"ADANA'NIN YEŞİLİNE YAPILAN SALDIRIYI DURDURUN"

"ADANA'DA NEFES OLAN AĞAÇLAR, RANT UĞRUNA KESİLİYOR"

Adana’nın gözde yürüyüş alanlarından biri olan Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru, son günlerde vahşice gerçekleştirilen bir ağaç katliamıyla gündeme geldi. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Adana Ekoloji Platformu, Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru çevresinde yapılan ağaç kesimlerine sert tepki gösterdi. İMO Adana Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, kesilen ağaçların nedenini gizleyen kararların hukuksuzca alındığını ifade eden çevreci kuruluşlar, bu duruma karşı sessiz kalmayacaklarını açıkladı.Toplantıya, İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Canan Aksu, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Adana Ekoloji Platformundan Yaşar Gökoğlu katıldı. 

"BU KATLİAMLAR BİR SON BULMALI"

Toplantıda, TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin tarafından okunan basın açıklamasında, yerinde yapılan incelemelerde birçok ağacın kesildiği ve kesimlerin hâlâ sürdüğü belirtildi. Şahin, bu vahşi kesimlerin durdurulması için çağrıda bulunarak, “Bu katliamlar son bulmalı. Ses veriyoruz ki; bir daha bu katliamlara yeltenilmesin!” dedi. Hopa’da doğa savunucularının saldırıya uğramasını ve Reşit Kibar’ın hayatını kaybetmesini hatırlatan Şahin, doğa savunucularının sürekli olarak hedef alındığını vurguladı.

"KESİM KARARI "TEHLİKE" GEREKÇESİYLE GİZLENMİŞ"

Yapılan açıklamada, ağaçların kesilme nedeninin "tehlike yaratma" bahanesiyle gizlendiği ifade edildi. Şahin, ağaç kesimlerinin ardındaki gerçek amacın örtbas edilmeye çalışıldığını belirterek, “Ağaçların kesildiği alan, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olup, 33 yıllığına Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru’nun etrafıdır. Belli ki, bu alan genişletilmek istenmiş ancak bu amaç açıkça belirtilmeden, ağaçlar tehlike bahanesiyle kesiliyor" dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, DSİ ve Orman Genel Müdürlüğü’nün birlikte hareket ederek bu ağaç kesimlerine onay verdiğini belirten Şahin, "Bu kurumların işbirliğiyle yapılan bu katliamı anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi.

"RANT UĞRUNA DOĞA TAHRİBATINA DEVAM EDİYORLAR"

Ağaçların kesilmesinin asıl nedeninin rant olduğunu belirten çevreciler, “Adana'nın sıcak günlerinde iklim krizine karşı mücadele edilmesi gerekirken, şehrin en önemli nefes alanlarının katledilmesi kabul edilemez" diyerek tepkilerini dile getirdi. Açıklamada, "Tehlike yalnızca spor sahalarının çevresinde mi? Gerçek dışı gerekçelerle ağaçlar katlediliyor ve biz buna sessiz kalırsak, yakında aynı gerekçeyle yeni kesimler yapılacaktır" denildi.


"KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!”

TMMOB Adana İKK ve Adana Ekoloji Platformu, kamuoyunu ağaç katliamına karşı duyarlı olmaya çağırdı. “Adana kamuoyunu, Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru'ndaki ağaç katliamına karşı ses çıkarmaya, tepki göstermeye ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadeleriyle basın açıklamasını sonlandıran Şahin, bu katliamların takipçisi olacaklarını belirtti.

"DOĞA VE YAŞAM SAVUNUCULARINA VEFA BORCUMUZ VAR"

Açıklamada ayrıca, doğa savunucuları Reşit Kibar, Metin Lokumcu ve Büyüknohutçu çifti gibi isimlere vefa borcunun altı çizilerek, bu mücadelede kararlı duruş sergileyecekleri vurgulandı. "Rant peşindeki çıkar çevreleri doğa savunucularını hedef alıyor. Bizler bu haksızlıklara karşı sesimizi yükseltmezsek, bu saldırılar artarak devam edecektir” denildi. Adana’da yaşanan bu ağaç katliamına karşı tepkiler büyümeye devam ederken, çevreci kuruluşlar ve platformlar doğa tahribatlarına karşı daha güçlü bir ses çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.