"ÇALIŞANLARIN HAKLARI GASP EDİLİYOR"

Adana Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Bilal Canbolat, kayıt dışı istihdamla mücadeleye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Canbolat, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdamla mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor” dedi.Canbolat, kayıt dışı istihdamı tanımlarken, “Bu durum, çalışanların SGK’ya hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün ve ücretlerinin eksik bildirilmesi olarak tanımlanır. Sigortasız işçi çalıştırma durumu, çalışanların haklarını gasp eden bir uygulamadır” şeklinde konuştu. Kayıt dışı istihdamın, hem çalışanlar hem de işverenler için ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.

"KAYIT DIŞI İSTİHDAM SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNDE DENGESİZLİK YARATIYOR"

Kayıt dışı çalışanların, emeklilik, malullük ve ölüm aylığı gibi önemli haklardan yoksun kaldığını belirten Canbolat, “Bu kişiler, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korumasızdır. Yıllık izin, doğum izni gibi haklardan yararlanamazlar” ifadelerini kullandı. Kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik sisteminde dengesizlik yarattığını ve toplumsal sorunlara yol açtığını vurguladı. Canbolat, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere yönelik denetimlerin artırılacağını ifade etti. “Yapılan denetimlerde tespit edilen kayıt dışı işçi çalıştırmanın cezası, her bir işçi için 14 asgari ücrete kadar çıkabilir. Bu durum, işyerlerinin kapanma riski ile karşı karşıya kalmasına neden olur” dedi.

YABANCI UYRUKLU İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞARTLARI

Çalışanların haklarını korumak adına çeşitli bilgi edinme yollarının bulunduğunu hatırlatan Canbolat, “Çalışanlar, PTT’den alacakları e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden bilgilerini sorgulayabilir. Ayrıca, 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 170 hattını arayarak da bilgi alabilirler” açıklamasında bulundu.Yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılması konusunda da uyarılarda bulunan Canbolat, “İşverenlerin, yabancı işçi çalıştırmak için öncelikle çalışma izni alması zorunludur. Çalışma izni olmadan yabancı çalıştırılması durumunda, 2024 yılı için her bir yabancı uyruklu kişi için 56.752 TL ceza uygulanacaktır” dedi.

"KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE DEVAM EDECEK"

Canbolat, Türkiye genelinde 5 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin, işçilere yapılan tüm ödemeleri banka aracılığıyla yapmak zorunda olduğunu hatırlatarak, “Bu kurala uymayan işverenlere, 2024 yılı için her işçi ve her ay için 1.514 TL idari para cezası uygulanacaktır” diye ekledi. Bilal Canbolat, kayıt dışı istihdamla mücadelenin sadece SGK’nın değil, toplumun her kesiminin sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, “Kayıt dışı istihdam, yalnızca ekonomik değil, sosyal anlamda da büyük zararlara yol açmaktadır. Bu nedenle toplum olarak bu konuya duyarlılık göstermeliyiz” dedi.