ÇERKEZOĞLU: "BENİM ÜYELİĞİM BİLE SİSTEMDEN SİLİNDİ"

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası'nın yüzde 1 barajının altında bırakılması ve kendi sendika üyeliğinin Bakanlık sisteminden silinmesine ilişkin olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Türkiye, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun hazırladığı raporlarda işçi haklarının en kötü olduğu on ülkeden biri olarak yer almaktadır. Bu ülkenin işçileri ve emekçileri bu tabloyu hak etmiyor" dedi. 

“SENDİKALAŞMA ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN”

Çerkezoğlu: "Biz de tüm dünya işçileri gibi sendikalı çalışmak istiyoruz diyerek, sendikalaşmanın önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve sendikal mevzuatın demokratikleştirilmesini istediklerini kaydetti. Dev Sağlık-İş Sendikası'nın yüzde 1 barajının altında bırakılmasına ilişkin bakanlığa itiraz ettiklerini belirten Çerkezoğlu, "Dev Sağlık-İş 0.99 oranıyla iş kolu barajının altında bırakıldı. Gerçek üye sayımızı biliyoruz ve barajı geçtiğimizi de biliyoruz. Ancak bir yerlerden verilen talimatla sendikamızın üye sayısı olduğundan düşük, 7 bin 400 olarak açıklandı. Bununla da yetinmeyip iş kolundaki işçi sayısı, memur statüsündeki 4B'li çalışanlar ve tıp fakültelerindeki intörn hekimlerin de dahil edilmesiyle artırılarak sendikamız 0.99’la barajın altında bırakıldı. Hemen bakanlığa itirazımızı yaptık" diye konuştu.

“ÜYE SAYIMIZ TALİMATLA DÜŞÜRÜLDÜ”

Sendikaların üye sayılarına ilişkin istatistiklerin Resmi Gazete'de yayımlanmadan önce kendi üyeliğinin Bakanlık sisteminden silindiğini ifade eden Çerkezoğlu, şunları söyledi: "İstatistikler yayımlanmadan kısa bir süre önce, 12-13 Temmuz günlerinde bir buçuk gün boyunca bakanlığın üye kayıt sistemi erişime kapalıydı. Bütün sendikalar üye kaydı yapabiliyordu ama onaylama işlemi yapılamıyordu. Bu durum karşısında tüm sendikalar ‘ne oluyor?’ diye ayağa kalktı. Bakanlık yetkilileri teknik bir sorun olduğunu, sistemde bakım yapıldığını söylediler. 1,5 gün sonra sistem açıldı ve üyelikler kontrol edildiğinde gördük ki 12-13 Temmuz'da sendikamızın üye sayısı düşürülmüş ve üyelikler silinmiş" diye konuştu.

"SENDİKA HAKKINI ENGELLEYEMEZSİNİZ"

Çerkezoğlu konuşmasında: "Hatta bu süreçte benim bile üyeliğim sistemden silinmişti. 13 Temmuz'da TC kimlik numaramla giriş yaptığımızda sendika üyesi görünmüyordum. Ancak 27 Temmuz'da istatistikler yayımlandıktan sonra yeniden üyeliğimi aktif hale getirmişler. Bu durum, yapılan haksızlığı ve hukuksuzluğu net bir şekilde ortaya koymaktadır."dedi. Çerkezoğlu, "Çalışma Bakanlığı'na sesleniyoruz: Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sendika hakkını, sendika seçme özgürlüğünü engelleyemezsiniz. DİSK çatısı altında özgür toplu iş sözleşmesi yapmamızı engelleyemezsiniz." şeklinde konuştu. Açıklamasının ardından Çerkezoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüşmek üzere bakanlığa giriş yaptı.