Ozempic nedir, vücudu nasıl etkiliyor?
Semaglutid kan şekeri seviyesine etki ederek iştahın kontrol edilmesine yardımcı oluyor. BBC Türkçe’deki habere göre, 2021’de yayımlanan semaglutid denemesinde, 68 haftalık süreçte bu ilacı alan hastaların ortalama yüzde 15, plasebo verilenlerin de yüzde 2 kilo verdiklerini gösterdi.
Bazı katılımcılarsa başlangıç kilolarına kıyasla vücut ağırlığının yüzde 20’sini verdi. 2023'te yayımlanan bir araştırmada da semaglutidinin kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalık geçmişi olanlardaki kalp krizi ve felç riskini beşte bir azalttığı saptandı.
Ozempic de kan şekerini düşüyor ve insülini düzenliyor.
Haftalık kullanılan ilaç, bağırsaklarda doğal olarak üretilen glukagon benzeri peptit-1 adlı bir hormonu taklit ederek beyne tok olunduğu mesajı yolluyor. Böylece mideyi daha yavaş boşaltmaya teşvik ederek iştahı sınırlıyor. Yeni bir araştırmaya göre, obezite tedavisinde kullanılan ilaçlar, verilen kilodan bağımsız olarak kişilerde kalp krizi ve felç riskini azaltabiliyor. İlaçların ana maddesi olan semaglutidin kan şekeri, kan basıncı veya iltihaplanma üzerinde olumlu bir etkisinin yanı sıra kalp kası ve damarları üzerinde doğrudan etkileri olabileceği keşfedildi. Diğer yandan son veriler ilaç bırakıldıktan sonra hızla kilo alımının yeniden başladığını gösteriyor. İlaç son olarak ABD'deki satış fiyatıyla tartışma konusu oldu. Ozempic'in ABD'deki satış fiyatı Avrupa'daki fiyatının 10 katından fazla.
WHO: Sahte zayıflama ilaçları sağlığı tehdit ediyor
Son dönemde Ozempic'in özellikle diyabet hastası olmayan kişiler arasında da zayıflama ilacı olarak yaygın şekilde kullanıldığı gözlendi. Bu da Tip 2 diyabet hastası olup Ozempic kullanmak isteyen bazı kişilerin ilacı bulamamalarına neden oldu ve ilacın sahte versiyonları için bir pazar yarattı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), son dönemin popüler zayıflama ilacı Ozempic'in sahte versiyonlarına dikkat çekiyor. Küresel çapta uyarı mesajı yayımlayan WHO, sahte ilaçların sağlık tehdidi oluşturabileceğini vurguluyor. WHO, Ozempic'in internette veya sosyal medyada bazı belirsiz sitelerin önerisi üzerine değil sadece doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini söylüyor. WHO'nun temel ilaçlar ve sağlık ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı Doktor Yukiko Nakatani, "Sağlık uzmanlarına, düzenleyici-denetleyici kurumlara ve kamuoyuna bu sahte ilaçlardan haberdar olmalarını tavsiye ediyoruz" diyor.
Örgütün uyarı mesajında, Ozempic'in bazı sahte versiyonlarının, semaglutid maddesi içermeyebileceği veya insülin gibi başka ilaçlar içerebileceği, bunun da sağlık için "öngörülemeyen" etkilere yol açabileceği vurgulanıyor. WHO, 2022'den bu yana Ozempic'in sahte versiyonlarının üretiminin arttığına dair haberleri yakından izliyor.