FAYDALI BAKTERİLERİ ARTIRAN MUTLU YAŞAR!

 

Her araştırma canlılardaki mükemmel işleyişi de gün yüzüne çıkarıyor. İnsan vücudunda faydalı ve zararlı 100 trilyon civarında bakteri bulunuyor. Bilim insanları bağırsaklarda yaşayan trilyonlarca faydalı bakterinin sağlığa da birçok faydası olduğunu belirledi. 


Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, probiyotikler ve prebiyotiklerin vücutta sağlık açısından faydalı canlı organizmalar olduklarını bildirdi. Şenses, sağlıklı bir hayat için mutlaka faydalı bakterilerin artırılmasının şart olduğuna dikkat çekerek, bunun hastalık riskini de minimize edeceği tavsiyesinde bulundu. Şenses, günümüzde bağırsakların sağlıksız olmasının sadece kabızlık değil birçok hastalığın da habercisi olduğuna dikkat çekti. Bağırsakların salgıladığı birçok hormon ve enzimlerle kendini yönetebilen bir organ olduğunu anlatan Şenses, “Bağırsakları sağlıklı tutmak için faydalı bakteri sayısını artırmak gerekiyor” dedi. 
PROBİYOTİK ZENGİNİ YİYECEKLER 
Bağırsaklardaki faydalı bakterileri çoğaltmanın yolunun bazı sebze ve meyvelerin tüketiminden geçtiğini kaydeden Şenses, “Hindiba, enginar, yerelması, kuşkonmaz, kereviz, soğan, sarımsak, pırasa, domates, hardal bitkisi faydalı bakterileri çoğaltmak için en ideal sebzelerdir” diye konuştu. Bunun yanında elma, çilek, muz yenmesinin faydalı bakteri sayısına katkı sağlayacağına değinen Şenses, sofralardan mercimek, kuru fasulyenin eksik edilmemesini ayrıca keten tohumu ve ceviz ile bademin de tüketilmesinin faydalı olacağını bildirdi. 
HAYATINIZDA YER AÇIN!
Bağırsakların sağlıklı olmasıyla sadece ishal ve gaz problemlerinin değil ciddi birçok hastalığın da engelleneceğini dile getiren Şenses, şöyle devam etti: “Bağışıklık sistemi, deri hastalıkları, insülin direnci, kolon kanseri, özellikle çocuklarda astım, alerjik reaksiyonlara kadar birçok hastalık temelinde bağırsaklarda yatan bozukluklar var. Araştırmalar obezite, insülin direnci, karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunlarının bağırsak sağlığıyla ilgili olduğunu ortaya koymaya başladı. Bu tür sağlık sorunları olanlar, mutlaka kendilerini probiyotik ve prebiyotikle takviye etmelidir.”