CEZAVİNDEN ÇIKAN 6 BİN 695 KİŞİ YENİDEN SUÇ İŞLEDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un, CHP'li Ali Öztunç'un soru önergesine yanıtında verdiği bilgiye göre, denetimli serbestlikten yararlanan 1 milyon 719 bin 693 kişiden 6 bin 695'i yeniden suç işledi. Bu veriler, denetimli serbestlik yasasının etkinliği ve topluma kazandırma hedefleri üzerinde ciddi soruları gündeme getirdi. Denetimli serbestlik, cezanın sosyal hayat içerisinde infaz edilmesini sağlayan bir ceza hukuku düzenlemesidir. Hükümlülerin aile bağlarını koruyarak ve topluma uyum sağlamalarını amaçlayan bu yasa, aynı zamanda suç işleme eğilimlerinin azaltılmasını hedeflemektedir. Ancak, elde edilen veriler ışığında bu hedeflere ne ölçüde ulaşıldığı tartışmaya açılmıştır.


CHP'Lİ ALİ ÖZTUNÇ, ADALET BAKANI TUNÇ'A ŞU SORULARI YÖNELTTİ:

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönelttiği soru önergesiyle denetimli serbestlik yasasının etkinliğini sorguladı. Öztunç, önergesinde, denetimli serbestlikten yararlanan birçok hükümlünün yeniden suç işleyerek mahkum olduğunu vurguladı ve Adalet Bakanı'na şu soruları yöneltti: Denetimli Serbestlik Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar faydalanan hükümlü sayısı kaç olmuştur? Denetimli serbestlikle cezaevinden çıktıktan sonra suç işleyen kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin işledikleri suçlar türüne göre nedir?Cezaevlerinde 70 yaş üzeri bulunan hükümlü sayısı kaçtır? Son 5 yılda cezaevlerinde hayatını kaybeden hükümlü sayısı kaçtır? Bu hükümlülerin ölüm nedenleri nelerdir? 

 

"DENETİMLİ SERBESTLİKTEN 1 MİLYON 719 BİN 693 KİŞİ YARARLANDI"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un ilgili maddelerine atıfta bulunarak, denetimli serbestlik hükümlerinin 11 Nisan 2012 tarihinden itibaren yürürlükte olduğunu belirtti. Tunç, bu tarihten itibaren 1 milyon 719 bin 693 kişinin denetimli serbestlikten yararlandığını ve bunlardan 6 bin 695'inin yeniden suç işlediğini açıkladı. Tunç, 5275 Sayılı Kanun’un Detayları söz konusu kanunun yedinci fıkrasında, “hükümlü hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suçtan dolayı kamu davası açılmış olması halinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine infaz hâkimi tarafından hükümlünün açık ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilebileceği” hükmünün yer aldığını belirtti. Ayrıca, kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi halinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunacağı hükmü de vurgulandı.