ÇÜ UZAYMER GÖZLEMEVI ÜLKEMIZDE AKTIF GÖZLEM YAPAN ARAŞTIRMA NOKTALARINDAN BIRI
Uluslararası Sültasyon Zamanlama Derneği/Ortadoğu (International Occultation Timing Association / Middle East) organizasyonu ve Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş enerjisi araştırma ve Uygulama Merkezinin (UZAYMER) girişimleri ile Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde 4 gün süren “Çift Sistemler ve Ötegezegen (Exoplanet) Geçişlerinin Fotometrik İncelenmesi” çalıştayı gerçekleştirldi.
UZAYMER binasında İranlı ve Türk misafirlerin katılımıyla gerçekleşen etkinlik Prof. Dr. Aysun Akyüz’ün açılış konuşması ile başladı. Etkinlik boyunca Çift Yıldız Sistemleri ve Ötegezegenler ile ilgili ayrıntılı sunumlar ve öğrencilerle birlikte veri analizi için bilgisayar programları kullanılarak anlatılan teorik bilgiler uygulamalı olarak yapıldı.
Çift Sistemler ve Ötegezegen Geçişlerinin Fotometrik İncelenmesi Çalıştayı Yapıldı
Çalıştay süresince UZAYMER UT50 Teleskobu ile yapılan ötegezegen gözlem verileri kullanılarak, UZAYMER Gözlemevinin ülkemizde ötegezegen konusunda aktif gözlem yapan araştırma noktalarından birisi olduğu vurgulandı. Bilim Kurulunda Atila Poro (IOTA/Me), Prof. Dr. Aysun Akyüz (Çukurova Üni.), Prof. Dr. Özgur Basturk (Ankara Üni.), Prof. Dr. Mehmet E. Özel, Doç. Dr. Nazim Aksaker (Çukurova Üni.), Arş. Görevlisi Ekrem Murat Esmer (Ankara Üni.) ve Arş.Gör. Fatemeh Davoudi (IOTA/Me)’nin yer aldığı program 30 katılımcıya verilen sertifikaların ardından sona erdi.