SU KITLIĞI: GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR!

 Birleşmiş Milletler’in Dünya Su Gelişme Raporu, küresel su talebinin 2030 yılına kadar yüzde 55 oranında artacağını ve küresel su kıtlığının yüzde 40 seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Bu kritik rapora atıfta bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, su kaynaklarının azaldığını ve su kıtlığının ciddi bir tehdit haline geldiğini vurguladı. Tayakısı, iklim değişikliğinin su kaynaklarında azalmaya neden olduğunu belirterek, ekolojik denge ve sürdürülebilir gelişim için su ve toprak kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerektiğini ifade etti. Su, sadece canlılar için değil, aynı zamanda üretim ve sanayileşme için de hayati önem taşıyor. Tayakısı, su kaynaklarının en çok kullanıldığı sektörün Türkiye'de tarım olduğunu ve bu sektörün su tüketiminde yüzde 73'lük bir paya sahip olduğunu belirtti.

"GELENEKSEL SULAMA YÖNTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ"

"TÜRKİYE'DE SULAMAYA AÇILAN ALAN 7,1 MİLYON HEKTARA ULAŞTI"

Tayakısı, Türkiye’de tarımsal sulamanın büyük kısmının geleneksel yöntemlere dayanmasının suyun etkin ve verimli kullanımını olumsuz etkilediğini belirtti. Modern sulama yöntemlerinin (damla veya yağmurlama) kullanımının az olduğunu vurgulayan Tayakısı, bu durumun su verimliliğini ciddi şekilde düşürdüğünü ifade etti.Türkiye’deki 8,5 milyon hektar tarım arazisinin yaklaşık yüzde 56,6’sının sulandığını aktaran Tayakısı, ülkenin toplam 24 milyon hektar ekilebilir tarım arazisinin yalnızca 8,5 milyon hektarının ekonomik olarak sulanabilir olduğunu belirtti. 2023 yılı sonu itibarıyla sulamaya açılan alanların toplam 7,1 milyon hektara ulaştığını kaydetti.

MODERN SULAMA SİSTEMLERİ ŞART

Tayakısı, sulama tesislerinin inşasında modern ve su tasarrufu sağlayan yağmurlama ve damlama sistemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanıldığını belirten Tayakısı, kapalı sistem basınçlı borulu sulama ile iletişim kayıplarının en aza indirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, tarla içi sulama sistemleri için sağlanacak hibe ve desteklemeler ile su tasarrufunun artırılabileceğini ve ürün verimliliğinin maksimize edilebileceğini sözlerine ekledi. Modern sulama yöntemlerinin yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damla sulamalarda ise yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlayabileceğini belirtti. Ahencan Tayakısı’nın açıklamaları, su kıtlığının giderek daha büyük bir tehdit haline geldiğini ve Türkiye’nin su kaynaklarını daha etkin kullanması gerektiğini gösteriyor. Tarım sektörü için modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve su tasarrufu önlemlerinin artırılması, gelecekte karşılaşılabilecek su krizinin önlenmesi için kritik önem taşıyor.