MESLEKİ EĞİTİMLE GELECEK ŞİMDİ BAŞLIYOR

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, öğrencilere mesleki eğitimi teşvik etmek amacıyla 21-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "Şimdi Mesleki Eğitim İstihdam Zamanı" projesinin detaylarını basına tanıttı. Adana Öğretmenevi'nde düzenlenen basın toplantısına, iletişim uzmanı Eda Zaloğlu, çok sayıda basın mensubu ve kurum temsilcisi katıldı.Proje kapsamında Adana TÜYAP Fuar Merkezi’nde 21 Mayıs’ta başlayacak olan “Kariyer ve Mesleki Eğitim Günleri” etkinliğinde mesleki eğitim ve istihdam konuları ele alınacak. Etkinlik, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Avrupa Birliği finansal desteği ve Alman Kalkınma Bankası (KFW) iş birliği ile yürütülen “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP)” kapsamında düzenleniyor.

ÜST DÜZEY KATILIM 

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK PLANINA UYGUN ADIM

Etkinliğin açılışında Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Alman Kalkınma Bankası yetkilileri yer alacak. Etkinlikte, 100’den fazla firma temsilcisi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri buluşacak.Türkiye’nin 2024-2028 Stratejik Planı çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın odak noktası, eğitimde kaliteyi artırmak ve teknoloji ile uyumlu bir öğrenme ortamı sağlamaktır. Bu dönemde mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi, öğrencilere yalnızca teorik bilgiler sunmanın ötesinde, pratik ve uygulamalı beceriler kazandırarak iş dünyasına hazırlamak ve Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını desteklemek olarak belirlenmiştir.

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ MESLEKİ EĞİTİMLE TANIŞIYOR

SON SINIF ÖĞRENCİLERİ İŞ DÜNYASI İLE BULUŞUYOR

Etkinlik kapsamında, okul tercih sürecinde olan 8. sınıf öğrencileri ve aileleri, mesleki eğitimle tanışma fırsatı bulacak. Üç gün sürecek etkinlikte 40’tan fazla meslek lisesi standında görev alacak öğrenciler, meslek sahibi olmanın değerini ve yaşadıkları tecrübeleri çocuklarla ve aileleriyle paylaşacaklar. Ayrıca öğrenciler, mesleki eğitimin sunduğu fırsatlar ve istihdam olanakları hakkında bilgilendirilecekler. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının son sınıf öğrencileri, etkinliklerde firmalar ile bir araya geliyor. Her ilde açılacak olan 100’ü aşkın firma standındaki öğrenciler, firma temsilcileriyle birebir görüşme fırsatı elde ediyor. Öğrencilerin kariyer ve istihdam süreçlerine destek olmak için İŞKUR temsilcileri, “Mesleğinin Erbabı” söyleşileri ile gençlerin sorularını yanıtlıyor ve mülakat, işe giriş gibi süreçlerde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor. KOSGEB temsilcileri de girişimcilik eğitimi vererek gençleri bilgilendiriyor.

MESLEKİ BECERİLERİN ÖNEMİ VURGULANIYOR

MEZUNLARA BİR YIL BOYUNCA ÜCRET DESTEĞİ

Etkinlik boyunca sektör temsilcileri, mesleki beceri ve yetkinliklerin giderek daha fazla önem kazandığını vurgulayacak. Teknoloji ve hizmet sektörlerindeki hızlı değişimler, sürekli olarak yeni beceriler öğrenmeyi ve mevcut yetenekleri geliştirmeyi gerektiriyor. Bu durum, mesleki eğitimin ve sürekli öğrenmenin değerini artırarak, iş piyasasında rekabet avantajını sağlayan temel unsurlar haline getiriyor.2025 yılı sonuna kadar 1500 yeni mezun, proje kapsamında işe yerleştirilecek. Proje, “İş Gücü Piyasası Destekleme Programı” ile mezunların iş piyasasına katılımını destekleyecek. İşveren maliyeti dahil olmak üzere tüm asgari ücret masrafları proje tarafından karşılanacak. İşverenler ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında hibe sözleşmeleri, yeni mezunlar ve işverenler arasında ise iş sözleşmeleri imzalanacak.

ADANA'YA 6.5 MİLYON AVRO'NUN ÜZERİNDE YATIRIM

SEUP II: YENİ DÖNEM VE YENİ HEDEFLER

2017 yılında birinci fazı başlayan proje ile mesleki ve teknik eğitimin kalitesi ve erişilebilirliğinin artırılması, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, eğitime devamı sağlayacak desteklerin verilmesi gibi birçok çalışma yapıldı. Projenin birinci fazı kapsamında 8 pilot ilde bulunan 55 mesleki ve teknik okulun atölyeleri ve laboratuvarları teknolojik gelişmelere uygun hale getirildi. 21 meslek alanını destekleyen proje ile toplamda 1187 atölye yenilendi.Projenin önemli illerinden biri olan Adana’da 8 mesleki ve teknik Anadolu lisesine toplamda 6.678.183 Avro destek sağlandı. Desteklenen okullar arasında Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yeşilevler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Adana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çukurova Mesleki Eğitim Merkezi, İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunuyor. SEUP Projesi’nin istihdama, bölgesel ve ulusal kalkınmaya olan destekleri, mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine verdiği katkılar, projenin ikinci fazında artarak devam ediyor. “SEUP II” olarak adlandırılan bu yeni dönemde, projeye Ankara, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Mardin illeri de eklenmiş ve pilot il sayısı 15’e çıkarılmıştır. Bu büyük proje ile Adana’daki gençler, mesleki eğitimle güçlü bir geleceğe hazırlanıyor.