AŞILANMAK İSTİYORUZ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Başkanı Hüseyin Kaya, Adana’da öğretmenlerin aşıdan umutlarını kestiğini belirterek, “Milli Eğitim Bakanı şubat ayının son haftasında öğretmenlerimizin birinci doz aşısı bitecek demişti. Mart ayının sonlarına geldik. Halen birinci doz aşı yapılmadı. Risk altındayız aşılanmak istiyoruz” dedi.  Kaya, bir çok eğitimcinin sınıflara kendi imkanlarıyla hijyen malzemesi ve maske getirdiklerini de anımsatarak, şehirde okulların kendi olanaklarıyla salgınla mücadele ettiğini söyledi. 

GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAYANLAR SORUMLU 
Kaya, Eğitim Sen binasında Şube Sekreteri Süleyman Kavuncuoğlu, Mali Sekreter Emine Soncu Tunç, Örgütlenme Sekreteri Ulaş Yoldaş Bazo, Eğitim Sekreteri Seçil Sönmez, Hukuk Sekreteri Cemil Özen ve Şube Kadın Sekreteri Buket Altınok ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Korona virüs salgınının toplumsal yaşamı alt üst ettiğini kaydeden Kaya, en fazla kamu kurumlarının işleyişini ve hizmet akışını bozduğunu, bunların başında okulların geldiğini bildirdi. Kaya, “Okullar bir yıl boyunca yüz yüze eğitim yapamadı. Bu durumun asıl sorumlusu pandemi değil, gerekli tedbirleri almayan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileridir” ifadelerini kullandı. 
AŞILANMAYA YÖNELİK CİDDİ ADIMLAR YOK 
Bu süreçte uzaktan yapılmak istenen eğitimde birçok eşitsizliklere de tanık olduklarını hatırlatan Kaya, interneti, tableti, bilgisayarı olmayan yoksul emekçi aile çocuklarının eğitimin dışında kaldığını ve parası olanın eğitiminin aksamadığına tanıklık ettiklerini vurguladı. Eğitim Sen’in eğitim kurumlarında gerekli tedbirlerin alınması ve eğitim emekçilerinin tamamının aşılanması yönündeki taleplerinin dikkate alınmadığını vurgulayan Kaya, “Okullar gerekli önlemler alınmadan açılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na acil aşılama ile ilgili olarak yaptığımız başvurulara verilen cevaplar, eğitim emekçilerinin aşılanmasına yönelik ciddi bir adımın atılmadığını ve buna dair sağlıklı bir planlamanın da olmadığını ortaya çıkarmıştır” diye konuştu. 
OKULLARA YAPILMASI GEREKENLER
Kaya, Covid-19 pandemisi kısıtlamalarının başladığı 11 Mart 2020’den bu yana sürdürülebilir, sağlıklı ve güvenli bir eğitim-öğretim ortamının oluşması için; yeni öğretmen atamasının yapılması, ek dersliklerin açılması, yardımcı personel istihdamının sağlanması, her okula bir sağlık personelinin atanması, her okula yeterli miktarda hijyen malzemesi gönderilmesi, ücretsiz maske dağıtılması, eğitime ek bütçe ayrılması ve 2021 bütçesinde eğitime ayrılan payın artırılması taleplerinin hiç birinin karşılanmadığını ve tam tersi uygulamaların  hayata geçirildiğine dikkat çekti. 
AŞIDAN UMUTLARINI KESTİLER 
Salgınla mücadele etmenin bir yolunun da aşılanma olduğunu vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adana’da geldiğimiz nokta şudur. Öğretmen arkadaşlarımız aşıdan umudunu kesmiştir. Sayın bakan şubat ayının son haftasında öğretmenlerimizin birinci doz aşısı bitecek demişti. Mart ayının sonlarına geldik. Halen birinci doz aşı yapılmadı. köy okulları tam gün, merkeze bağlı okullara ise 2 Mart tarihinden itibaren seyreltilmiş sınıflarla 4 gün yüz yüze eğitim öğretime devam ediyor. Okulları ziyaret ettiğimizde, okul idarecileri ve eğitim emekçisi arkadaşlarımız bizlere aşıdan umutlarını kestiklerini söylüyorlar. Ödenek eksikliğine rağmen salgına karşı kendi önlemlerini aldıklarını, kendi yöntemlerini geliştirdiklerini ifade ediyorlar. Birçok eğitim emekçisi arkadaşımızın okullara ve sınıflara kendi imkanlarıyla hijyen malzemesi ve maske getirdiklerine tanıklık ettik. Adana’da okullarımız kendi olanaklarıyla salgınla mücadele ediyor.”
YETKİLİLERİ UYARIYORUZ 
Tüm uyarılarına rağmen liselerde yüz yüze sınavlar yapıldığını ve öğretmen ve öğrencilerin sağlıklarının tehlikeye atıldığını dile getiren Kaya, ayrıca yapılan sınavların ölçme-değerlendirme kriterlerine uygun olmadığını bildirdi. Kaya, “Öğrencilerimiz hiç olmadığı kadar yapılan bu sınavlarda başarısız olmuşlardır. Pedagojik ilkelere uygun olmayan bu sınavların iptal edilmesi gerekir” dedi. 
Okullarda görülen Covid-19 vakaları ile okullarda pandemiyle ilgili gerekli tedbirlerinin alınıp alınmadığını takip ettiklerini anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki sanki birileri, ‘vakalarla ilgili bilgileri dışarı sızdırmayın’ demiş gibi bilgi edinmede zorlanıyoruz. Halk sağlığını derinden etkilemiş bu salgının halktan saklanmasını doğru bulmuyoruz. Adana Milli Eğitim Müdürlüğü okullarda görülen vaka sayılarını ve aldıkları tedbirleri her gün kamuoyuyla paylaşmalı. Öğretmenlerin, öğrencilerin, eğitim kurumlarında görev yapan yardımcı hizmetli, memur, idari ve teknik personelin, ailelerin ve toplumun sağlıklı yaşam hakkı iktidarın yanlış politikaları nedeniyle açık tehdit altındadır. Salgın hastalıktan korunmak, en azından hafif atlatabilmek için iki doz aşının yapılması ve bağışıklık sağlanması için belirli bir sürenin geçmesi zorunludur. Sonradan telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerin oluşmaması için; her iki doz aşının bir an önce yapılmasını talep ediyor, ortaya çıkabilecek olumsuzluklar için şimdiden yetkilileri uyarıyoruz. Toplum sağlığı için, eğitim hakkı için, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı için aşılanmak istiyoruz!”