekerli meyvelerden uzak durun veya az tüketin. Meyve ile çorba arasında 1 saat olsa iyi olur. İftara başlarken çay içmek hızlı yemek yemeyi önleyebilir. Kahve meyveden sonra içilmelidir. Kepekli ekmek veya tam buğday ekmek Ramazan pidesinden sağlıklıdır. Kırmızı et çok az alınmalıdır. Sahurda şekerli gıdalardan uzak durun. Bol su için, sahurda en az 2-3 bardak su için. Peynir, zeytin önemli tuz kaynağı olabilir. Sebze yemekleri hem tok tutar hem de sağlıklıdır. Sahurda yenen yumurta tok tutabilir.