RANT POLİTİKALARI FELAKETE YOL AÇIYOR

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, 6 Şubat Depremlerinin birinci yıldönümünde bir basın toplantısı düzenledi. "Afetlere Neden Olan Rant Odaklı Kentleşme ve Dönüşüm Politikalarına Son Verilmelidir" başlığı altında gerçekleşen toplantıda, acı gerçekler bir kez daha gözler önüne serildi. 6 Şubat Depremlerinin birinci yılında; kamu ve toplum yararı doğrultusunda afet politikaları geliştirilmesine yönelik hazırlıkları sürdürülen “Mimarlar Odası 6 Şubat 2023 Depremleri Raporu-3” kapsamında inceleme sonuçları, veriler ve değerlendirmelerin paylaşıldığı toplantı geniş katılımla gerçekleşti. 

KENTLER DEPREMLERE HAZIRLIKSIZ
Toplantıda konuşan TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Canan Aksu, geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerin kentlerin depreme karşı ne kadar hazırlıksız olduğunu açıkça gösterdiğini vurguladı. Aksu Birçok aktif fay hattı üzerine kurulu olan kentlerde yaşanan kayıpların önlenememesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, yapılan tatbikatların yetersizliği ve acil durum eylem planlarının gerçekçi olmayışı sert bir şekilde eleştirildi.Özellikle 1999 Marmara depremi sonrasında çıkarılan yasaların, deprem anında can ve mal kayıplarını azaltmak bir yana, rant odaklı yapılaşmayı teşvik ettiğini belirten Aksu:Kentlerimizin ticari kaygılarla şekillendirilmesinin, insan hayatından önce gelmediği sürece gerçek bir çözümün mümkün olamayacağına vurgu yaptı. 

DENETİMLER YETERSİZ
Depremlerin ardından yapılan mevzuat değişikliklerinin ve denetimlerin yetersizliği üzerinde durularak, doğaya saygılı yapılaşmanın önünün açılamadığına dikkat çekildi. Ayrıca, plansız ve kontrolsüz bir yeniden inşa sürecinin daha fazla soruna yol açacağı endişesi dile getirildi.Mimarlar Odası Adana Şubesi, yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması için konuların sürekli takipçisi olacaklarını ve tüm kurumlarla ortak çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Son olarak, depremlerde kaybettiklerimizin yakınlarına başsağlığı dileyerek basın toplantısını sonlandırdı.