"ÜLKE TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ OKUL TERKİ YAŞANIYOR"

"ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ ÜLKENİN TEMEL SORUNLARINDAN BİRİDİR"


Adana’da öğrencilerin sağlıklı ve ücretsiz bir öğün yemek hakkı için faaliyet göstermek amacıyla Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu. Koalisyon, öğrencilerin eğitim hayatlarında daha başarılı ve sağlıklı olmalarını sağlamak için tüm okullarda ücretsiz, nitelikli bir öğün yemek verilmesini talep ediyor. Koalisyonun kuruluşu, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çukurova Şubesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Adana Şubesi ve Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Koalisyon, ÇYDD binasında yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.


"YOKSULLUK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"


Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan’ın okuduğu basın metninde, her geçen gün artan yoksulluk nedeniyle ücretsiz okul yemeği uygulamasının ülkenin en temel sorunlarından biri haline geldiği vurgulandı. Alparslan, eğitimin tüm kademelerinde öğrencilere ayrım yapılmaksızın ücretsiz, nitelikli bir öğün yemek ve okulda geçirdikleri süre boyunca temiz içme suyu sağlanmasının önemine dikkat çekti. Alparslan, Şubat 2023’te başlatılan ve anaokullarında uygulanmaya başlayan besin desteği hizmetinin, ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek deprem bölgesi haricinde geri çekildiğini hatırlattı. PISA kapsamında yapılan anketlere göre, Türkiye’de en az beş öğrenciden birinin parası olmadığı için haftada en az bir kez yemek yiyemediğini belirten Alparslan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) örgün eğitim verilerine göre ise ülke tarihinde görülmemiş boyutlarda okul terki yaşandığını ifade etti.

"HER ÇOÇUĞUN YETERLİ BİR HAYAT SEVİYESİNE HAKKI VAR"

TÜİK 2022 verilerine göre üç çocuktan birinin, yani %35.3’ünün, ciddi maddi yoksulluk ve yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Alparslan, bu oranların her geçen gün arttığını söyledi.Alparslan, Türkiye’nin 27 Ocak 1995’te onayladığı BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi hatırlatarak, her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ve toplumsal gelişimini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğunu, gereksinimi olduğu takdirde beslenme, giyim ve barınma konularında maddi yardım ve destek programları uygulamayı taahhüt ettiğini belirtti. Alparslan, “Tüm kademelerdeki okullarda eğitim gören tüm çocuklarımıza ayrım yapılmaksızın ücretsiz nitelikli bir öğün yemek ve okulda geçirdikleri süre boyunca temiz içme suyu sağlanması sosyal devletin görevidir" diye konuştu. 

"BELEDİYELERE DE GÖREV DÜŞÜYOR"

Alparslan: "Çocuklarımız başta olmak üzere yoksullukla ilişkili olarak yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir ‘kamusal destek-dayanışma programı’ acilen uygulamaya konulmalıdır” dedi. Merkezi Hükümet’in yanı sıra sosyal belediyecilik anlayışıyla yerel yönetimlere de görev düştüğünü vurgulayan Alparslan, Adana Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinden özellikle yoksul öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde öğrencilere ücretsiz yemek uygulamasını başlatmalarını istedi. Adana Okul Yemeği Koalisyonu, öğrencilerin sağlıklı beslenme hakkını savunarak, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması adına önemli bir adım atıyor. Koalisyonun çalışmaları, Türkiye’de eğitim ve sosyal adalet konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.