"BUĞDAY FİYATLARI EKMEK FİYATLARINA ETKİ EDECEK"

Türkiye'de buğday fiyatlarına dair yapılan tahminler, ekmek fiyatlarının geleceği konusunda önemli ipuçları veriyor. Uzmanlar, "bu yıl buğday arzında herhangi bir sıkıntı beklemediklerini ifade ediyor.Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gülfem Eren, yeni sezonda Türkiye’nin buğday arzıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını belirtti. Eren, “Türkiye geçen seneden iyi bir stokla sezona giriyor. Dolayısıyla yeni sezonda arzla ilgili hiçbir sıkıntımız olmayacağını düşünüyoruz” dedi. Ayrıca, dünya genelinde buğday üretiminin de iyi olması beklendiğini ve bu durumun Türkiye’deki arz güvenliğini desteklediğini ekledi. Eren, geçen yıl dünyada ve Türkiye’de buğday üretiminin oldukça iyi olduğunu ve bu sene de olumlu gelişmeler yaşandığını vurguladı. “Lokal bazlı bazı kuraklık problemleri olsa da son gelen yağışlar hasatla ilgili olumlu gelişmeler sağladı ve yine iyi bir üretim bekliyoruz” diye konuştu.

"TÜRKİYE UN ÜRETİMİ İÇİN YETERLİ BUĞDAYA SAHİP"

Gülfem Eren, stokların yeterli ve üretimin iyi olması nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alım fiyatlarının yüksek olmayacağını düşündüğünü belirtti. Devletin bu yıl yeniden büyük ölçekte stok yapmayı planlamadığını ifade eden Eren, “Dünya buğday fiyatları salgın öncesi seviyelere düşmemekle birlikte, şu anda dünya buğday fiyatları düşük seviyede. Tedarikçiler olarak bu sezonda da mümkün olduğu kadar devletin yükünü hafifletmeyi ve stok yapmayı arzu ediyoruz” dedi. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan ise Türkiye’nin bu yıl un üretimi için yeterli buğdaya sahip olduğunu söyledi. Geçen yıl bereketli bir sezon yaşandığını ve buğday stoklarının yüksek seviyelerde olduğunu belirten Tezcan, “Bu sene kuraklık endişeleri az da olsa sürüyor. Ancak, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalmayacağımızı öngörüyoruz. Ülkemiz açısından bereketli bir sezon olacağını umut ediyorum” dedi.Tezcan, stokların yüksek olmasının sektör temsilcileri için önemli olduğunu vurgularken, dünya genelinde yaşanan olayların fiyatları etkilediğini de belirtti. “Sıkıntı bir durum yaşanmaması sektörümüz adına çok önemli” şeklinde konuştu.

"EKMEK FİYATLARI İSTİKRARLI KALABİLECEK"

Uzmanların açıklamaları doğrultusunda, bu yıl buğday arzında bir sıkıntı yaşanmayacak olması ve stokların yeterli seviyede bulunması, ekmek fiyatlarının istikrarlı kalabileceğine işaret ediyor. Ancak, dünya genelindeki ekonomik ve politik gelişmelerin fiyatlar üzerinde etkili olabileceği unutulmamalı. Bu nedenle, tüketiciler ve sektör temsilcileri, fiyat değişimlerini yakından takip etmeye devam edecek. Türkiye’de bu yıl buğday üretimi ve stokları yeterli seviyede olduğundan, ekmek fiyatlarında büyük bir dalgalanma beklenmiyor. Ancak, kuraklık endişeleri ve dünya genelindeki ekonomik gelişmelerin buğday fiyatlarına etkisi izlenmeye devam edecek. Sektör temsilcileri, tedarik zincirinde sorun yaşanmaması ve fiyatların istikrarlı kalması için gerekli önlemleri almaya devam ediyor.