"MALİYETLER DAYANILMAZ BOYUTTA"
"SÜT ÜRETİMİ 100 BİN TON AZALDI"
1 Haziran 2024 Dünya Süt Günü'nde süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar gündeme damgasını vurdu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, maliyet artışları karşısında çaresiz kalan süt üreticilerinin ineklerini kesime göndermek zorunda kaldığını açıkladı.Ahencan Tayakısı, yaptığı açıklamada, süt üreticilerinin artan maliyetlere artık dayanamadığını belirtti. Tayakısı, “Üreticinin maliyet artışı çiğ süt fiyatlarına yansımıyor. Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor. Bin bir emekle ürettiği sütü iyi bir fiyattan satmak istiyor ama olmuyor. Tüketici uygun fiyata süt içmek istiyor, bu da olmuyor. Ne çiftçi istediği fiyattan sütünü satabiliyor ne de tüketici istediği fiyattan süt içebiliyor” dedi.
"HAYVAN VARLIĞI 4 MİLYON BAŞ AZALDI"
Tayakısı, çiftçinin elinden çıkan sütün fiyatının neredeyse üç katına çıkarak tüketiciye ulaştığını belirterek şunları söyledi: “Süt Endüstrisi Kurumu (SEK), Et ve Balık Kurumu (EBK) ve daha birçok Kamu İktisadi Teşebbüsünü özelleştirenler, bugün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusudurlar. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi piyasanın insafına terk edenlerin ülkeyi getirdiği nokta ortadadır. Yurtdışından hayvan ithal edilmeden ülkemizde et üretilemez oldu. Çiftçiler maliyetlere dayanamayıp ineklerini bile kesime gönderdiler. Yeterli sayıda ve kalitede hayvana sahip olunamayan yerde süt de olmaz.” Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022-2023 yıllarında büyükbaş hayvan varlığı yaklaşık 500 bin baş, küçükbaş hayvan varlığı ise yaklaşık 4 milyon baş azaldı. Buna mukabil süt üretimi yaklaşık 100 bin ton azaldı" diye konuştu.
"AZALAN SÜT ARZI ENDİŞE YARATIYOR"
TAYAKISI: "SÜT POLİTİKASI ŞART"
Türkiye’de süt üretimi 2022 yılında 21,5 milyon ton iken, 2023 yılında 21,4 milyon tona geriledi. Aynı dönemde Türkiye nüfusu yaklaşık 100 bin kişi arttı. Artan talebe karşılık azalan süt arzı endişe yaratıyor. Tayakısı, Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başına düşen süt tüketiminin ortalama 100 litreyi aşarken, Türkiye'de bu miktarın yaklaşık 27 litre civarında kaldığına dikkat çekti. Üretim maliyetlerinin yüksekliği ve aracılar nedeniyle tüketici fiyatlarının her geçen gün arttığı bir ortamda, bu miktarın yükselmesinin pek olası görünmediğini belirtti. Ahencan Tayakısı, hükümetin acilen süt politikası oluşturması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Ülkemizde sütün daha fazla tüketilmesi için çiğ süt ile perakende süt fiyatları arasındaki aşırı farkın düşürülmesine yönelik politikalar oluşturulmalıdır" şeklinde konuştu.
"HAYVANCILIKTA YANLIŞ POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİDİR"
Tayakısı süt üreticisi, çiftçi ve köylülere verilen desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Kırsal kalkınmaya önem verilmeli" dedi. Tayakısı: "Kooperatifler desteklenmeli, yerel yönetimler süt ile ilgili süreçlere dahil olmalı, sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlanmalıdır. Bizler bu ülkenin Ziraat Mühendisleri olarak bir kez daha vurguluyoruz ki, özellikle hayvancılık sektöründeki bu yanlış politikalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Aracılar azaltılmalı, kamu kuruluşları yeniden hayata geçirilmeli ve ithalatçılar değil, yerli üreticiler desteklenmelidir” dedi. Dünya Süt Günü’nde Ahencan Tayakısı'nın yaptığı bu çarpıcı açıklamalar, hem üreticilerin hem de tüketicilerin yaşadığı sıkıntıları gözler önüne serdi. Türkiye’nin süt üretimi ve tüketiminde sürdürülebilir bir politika oluşturması gerektiği bir kez daha vurgulanmış oldu.