"LAİKLİK VE BİLİM KARŞITI MÜFREDATI REDDEDİYORUZ"

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatına karşı kurulan ‘Müfredatı Geri Çekin Platformu’, laiklik ve bilim karşıtı buldukları müfredatı reddettiklerini belirterek, çocuklarını 11 Haziran'da okula göndermeyeceklerini açıkladı. Platformun bileşenleri arasında KESK ve bağlı sendikalar, DEM Parti, EMEP, SOL Parti, SYKP, TİP, Yeşil Sol Parti, Halkevleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, İHD, Mülkiyeliler Birliği, EĞİT DER, TMMOB ve bağlı sendikalar, Laiklik Meclisi, VELİ-DER, ÖV-DER, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yer alıyor. CHP ise destekleyen parti olarak platformda yer aldı.Platform, Mülkiyeliler Birliği’nde bir basın açıklaması yaparak ortak yürütecekleri mücadele programını açıkladı. 

"ÇOCUKLARIN GÖZ GÖRE GÖRE HEBA EDİLMESİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

Açıklamayı, kurumlar adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe okudu. Erçe, çocukların bugününü ve geleceğini doğrudan etkileyecek bir adım atıldığını belirterek, “Ben yaptım oldu” anlayışıyla hareket edilerek çocukların göz göre göre heba edilmesine sessiz kalmalarının beklendiğini ifade etti. “Öğretim programları sil baştan değiştiriliyor” diyen Erçe, müfredatın cilalı sözlerle gerçeği gizlemeye çalıştığını vurguladı. Erçe, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatının mevcut hükümetin siyasal-ideolojik yaklaşımını yansıttığını belirterek, bu müfredatın biat ve itaati merkezine alan bir nesil yetiştirme programı olduğunu söyledi. Müfredatın öğretmenler, akademisyenler, program geliştirme uzmanları ve sendikaların iradesi yerine göstermelik görüşlerle şekillendirildiğini dile getirdi. 

"YENİ MÜFREDAT EVRENSEL DEĞERLERİ ORTADAN KALDIRIYOR"

Erçe, yeni müfredatın toplumsal fayda ve çocuğun üstün yararı ilkelerini göz ardı ettiğini belirtti. Erçe, müfredatın “fıtrat, şükür, kanaat, cedel, medevvet, iffet, haram, helal” gibi dini söylemlerle bilimsel-özgür düşünceyi ve evrensel değerleri ortadan kaldırmayı amaçladığını, sorgulayan ve eleştiren bireyler yerine “kamil insan” adı altında biat eden nesiller yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Müfredatın toplumsal cinsiyet eşitliği yerine cinsiyetçi bir yaklaşımı, çok kimlikli, çok dilli ve çok kültürlü toplumsal yaşamı yok sayan tekçi ve asimilasyoncu bir anlayışı benimsediğini ifade etti. Erçe, çocuklarının haklarına, emeklerine ve geleceğine sahip çıkmak için 11 Haziran 2024 tarihinde çocuklarını okula göndermeyeceklerini duyurdu. Bakanlık önünde ve kent meydanlarında “Bilim dışı müfredatı reddediyoruz, geri çekin” çağrısında bulunacaklarını belirtti. Erçe, çocukları için endişelenen herkesi çağrılarına destek olmaya davet etti.