Motosiklet kazalarında bir yılda 548 kişi hayatını kaybetti, 109 bin 104 kişi yaralandı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in motosiklet kazaları ile ilgili çeşitli verilerin açıklanması talebi üzerine hazırladığı soru önergesine, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yanıt verdi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2023 yılında motosiklet/motorlu bisikletin karıştığı trafik kazalarında 548 vatandaşımız hayatını kaybettiğini ve 109.104 vatandaşımız ise yaralandığını belirtti.
GÜRER, MOTOSİKLET KAZALARINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, motosiklet kazaları ile ilgili çeşitli verilerin açıklanmasını istemiyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şunlardır:
“2023 yılında kaç motosiklet kazası meydana gelmiştir?
Kaç motosikletli kurye olarak görevli bulunan vatandaş kazaya uğramıştır?
Motosiklet kazalarında yaşamını yitiren ve yaralananların sayısı kaçtır?
Kazalarda trafik kurallarına uyulmama oranı nedir?”
548 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 109 BİN 104 KİŞİ YARALANDI
CHP Milletvekili Gürer’in yönelttiği soruya yanıt veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2023 yılında meydana gelen ölümlü/yaralanmalı trafik kazalarında kusur durumları incelendiğinde; %89,4'ünü sürücü, %6,45'ini yaya, %2,7'sini araç, %1'ini yolcu ve %0,45'ini yol kusurlarından oluştuğunu belirtti.
Bakan Yerlikaya ayrıca, 2023 yılında motosiklet/motorlu bisikletin karıştığı trafik kazalarında 548 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 109.104 vatandaşımız ise yaralandığını ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın 2023 yılına ait trafik kazalarına dair açıklamaları, maalesef ülkemizin trafikte motosiklet kazalarının tablosunu gözler önüne seriyor. %89,4 gibi yüksek bir oranın sürücü kusurlarına dayandığı bir ortamda, bu durumun yalnızca istatistiklerle tanımlanamaz. Bu oran, sadece sürücülerin değil, aynı zamanda sistemin de ciddi bir sorgulanması gerektiğini gösteriyor.
Trafik kazalarında bu kadar sürücü hatası oranı, eğitimsizlik, trafik kurallarına uyum eksikliği ve denetim yetersizlikleri gibi sorunları işaret ediyor. Yıllardır süregelen bu soruna karşı kalıcı ve etkili politikalar geliştirmek, yönetenlerin sorumluluğudur.” diye konuştu
TOPLUMSAL FARKINDALIK FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLÜYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in motosiklet kazalarına ilişkin yönelttiği soruya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan verdiği yanıtta;
Ülkemizde trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak, toplumsal farkındalık ve bilinç oluşturulması amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü, bu kapsamda "Çocuk Trafik Dedektifi Eğitimi", "Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük", "Yaşam İçin Kısa Bir Mola-Yaşam Tüneli", "Bu Yolda Hep Birlikteyiz", "Yaya Öncelikli Trafik" ve motosiklet sürücülerinin kasksız trafiğe çıkmamaları için "Hayatıma Kastım Yok Kaskım Var" ile "Ben de Kaskımı Takıyorum" kampanyaları yürütüldüğünü belirtti.
Bakan Yerlikaya, “2021-2030 yılları arasında trafik kazalarından kaynaklı can kayıplarının %50 oranında azaltılmasını hedefleyen 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ile 2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı 03.02.2021 tarihli ve 31384 sayılı Resmi Gazete'de 2021/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Strateji Belgesinin ilk uygulama aşaması olan 2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planında; "İncinebilir Yol Kullanıcıları" olarak tabir edilen bisiklet, motosiklet ve motorlu bisiklet kullanıcıları ile yayaların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin korunması "Öncelikli Alanlar" başlığı altında yer almıştır.” Dedi
Ömer Fethi Gürer eylem planları, stratejik belgeler ve de bu bağlamda çalışmaların önemli ve değerlidir. Ancak, çalışmaları değerli kılan sorunların ortadan kaldırılması ile değer kazanır. Ülkemizde son yıllarda ciddi motor ve motosiklet kullanımı artmıştır. Özellikle büyük kentlerde zaman zaman trafiğin daha da karışmasına yol açan sorunlar da yaşanmaktadır. Özellikle kasksız ve kontrolsüz mobilet kullananlara rastlanılmaktadır. Sürücünün dikkatli olması sorunu en aza indirecektir” dedi.