Bal ormanları yaygınlaştırılıyor

2013-2023 yıllarını kapsayan Bal Ormanı Eylem Planları ile 2024-2028 Stratejik Programı kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanında planlı bir şekilde bal ormanları kuruluyor.

OGM’nin resmi internet sitesindeki bilgilere göre, Genel Müdürlük, sürdürülebilir orman yönetimini daha etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek amacıyla 2000'li yıllardan itibaren ormanları ekosistem tabanlı fonksiyonel ormancılık yaklaşımı ile yönetiyor. Ormanlarda arıcılık yapılması, yalnızca ekonomik, ekolojik ve sosyal faydalar sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ormanlarımızın geleceğine de hizmet ediyor.
OGM, bal ormanlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Genel Müdürlüğümüz'ün arıcılığa verdiği destekler ve bal ormanlarının kurulması ile bal üretimi bakımından ülkemiz dünyada 2. sıraya yükselmiş durumda. Türkiye, dünya çam balı üretiminde yüzde 90 gibi büyük bir oranla lider konumunda. Türkiye'de bal üretiminin yaklaşık yüzde 25'i çam balından elde edilirken, bu bal doğrudan basralı orman alanlarından sağlanıyor. Bunun yanı sıra, 98 bin 595 hektar ormanlık alanda bulunan 827 adet bal ormanı, 1 milyon 29 bin 58 kovan kapasitesiyle arıcılığa destek sağlıyor ve ülke ekonomisine önemli katkıda bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü olarak hedefimiz 2028 yılına kadar bal ormanı sayımızı 1000'e çıkarmak.
Ankara Orman Bölge Müdürlüğü- Dinek Bal Ormanları (Organik bal üretim alanları), Antalya Orman Bölge Müdürlüğü -Çamoluk Bal Ormanı (Çam Balı Üretimi), Gökçeada Arı Islahı Bal Ormanı, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü- Gümeli Kestane Bal Ormanı, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü-Karacadağ Bal Ormanları ise yakın zamanda faaliyete geçen bal ormanlarımızdan. Bal ormanlarıyla ilgili detaylı bilgilere Orman Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşılabilir, ayrıca bal ormanları ve diğer ormanlık alanlarda arı konaklatma başvurularını, E-Devlet üzerinden elektronik olarak veya en yakın orman işletmesine fiziki başvuru yoluyla başvuru yapabilirsiniz”