"ENGELLİLER 10 BİN ATAMA İSTİYOR"

Türkiye'nin dört bir yanından engelli bireyler, istihdamda yaşadıkları adaletsizliğe dikkat çekmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, videolar çekerek seslerini duyurmaya çalıştılar, taleplerini dile getirdiler. "Cennetin çocukları" olarak adlandırılan engelli evlatlar, kamuda görev almak için daha fazla fırsat istiyor. Engelli bireyler, toplumda etkin bireyler olma ve kendilerini yeterli hissetme arzusunu dile getiriyor. İstihdamın engel olmaması gerektiğini vurgulayan engelli vatandaşlar, hayallerinin toplumda yer edinmek ve geçimlerini sağlamak olduğunu belirtiyorlar.

ENGELLİLER YÜZDE 6 ENGELLİ KOTASI TALEBİNDE BULUNUYOR

Ancak günümüz şartlarına ve engelli bireylerin ihtiyaçlarına cevap vermeyen yüzde 3'lük engelli kotasının artırılması talep ediliyor. Kamuda yapılacak 10 bin atama ve yüzde 6'lık engelli kotası isteği, engelli bireylerin kamu sektöründe daha fazla yer almasını hedefliyor. Ayrıca, özel sektörde de engelli istihdamının yetersiz olduğuna dikkat çekiliyor. Engelli bireylerin göz ardı edilmesi ve eşit haklardan mahrum bırakılması endişe verici. Bu nedenle, engelli bireylerin özel sektörde de istihdam edilmesi ve eşit fırsatlara sahip olmaları gerektiği vurgulanıyor. 

SAYIN CUMHURBAŞKANI: "CENNETİN ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKIN"

Türkiye'nin her yerinden engelli bireyler çektikleri videolarla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek' sorunlarını dile getirdiler. 
"Engelli bireylerin karşılaştığı sorunların başında istihdam gelmektedir. Bizler toplumda etkin bireyler olmak ve kendimizi yeterli hale gelmek istiyoruz.""Engelsiz Türkiye engelsiz yaşamla güzelleştirilsin. Engelimiz, çalışmamıza engel değil, emeğimizle kazanıp toplumda varolmak istiyoruz.""Engellinin hayali toplumda yer edinmek. Evine ekmek götürmek. Bizi bu hayalden mahrum bırakmayın." "Kamudan yüzde 95’lik doluluğa ulaşan yüzde 3’lük engelli kotası günümüz şartlarına ve engelli bireylerin ihtiyaçlarına cevap verememektedir."dediler.


"EMEĞİMİZLE KAZANIP TOPLUMDA VAROLMAK İSTİYORUZ"

"Kamuda 10 bin atama ve yüzde 6’lık engelli kotası istiyoruz. İki yüz bin engelli aday aylardır devletimizden gelecek müjdeli haberi dört gözle bekliyor kamuda görev almak istiyor.""Sayın Cumhurbaşkanım cennetin çocukları dediğiniz engelli evlatlarınız kamuda görev almak istiyor. Bizlere siz sahip çıkın.""Yüzde 6 kota ve 10 bin atama bekliyoruz. Emeğimizle kazanıp toplumda var olmak istiyoruz? İki yüz bin engelli atama bekliyor. Ocak’ta yapılacak atamada en azından 10 bin atama yapılmasını talep ediyoruz.""Özel sektörlerde engelli olduğumuz göz ardı edilip engelli bireyler görmezden gelinebiliyor. Bizler ise toplumda herkesle eşit haklara sahip olup hayatta kendimize yer bulmak istiyoruz.""Bu sebeple Sayın Cumhurbaşkanım Cennetin çocukları olarak adlandırdığınız engelli evlatlarınız, kamuda görev almak için sizlerden talimat bekliyor." "Bu sebeple kamuya 10 bin atama ve yüzde 6 kota talep ediyoruz."diye konuştular. 

 

"ÖZEL SEKTÖRDE 211 BİN ENGELLİ ÇALIŞAN OLMALI"


Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, özel sektördeki engelli istihdamının yetersizliği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ete, özel sektörde 50 veya daha fazla çalışanı olan her işverenin yüzde 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğuna rağmen, bu kuralın uygulanmadığını ve engelli bireylerin istihdam edilmediğini belirtti. Ete, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre özel sektörde 211 bin engelli çalışan olması gerektiğini ifade ederken, gerçekleşen istihdamın sadece 6 bin civarında olduğunu vurguladı. Bu durumun, özel sektörün engelli istihdamı konusunda ciddi bir yetersizlik gösterdiğini gösterdiğini söyledi.


"ENGELLİ İSTİHDAMINDA ADALETSİZLİK VAR"

Engelli bireylerin istihdam edilmemesi durumunda öngörülen cezai yaptırımların uygulanması gerektiğini vurgulayan Ete, her bir çalıştırılmayan engelli için öngörülen cezanın kaynak olarak geri dönebileceğini belirtti. Bu çerçevede, özel sektördeki yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğunun ihlal edilmesi nedeniyle 100 bini aşkın engellinin işe alınmadığına dikkat çekti. Ete'nin bu açıklamalarıyla, özel sektördeki engelli istihdamının önemi bir kez daha vurgulanırken, sorunun çözümü için alınması gereken adımların altı çizildi.