BTS’de bayrak değişimi

EGEMEN/ÖZEL

Mevcut Başkan Tonguç Özkan’ın aday olmadığı, tek liste ile gidilen genel kurulda Başkanlığa İsmail İnanç Su seçilirken, Yönetim Kurulu ise Mehmet Uygun, Murat Kocabey, Devlet Gül Bildikarı Güner, Mustafa Yönden, Onur Kaplan ve Kamil Gürkan’dan oluştu.

BTS Adana Şube Başkanlığı'na İsmail İnanç Su seçildi

 

TCDD’nin personel yemekhanesinde gerçekleştirilen genel kurul divan seçiminin ardından saygı duruşu ile başladı.

Divan Başkanlığı’nı SES Adana Şube Eşbaşkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz yaparken, üyelikleri ise Fırat Aslan ve Ünal Şeker yaptı.

BTS Genel Başkanı Murat Oral’ın da katıldığı kongreye, siyasi partilerin, sendikaların, emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.

“BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Genel Kurulun açılış konuşmasını mevcut başkan Tonguç Özkan yaptı. Siyasal sürece ve sendikal alandaki çalışmalara dikkat çeken Özkan, gerçek anlamda demokrasi ve emek mücadelesini yükseltmekten başka çarelerinin olmadığını söyledi.

Dayanışmanın yeniden büyütülmesi gerektiğine vurgu yapan Özkan, “Toplumun tüm kesimleri ile birlikte dayanışma içerisinde bir mücadele yürütmek zorundayız. Biz yeniden örgütlenerek, tekrardan kendi dayanışmamızı büyütmek ve mücadeleyi yükseltmek zorundayız. Ağustos ayında 7. Dönem toplu sözleşme dönemini kapattık. Yani 6 dönemdir oynanan tiyatro yedinci dönem toplu sözleşmesinde de kendini bir kez daha gösterdi. Çok şaşırdık mı? Aslında şaşırmadık. Yani altı dönemdir, yandaş sendika ve AKP iktidarının, kamu emekçileriyle ilgili yürütmüş oldukları test sürecinde her zamanki gibi bir hayal kırıklığı yaşadık. Zaten bu test masasından çok bir beklentimiz yok” şeklinde konuşarak, grev hakkını içermeyen bir sendikal düzenleme yapılmadığı sürece bu 4688 sayılı yasayla zaten haklarınızı almamız çok zorunlu ve yetkili bir yandaş sendikanın da olduğunu düşünürsek ve böyle tek adam rejiminde artık toplu sözleşmenin de bir anlamı kalmadı” diyerek tepkisini dile getirdi.

“ÇOK KÖTÜ BİR HABER”

“Dün bir haber aldık arkadaşlar. 2 Temmuz 1993’teki Madımak katliamının 30 yıllık zaman aşımı dolayısıyla düştüğü haberini aldık” diyerek konuşmasına başlayan BTS Genel Başkanı Murat Oral da, bunun çok kötü bir haber olduğunu söyledi. “Bu bizim genel olarak nasıl bir ülkede yaşadığımızı, nasıl bir durumda olduğumuzu gösteriyor” şeklinde konuşarak, birçok alanda sıkıntılar yaşandığına değindi.

“Kimse bizim kavgamızı bizim yerimize etmez” diyerek sözlerini sürdüren BTS Genel Başkanı Murat Oral, o kavgayı bizzat kendilerinin vermesi gerektiğine dikkat çekti. Daha güzel bir dünyanın olabileceğine inandıklarını belirten Oral, “Bu mümkündür diyoruz ve bunu kotarabilmek, bunu var edebilmek, insanca yaşayabilmek adına da insani bir duruşla, onurlu, şerefli bir duruşla bu duruşu gösteriyoruz. Dolayısıyla iç barışımızı da sağlıyoruz. Kendimize olan, topluma karşı olan çocuklarımıza karşı olan, sorumluluğu da yerine getiriyoruz. Bu onuru ve şerefi de yaşıyoruz” dedi.

“ÖZELLEŞTİRME DERMAN OLMADI”

Rahmetli Turgut Özal döneminden bu yana özelleştirmenin yapıldığını da vurgu yapan Oral, “Hangi derdine derman oldu bu memleketin? O kadar kurum satıldı. Bankası, telefonu, şekerine kadar bir çok özelleştirmenin karşılığında paralar alındı. Peki niye bu haldeyiz? Bunlar kimin malı? Bizim malımız. Atamızdan, babamızdan kaldı. Siz bunların üzerine bir ekonomik değer katmıyorsunuz, ama bunları satmaya gelince mirasyedi hayırsız evlat gibi çalışıyorsunuz. Peki bu ülkenin derdine derman veriyor musunuz? Hayır. Buralar bizim işyerlerimiz. Yarın çocuklarımızın çalışacağı yerler. Bunların umurunda değil. Bunlar satılanlardan elde ettikleri parayla çarkı çevirmenin peşindeler. O zaman biz de ‘haydi arkadaş buralar bizim. Satamazsınız. Biz buraları alın terimizle bir değer haline getirdik’ diyebilmeliyiz. Ben madenciler, tekelciler gibi işte buradayım. İşçi, memur ayrımı yapmadan bütün kamu emekçileriyle beraber hareket etmeliyiz. Karşı çıkacak gücümüz var” şeklinde konuşarak, bunun bir kıvılcım olabileceğine dikkat çekti.

“UTANDIM”

Daha sonra söz alan Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ise, sendikalar gibi demokratik kitle örgütlerinin olmasının bir kazanç olduğunu söyledi. Kendisinin aynı zamanda Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Raylı Sistem Şube Müdür Vekili olduğunu hatırlatan Mak, “Raylı sistem Adana’ya geleli 20 yıl oldu. Sayın Aytaç Durak’ın ömrü uzun olsun. Çok kavga ettik onunla. Ya bir güzergah çizmişti. Ya utandım ya. O da inşaat mühendisiymiş, ben elektrik mühendisiyim. Güzergahı sormuştum 20 yıl önce. Nereden bileceğim ben, 20 yıl sonra oranın müdürü olacağımı? Tamam ya gerçekten Adana’yı işte aldılar’ hangi hastaneye taşıdılar?’ diyordum. Ama bakın, 20 yıl sonra şimdi oralar doldu. Yetmiyor. Yani 13,5 kilometrelik bir yol var. Sistemimiz farklı. İşte eski teknoloji. Sağlam bir sistem ama eski teknoloji. Hat devresi sistemler var. Artık hepsi değişti. Ama bunu yürütebilmek için elimizden geleni gerçekten iyi çalışarak götürmeye çalışıyoruz. Bakın şimdi bir yatırım yapabilmek için dış krediyi de alabilmek için mutlaka Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’ndan onay alman lazım. Belediye olarak dördüncü kez yazdık. Görmediler. Çünkü bütçeye onay verdikleri zaman dış kredi alacaksın. Çünkü dışarıdaki adamlar diyor ki ben bunu bir yere dayatmam lazım. O parayı ödeyemezsen almam lazım. Devlet imzası lazım diye. Şimdi değişik bir strateji geliştirdik. İşte Turgut Özal’dan yeni yapılan hastaneye, 7,5-8 kilometrelik bir proje var. Bunun proje ihalesini yaptık. Dışarıdan kredi alacağız. Yani milli, yerli para yok. Hiçbir şeyimiz yok yani. Kredilerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Gerçekten her şey batmış durumda. Bu proje gerçekleşirse ileride de ikinci proje olursa birleşecek ve Adana’da 250 bin yolcu olacak” diyerek, şuan günlük 30 binin üzerinde yolcu taşıdıklarını ifade etti.

“GELMEYENİN AYIBI”

KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan da kongreye KESK kimliğiyle geldiğini belirterek bir sandalye işgal etmek için gelmediğine vurgu yaptı. “Ben burada dayanışma duygusunun, emeğe dair mücadele azminin daha filizlenmesi, daha da büyümesi amacıyla geldiğini” yineleyen Aydoğan, “Gelmeyen vekillerin, siyasi parti temsilcilerinin, gelmeyen derneklerin, kurumların demokratik ayıbı olduğunu söylemek istiyorum. Bu gerçekliğimizle de yüzleşilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kamusal eleştiriyi ve öz eleştiriyi güçlü yapmadığımız müddetçe bu çürüme adeta kanser hücresi gibi her yerinizi saracak ve öleceğiz. Ölmemek için, toplumsal anlamda ölmemek için, siyasal anlamda ölmemek için direnmeyi öneriyorum” az olanların verdiğine ancak tarihi değiştirenlerin her zaman ama her zaman azınlıkta olanlar olduğunu iddia etti.

BTS Adana Şube faaliyet raporunu Hukuk Sekreteri Turan Erdoğan,

Mali raporu da Mali Sekreter Mehmet Uygun’un okumasının ardından onaylanarak seçimlere geçildi.

Tek Liste ile girilen seçimlerde yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: İsmail İnanç Su, Mehmet uygun, Murat Kocabey, devlet Gül Bildikarı Güner, Mustafa Yönden, Onur Kaplan, Kamil Gürkan.