TÜRKİYE'DE VAHİM TABLO! BEŞ ÇOCUKTAN BİRİ İŞÇİ
Türkiye, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlarken, ülke çocuklarının karşı karşıya olduğu çarpıcı gerçekler dikkatleri üzerine çekiyor. Her yıl bu özel günde dünya çocuklarını ağırlayarak eşsiz bir bayram paylaşımı gerçekleştiren Türkiye, maalesef bu yıl bayrama vahim bir çocuk işçi tablosu ile girdi. Mevcut ekonomik krizin etkileriyle birlikte sağlık, beslenme ve eğitim gibi temel alanlarda yaşanan sorunlar, çocukların çalışma hayatına girmelerine neden oluyor. Özellikle eğitim sistemindeki problemlerin etkisiyle, çocuklar okul çağlarında olmaları gereken yaşlarda ağır koşullarda çalışmak zorunda kalıyorlar.
ÇOCUK İSTİHDAMI 2023'TE 759 BİNE ULAŞTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 15-17 yaş arası çocuk işgücü geçtiğimiz yıllarda hızla artış gösterdi. 2021-2023 döneminde toplam çocuk nüfusu 153 bin, çocuk istihdamı ise 239 bin arttı. 2021'de 520 bin olan çocuk istihdamı, 2023'te 759 bine ulaştı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) derlediği verilere göre, çocuk işgücü oranı da endişe verici boyutlara ulaştı. 2021'de yüzde 14 olan çocuk istihdam oranı, 2023'te yaklaşık 6 puanlık bir artışla yüzde 19.6'ya yükseldi. TÜİK'e göre, 15-17 yaş arası çocukların yüzde 22.1'i işgücüne katılırken, erkek çocuklar yüzde 32.2'siyle çocuk işgücünün büyük bir kısmını oluşturuyor.
ÇOCUK EVLİLİKLER DİKKAT ÇEKİYOR
Ancak kız çocuklarının da yüzde 11.5'i çalışma hayatına katılmak zorunda kalıyor. Üstelik çocuk işgücü verileri, gerçek boyutlarını yansıtmıyor olabilir. DİSK-AR raporuna göre, TÜİK'in 2019'dan sonra 15 yaş altı çocuk işgücü verilerini yayınlamaması, tablonun daha da vahim olduğunu düşündürüyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yaptığı açıklamada, çocuk yoksulluğu, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evlilikler gibi toplumsal sorunlara dikkat çekti. Toplumsal eşitsizliklerin sona erdirilmesi için acil adımlar atılması gerektiğine vurgu yapıldı.