Gürer: “Engelli sağlık personeli atama bekliyor”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 2024 yılı itibarıyla toplam 16 bin 918 engelli memurun görevde olduğunu belirtti. CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, bu rakamın kanunen yüzde 3 engelli çalıştırılması kapsamında zorunluluk olduğunu vurgulayarak, engelli sağlık personeli istihdamının yüzde 6 olarak artırılması gerektiğini dile getirerek engelli bireylerin işgücü piyasasına katılımını destekleyen politikaların geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

 
GÜRER’İN SORULARI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli personel istihdamına dair şu soruları yöneltti:
“Bakanlığınız tarafından ataması yapılan engelli sağlık personeli sayısı kaçtır?
2018 yılından itibaren ataması yapılan engelli sağlık personeli sayısı kaçtır?
2024 yılı için ataması planlanan engelli sağlık personeli sayısı kaçtır?
Bakanlığınız bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda çalışan engelli sağlık personeli ve engelli çalışan sayısı kaçtır?
Bakanlığınız, EKPSS dışında İŞ-KUR vb. kura ile aldığı engelli temizlik, güvenlik personellerini ve engelli işçileri de yüzde 3 engelli sağlıkçı kontenjanına dahil etmekte midir?”
 
BAKANLIKTAN CEVAP
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun engelli personel çalıştırma yükümlülüğü başlıklı 53’üncü maddesine atıfta bulunarak, kurumların yüzde 3 oranında engelli personel istihdam etmek zorunda olduğunu belirtti. Bu bağlamda, Bakanlığın merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla toplam 16 bin 918 engelli memurun görev yaptığı ifade etti.
 
ENGELLİ SAĞLIK PERSONELİ ATANMALIDIR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan'ın açıklamaları, engelli sağlık personeli istihdamının artırılmasına yönelik somut ve yenilikçi bir yaklaşım sunmaktan uzak kalmıştır. 16 bin 918 engelli memur sayısı, yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesinin bir sonucudur. Engelli bireylerin işgücü piyasasına katılımı için kapsamlı politikaların geliştirilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca, Bakanlığın yalnızca mevcut durumdan bahsetmesi, atama planlarının belirsizliğini ortaya koymaktadır. Engelli bireylerin çalışma hayatına katılımının önündeki engellerin kaldırılması ve engelli sağlık personeli için atama sürecinin hızlandırılması, engelli bireylerin topluma uyumunu sağlamak açısından önemelidir” diye konuştu