Gürer: Çevre rant uğruna yok ediliyor

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, atık sulara dair düzenlemeleri ihlal edenler ve bu konuda yapılan denetimlere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Bakandan yanıt geldi.

Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ülke genelinde; 2017 yılında yapılan denetimler sonucunda atık su konusunda 709 işletmeye 21.140.378,91 TL, 2018 yılında ise 344 işletmeye 22.341.323 TL idari yaptırım uygulandığını açıkladı.

Atık suların arıtılması ve alıcı ortama verilmesinin yasak olmasına ve arıtma yapılma zorunluluğuna karşı deniz ve akarsularda kirlenmelerin devam ettiğini söyleyen  Ömer Fethi  Gürer, kamuoyuna da dönem dönem bu konuda ciddi sorunların yansıdığını ifade etti. Doğa dengesi ve insanlığın geleceği adına çevre kirliliği ve su kirliliğinin çok önemsenmesi gerektiğini söyleyen Gürer, “Evsel ve endüstriyel atık su kaynakları için alıcı ortama deşarj standartlarında su kirliliği kontrolü yönetmenliğine uymayan 2017 ve 2018 yıllarında kişi kuruluş sayısı kaçtır, kesilen ceza tutarı nedir? Denetimler ne kadar aralıklarla yapılmaktadır?” şeklindeki soruları yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ülke genelinde; 2017 yılında yapılan denetimler sonucunda atık su konusunda 709 işletmeye 21.140.378,91 TL, 2018 yılında ise 344 işletmeye 22.341.323 TL idari yaptırım uygulandığını açıkladı.

2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılan mevzuatlar kapsamında Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görevli denetim personelleri tarafından ani, birleşik ve şikâyet üzerine denetimlerin yapılmakta olduğunu söyleyen Kurum, “Çevre Kanunu'na aykırı faaliyet gösteren veya kirliliğe sebebiyet verdiği tespit edilen kurum, kuruluş ve işletmelere, 2872 sayılı Çevre Kanunun 20. Maddesine göre idari yaptırımlar uygulanmakta, 15. Maddesine göre de faaliyet durdurma cezaları verilmektedir” dedi.

ÇEVRE VE DOĞA KİRLİLİĞİ SÜRÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  çevre ve doğa konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmediği gibi denetimlerinde yetersiz olduğunu söyledi. Gürer yaşanabilir bir dünya için insana düşen sorumluluğun yanında  bakanlığında büyük sorumluluğu olduğunu kaydetti. Sürekli kirlenen su kaynaklarının yanında, maden ocakları ile yok edilen ormanlara dikkat çeken Gürer, “Bakanlığın açıkladığı rakamlar ülke genelinde değerlendirildiğinde sorunun kontrol altında olduğu izlenimi veriliyor ancak Ergene Nehri gibi, Niğde Akkaya Barajı gibi yıllardır konuşulan göz önünde olan ve göz göre göre kirletilip halen temizlenememiş su kaynaklarının sorunlarına baktığımızda, alınmayan tedbirlerin, yeterince yapılmamış denetimlerin izi görülür. Rant uğruna  yaratılan bu sorunlar çok yerde çözüm beklemekte ve kirlenme devam etmektedir. Denizler, göller, dereler kirli arıtılmamış sularla tehdit altındadır. Çevre Bakanlığının bu bağlamda hassasiyetini daha da artırması gerekir” dedi.