DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİNDE “NİTELİK” İÇİN KONTENJANLAR AZALTILSIN ÇAĞRISI
Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, yeni açılan Diş Hekimliği Fakülteleri içerisinde eğitime başlama kriterlerini tamamlamayanların kapatılmasını, kontenjanların ise eğitimin niteliğini arttıracak şekilde azaltılmasını istedi.
Bilimsel Diş Hekimliği’nin 114. kuruluş yıldönümü kutlamaları Atatürk Parkı’ndaki etkinlikle başladı. Diş Hekimleri Odası Başkanı Güler, Atatürk anıtına çelenk sundu. Etkinliğe Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Yoldaş, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, diş hekimleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın andından konuşan Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler, 114 yıldır ağız diş sağlığı alanında bilimsel ve teknolojik hizmet verdiklerini anımsattı. Güler, İstiklal Caddesi’nde ve Gaziantep Kargamış’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek güvenlik güçlerinin sınır içerisinde ve dışarısındaki terör mücadelesine destek verdiklerini bildirdi.
Adana Diş Hekimleri Odası’nın; mesleki konularda muhalefet gerektiğinde muhalefetin sözcüsü durumuna düşmeden sonuna kadar muhalefet etmeye çalıştığına vurgu yapan Güler, “Gerektiğinde sokağa inip özlük haklarımızı savunuruz” dedi.
Güler, Türk Diş Hekimleri Birliği’ne kayıtlı 34 bin, kamuda ise 12 bin diş hekimiyle toplam 46 bin diş hekiminin ağız ve diş sağlığı hizmeti verdiğini anımsatarak, bugün 104 diş hekimliği fakültesinde eğitim gören 39 bin öğrenciyle 5 sene içerisinde toplamda 80 bin civarında diş hekimi sayısına ulaşılacağını bildirdi.
Güler, “Alt yapıdan yoksun, akademik kadroları bulunmayan, belli bir gerekçesi ve standardı olmaksızın yeni açılan diş hekimliği fakülteleri, bunun yanı sıra artan kontenjanlar, diş hekimliği eğitimindeki niteliği sorgulamamıza yol açıyor. En eğitimli insan gücü olmasına rağmen işsizlik oranı giderek artan meslektaşlarımızın sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarının çoğalacağı kaygısı taşıyoruz” dedi.
İŞTE YAPILMASI GEREKENLER
Güler, diş hekimliğinde sorunların azaltılması için yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:
“•Yeni açılan fakülteler içerisinde YÖK’ün, eğitime başlama kriterlerini tamamlamayanların kapatılması sağlanmalıdır.
•Kontenjanlar, eğitimin niteliğini arttıracak şekilde azaltılmalıdır.
•Kamuda çalışan meslektaşlarımızın, niteliksiz tedavi yaratan performans uygulamaları ve MHRS üzerinden planlanan tedavi süreleri, olması gereken zamana yayılmalı, hasta ve hekim odaklı bir planlamaya geçilmelidir.
Yıllarca özel sağlık kuruluşlarında çalışıp, BAĞKUR’dan emekli olan diş hekimlerinin, emekli aylıkları maalesef ki büyük çoğunlukla asgari ücretin altındadır.
Bu miktardaki emekli aylığı, emekli aylığı olmaktan çok, sosyal yardım görünümündedir.
•BAĞKUR ve SGK’dan emekli olan diş hekimlerinin aylıkları, kamudan emekli olan meslektaşlarının emekli aylıkları seviyesine getirilmelidir.
•Akademik mesleklere BAĞKUR içinde ayrı bir kategori oluşturulmalı ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
•Ülkemizde yaşanan ekonomik krizde, halkımızın sağlık hizmetlerine ulaşımında KDV 1’e indirilmelidir.
•Özel sağlık kuruluşlarına, dışardan sermayenin girişine karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz.
•Sermayenin kontrolündeki özel sağlık kuruluşlarında, diş hekimlerinin işçileştirilmesine karşı olmaya devam edeceğiz.
•Ülkemizde yaşanan sağlıkta şiddet vakalarına karşı, yasal önlemlerin titizlikle uygulanmasını yakın takibe devam edeceğiz.
•Diş hekimlerinin çalışma hayatında karşılaştıkları şiddet, mobbing vb. gibi mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren pek çok sorunla mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Bu arada, etkinilğe katılanlar Adana Diş Hekimleri Odası Dt. Asım Savaş toplantı salonunda Dt. Mukaddes Özserin’in kişisel resim sergisini de gezdi.