Altınoran’dan Ömer Faruk Tekbilek etkinlikleri

 Adana Valisi Mahmut Köşger’in de katıldığı etkinlik, Vali Köşger’in Gökhan Gündoğdu Müzesi’ne gelişi ile başladı. Vali Köşger önce Ömer Faruk Tekbilek için hazırlanan fotoğraf sergisini gezdi. Vali Köşger daha sonra butik konseri izledi. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin onur üyeliğine alınan Ömer Faruk Tekbilek’in siyah renkli onur üyeliği rozetini Adana Valisi Mahmut Köşger taktı.

Öğretmen Nazan Arabacı’nın sunuculuğunu yaptığı etkinliğin açılışında konuşan Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur, “Bugün bizim düğün günümüz. Çünkü çok önemli bir etkinliği Adana’nın yapma görevi olan bir işi Dr. Gökhan Gündoğdu ile Altınoran’a düştü. Ve 2 yıl çalıştık, bu iki yıl boyunca büyük bir şansla Ömer Faruk’la birlikte yaşadık. Onu dinledik,  dinlediklerimizi kitaba aktardık. Aktardıklarımızı anlamlandıracak fotoğraflar bulduk. Burada 30’a yakın fotoğraf var ama 10 bin fotoğraf çektik. Bu serginin benzeri bir 10 sergi daha açabilecek durumdayız. Şu bilinçle yaptık bunu; Ömer Faruk Tekbilek tarihe kalmış bir değerimizdir. Biz de onla birlikte Adana olarak tarihe kalma şansını yakalayabilir miyiz diye düşündük" dedi.
Uygur,"Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’nun ilkesi biraz önce Nazan Balcı öğretmenimizin söylediği gibi “Sanat Adana için Adana’dan dünyaya” şiarıdır. Bu şu demek, eğer ki biz Adana’yı sanatla bir yere taşıyabilirsek Adana da bizi dünyaya taşıyacaktır. İşte bu nedenle da tam 2015 yılından beri “Adana’ya Güç verenler” adında bir proje yürütüyoruz. 11 yıllık bir proje bu. Bu projede bugüne kadar Adana’ya güç vermiş, Adana’yı dünyada tanıtmış veya burada önemli işler yapmış fakat sağlıklarında yeterince tanınmamış değerlerimiz için kitaplar yaptık. Tam 33 tane kitap yaptık. Şimdi 34. burada” dedi.
Ömer Faruk Tekbilek’in hayatını anlatan Uygur, Adana’da doğan ve kendini yetiştiren Adana’nın müziğini, Anadolu’nun müziğini tüm evrenin müziği haline getiren bir insanı tarihe bırakmanın şansına sahip olduklarını ifade etti.
Uygur şöyle devam etti:
“Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile onun altında bulunan Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği çok özel üyelerinden oluşur. Yani ben üye olacağım diyenleri değil Adana’ya bir şeyler yapmış insanlar buralara seçilerek üye yapılır. Ve her üye benim de taktığım gibi beyaz rozet takar. Ancak bu derneğin bir de çok özel onur üyeleri vardır. Örneğin bugün yaşayan en önemli ressam Etem Çalışkan gibi. Sayın Valim izin verirse ve bu onuru bizimle yaşamak isterse Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Derneği’nin rozetini takmak istiyoruz. Bu rozet siyah rozettir.  Sadece onur üyeleri takabilir” dedi.
Sahneye çağrılan Ömer Faruk Tekbilek de konuşmasında, “Ben manevi duygularla büyüdüm. Kendimle bir bütün oldum ve bugünlere geldim hamdolsun. Ben hep “Yarab! ben senden bir şey istemekten haya ederim dedim. Ben senden gümüş istemiştim ama sen bana bugün altın verdin” dediği sırada gözyaşlarını tutamadı.
73 yaşına geldiğini söyleyen Tekbilek, “Ama ruhen 11 yaşındayım. Sayın Haluk Uygur Beye, hepinize ve sayın valime çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin onur üyeliğine alınan Ömer Faruk Tekbilek’in siyah renkli onur üyeliği rozetini Adana Valisi Mahmut Köşger taktı. Daha sonra Ömer Faruk Tekbilek’in sergi fotoğraflarının hazırlandığı sırada bir beste hazırladığı belirtilerek dünyada ilk kez “Nokta” adlı eseri slaytlar eşliğinde dinletildi. Sahneye çıkan Tekbilek ney dinletisinin yanı sıra bağlama eşliğinde çeşitli türküler seslendirdi. Daha sahneye davet ettiği Dr. Hasan Boğa ile de türküler söyleyen Ömer Faruk Tekbilek’e oğlu Murat Tekbilek darbuka ile eşlik etti. Butik konser sonunda Ömer Faruk Tekbilek oğlu Murat Tekbilek’le darbuka çaldı. Adana Valisi Mahmut Köşger, konser veren Ömer Faruk Tekbilek, oğlu Murat Tekbilek ve Dr. Hasan Boğa ile Ömer Faruk Tekbilek'in eşi Suzan Tekbilek'i kutladı. Etkinlik Ömer Faruk Tekbilek için yaşamını anlatan, “Nefes- Breath” isimli kitapların imzalanması ile son buldu.