"VETERİNER HEKİMLER YOK SAYILIYOR, HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE"

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, veteriner hekimlerin hak kayıplarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Köse, "Veteriner hekimler göreve başlarken, fiilen görev yaparken ve emekli olduklarında sağlık hizmetleri sınıfı olarak değerlendirilmektedir. Ancak, yaşanan özlük ve hak kayıpları meslektaşlarımızı mutsuz etmekte, bu mutsuzluk da ülkemizde halk sağlığına olumsuz etki etmektedir" ifadelerini kullandı.

"EMEKLİLERİN EK ÖDEME HAKKI YOK SAYILDI!"

Köse, sağlık hizmetleri sınıfında emeklilere ek ödemeler yapılırken veteriner hekimlerin ayrı tutulduğunu vurguladı. "657 Sayılı Kanun ve tüm dünyada kabul gören 'Tek Sağlık' yaklaşımı unutuldu. 657 sayılı kanuna göre; dört yıl ve daha fazla yüksek öğretim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı gibi sağlık bilimleri mezunları, giriş derecelerine bir derece eklenmek suretiyle göreve başlatılır" dedi.

"MAAŞ FARKLARI %43 ARTMIŞ!"

Köse, 2018 yılında aktif olarak çalışan ve emekli olan sağlık çalışanlarına yapılan iyileştirmelerde veteriner hekimlerin yok sayıldığını belirtti. "Önceden denk ücretler alan bu meslek gruplarıyla veteriner hekimler arasında %43 oranında fark açılmıştır. 3600 ek gösterge birçok meslek grubuna verilince, veteriner hekimler ile sağlık teknisyenleri arasında maaş farkı kalmamış, hatta teknisyenlerin emekli maaşlarında 6-7 bin lira iyileştirme yapılırken, veteriner hekimlere sadece 450 TL iyileştirme yapılmıştır" diye ekledi.

"EĞİTİMİMİZ YOK SAYILIYOR"

Veteriner hekimler ve sağlık teknisyenleri arasındaki maaş hiyerarşisinin korunmadığını belirten Köse, "Tabip, diş hekimi ile hemşire, sağlık memuru arasındaki maaş farkı hiyerarşisi korunurken, veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyeni aynı düzeye getirilmiştir. Dolayısıyla eğitimimiz yok sayılmıştır" ifadelerini kullandı.

"SERBEST VETERİNER HEKİMLER MAĞDUR"

Serbest veteriner hekim olarak görev yapanların da bu mağduriyetten nasibini aldığını vurgulayan Köse, "Bu hekimler, 10-12 bin lira gibi emekli maaşlarına mahkum edilmiştir" dedi.

"TANIMLAMALARDA EŞİTSİZLİK VAR!"

Köse, özel hizmet tazminatı düzenlemelerinde veteriner hekimlerin yok sayıldığını ifade etti. "Aynı bakanlıkta çalışan teknik hizmet sınıfında yer alan 4 yıllık yüksekokul mezunu mesleklere %145 olan özel hizmet tazminatı %168'e çıkarılırken, uzman veteriner hekimin tazminatı %145'e, veteriner hekimin tazminatı %135 olarak belirlenmiştir. Bu durum mesleğimizi küçümsemektedir" dedi.

"EŞİTLİK İLKESİ İHLAL EDİLDİ!"

Fiili hizmet tazminatının 2006 yılına kadar veteriner hekimlere ödenirken, tabiplerin Anayasa Mahkemesine açtığı dava sonucunda bu tazminatın bazı hekimlere verilip, veteriner hekimlere verilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. "Yeni yasal düzenlemede, doktorlara tazminat verilmiş, veteriner hekimler yine yok sayılmıştır" dedi.

"YASAL HAKLARIMIZ GÖRMEZDEN GELİNDİ!"

Köse, sağlıkta şiddet yasası çıktığında da veteriner hekimlerin yok sayıldığını belirtti. "Kamuda çalışan veteriner hekimler, yasal hakları olan aşılama ve küpelemelerdeki manipülasyon ücretlerini hayvan sahiplerinden alırken, yeni uygulama ile desteklemelerden kesilecek ya da döner sermayeden ödenecek denildi. İki kez icmal yapılmasına rağmen hala bir ödeme yapılmadı" diye ekledi.

"HALK SAĞLIĞI İÇİN VETERİNER HEKİMLERİN ROLÜ KRİTİK!"

Dünya Gıda Günü yaklaşırken, Köse, "Yeterli ve dengeli beslenmek her insanın en doğal hakkıdır. Yeterli hayvansal protein almak, sağlıklı bir hayvansal gıda için gereklidir. Sağlıklı bir hayvan ancak hakları verilmiş veteriner hekimlerce yetiştirilebilir. Veteriner hekimleri yok saymak, halk sağlığını tehlikeye atmaktır" dedi.

"SESİMİZİ DUYUN!"

Köse, veteriner hekimlerin haklarının teslim edilmesini talep ederek, "Veteriner hekimleri yok saymak kabul edilemez. Bu durumu göz ardı etmemelisiniz" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.