TÜRKİYE'DE HER 10 ÇOCUKTAN 3'Ü YOKSUL
Ankara Tabip Odası, artan eşitsizlik ve derinleşen yoksulluğa dikkat çektiği açıklamasında, yoksulluğun bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada, resmi kurumların ve sendikaların hesaplamalarının artan eşitsizliği gözler önüne serdiği belirtildi.Ankara Tabip Odası, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yoksulluğun toplum sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. “Yoksulluk halk sağlığı sorunudur” ifadesiyle başlayan açıklamada, Türkiye'deki yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinin AB ülkelerinin ortalamasının iki katı olduğu belirtildi. Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
17 MİLYON 114 BİN 912 YURTTAŞ YAŞAMINI SOSYAL YARDIMLARLA SÜRDÜRÜYOR
Haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 19 bin 44 liraya, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 liraya yükseldi. Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının toplam tutarı 30 bin 604 lirayı buldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye'de 17 milyon 114 bin 912 yurttaş yaşamını sosyal yardımlarla sürdürüyor. Haziran itibarıyla sosyal yardıma muhtaç hane sayısı 4,2 milyonu aştı. Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanan çocuk sayısı 2024 Mayıs ayında 170 bin 694'e yükseldi.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 33,3 YOKSUNLUK İÇİNDE KIVRANIYOR
TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'de yoksul çocuk oranı %31,3 iken, maddi yoksunluk içinde olan çocukların oranı %33,3'tür. Bu oranlar, her 10 çocuktan 3'ünün yoksul olduğunu göstermektedir. Yüksek gıda fiyatları nedeniyle halk, karbonhidrat, yüksek yağ ve yüksek basit şeker içeren, bütçelerine uygun öğünlerle beslenmeye yöneliyor. Bu durum, sofralarda yeterli miktarda protein, taze sebze ve meyve bulunmamasına yol açıyor. Sonuç olarak, obezite, hipertansiyon, diyabet ve metabolik sendrom gibi sağlık sorunları artış gösteriyor. Ülkemizde her 3 kişiden 1’i obez durumda.
"ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE ETMEK HÜKÜMETİN GÖREVİDİR"
Açıklamada, çalışan yoksulluğunu azaltmanın öncelikli yollarının gelirde ve vergide adaleti sağlamak olduğu belirtildi. Ayrıca, okul çağındaki çocukların gelişimi için bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi gerektiği vurgulandı. Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek ve çocuk işçiliği ile mücadele etmek hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Ankara Tabip Odası'nın bu çarpıcı açıklaması, yoksulluğun sadece ekonomik değil, aynı zamanda sağlık ve sosyal alanlarda da ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Yoksullukla mücadelede daha etkin politikaların hayata geçirilmesi gerektiği bir kez daha gözler önüne seriliyor.