"BEŞ GÜN İÇİNDE ÜÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Sivas’ta son beş gün içinde kene ısırması nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti. Şehirde şu anda 35 kişi tedavi altında bulunurken, Türkiye genelinde tedavi gören kişi sayısının yaklaşık 300 olduğu bildirildi. Kurban Bayramı öncesinde özellikle kurban pazarlarında keneye karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin,  havaların ısınmasıyla birlikte kene kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında artış yaşandığını belirtti. Çetin, "Nisan ayı itibarıyla bu yıl KKKA hastalığından Sivas’ta 3 kişi hayatını kaybetti, 35 kişi ise tedavi görmekte. Türkiye genelinde şu anda hasta sayısı yaklaşık 300 kişi" dedi.

"YILLIK ORTALAMA BİN 200 VAKA"

"KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ UYARILAR"


Prof. Dr. Çetin, "KKKA hastalığı bahar aylarının gelmesiyle başlar. Türkiye'de nisan ayında vakalar artmaya başlar ve ekim ayına kadar devam eder. Haziran ve temmuz ayları, vakaların en fazla olduğu dönemdir. Türkiye genelinde yıllık ortalama olarak 1000 ila 1200 vaka görülmektedir. Bu yıl nisan ayında ilk vakamız görüldü ve şu anda Sivas'ta 35 vaka bulunmakta. Ne yazık ki, 3 vatandaşımız da hayatını kaybetmiş durumda" şeklinde konuştu. Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların kenelere karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Çetin, "Kurban Bayramı nedeniyle küçük ve büyükbaş hayvan hareketliliği artmakta. Orta Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nden batıya doğru hayvan taşımacılığı ve satışı yapılmakta. Bu noktada hayvanları götüren insanların tedbir alması, hayvanlarını kontrol etmesi gerekiyor. Özellikle hayvan pazarlarında dikkat edilmesi gerekiyor. Hayvan satın alanların hayvanın üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmeleri önemli" ifadelerini kullandı.

"TEDBİR ALINMALI" 

"HİJYEN ELDİVEN KULLANIMI ÖNEMLİ" 


Prof. Dr. Çetin, "KKKA hastalığı, tedbir alındığında önlenebilen bir hastalık. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlar sahada çalışırken üzerlerine kene yapışmaması için tedbirler almalı. Eve gittiklerinde üzerlerini kontrol etmeli. Üzerlerine kene yapışmışsa, mutlaka kendileri çıkarmamalı, hastane ortamında çıkartılmalı" dedi. Kurban kesimi sırasında da dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Çetin, "Kurban kesiminde hasta hayvanların kanından eldeki açık yaralardan virüs bulaşabiliyor. Bu nedenle eldiven kullanarak işlemlerin yapılması ve hijyene dikkat edilmesi gerekiyor" diye ekledi. Sağlık yetkilileri, bayram döneminde vatandaşları bilinçli olmaya ve gerekli tedbirleri almaya davet ediyor.