“İcralık çiftçi sayısı neden açıklanamıyor?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na, tarım kredi kooperatiflerinden aldıkları kredileri ödeyemedikleri için icra takibi başlatılan çiftçi sayısını sordu. Gürer’in sorusuna yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, tüm icra ve iflas takiplerinin korona virüs salgını nedeniyle ertelendiğini belirtti. Bakan Pakdemirli, icra takibinde olan çiftçi sayısına ilişkin verileri paylaşmadı.
İCRALIK ÇİFTÇİ SAYISINDAKİ ARTIŞ…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artış gösteren icra takiplerini Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
TAKİPTEKİ ÇİFTÇİ SAYISI KAÇ?
Gürer, Bakan Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde, “Tarım Kredi Kooperatifi tarafından kredi alarak ödeyemediği için takipte olan çiftçi sayısı kaçtır? Takipteki çiftçilere uygulanan faiz nedir? Vadesi geçmiş, idari takibe alınmış, borçları ödeyemediği için icra uygulanan çiftçi sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti.
İCRA TARİHLERİ ERTELENDİ
Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Pakmedirli, korona virüs salgınının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takiplerinin durdurulmasına ve bu çerçevede taraf ve takip işlemlerinin yapılmamasına, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınmamasına ve ihtiyati haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verildiğini açıkladı.
SON TARİH 15 HAZİRAN
Bilindiği gibi korona virüsle mücadeleye ilişkin hükümleri içeren 7226 sayılı kanun,26 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girmiş, bu kanunla; korona virüsün ülkemizde görülmesi sebebiyle yargı alanındaki hak kayıplarının önlenmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştı. 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenen icra ve iflas takipleriyle ilgili uygulamalarının durdurulması, son olarak 15 Haziran tarihine kadar ertelenmişti.
GÜRER: “SALGINDAN SONRA NE OLACAK?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgını başlamadan önce de etkisini gösteren ekonomik krizin en çok tarım kesimini etkilediğini belirterek, “Salgın öncesinde binlerce çiftçinin icra takibinde olduğu bilinen bir gerçektir. Buna rağmen bakanlık resmi verileri paylaşmaktan imtina etmektedir. Ekonomideki kötü gidişi saklayarak bir yere varılamayacağı artık anlaşılmalıdır” dedi.
Salgınla birlikte daha çok güç kaybeden çiftçiler için icra ve iflas takiplerinin 15 Haziran’a kadar ertelendiğini hatırlatan Gürer, “15 Haziran’dan sonra ne olacak? Ektiğini biçemeyen, biçtiğini değerinde satamayan, devletten destek göremeyen çiftçiler bu tarihe kadar borçlarını ödeyebilecek mi?” diye sordu.