21. yüzyılda elektrik köy
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Şevkin, İliç maden işletme kazası öncesi ilgili Bakanlıkların görevini yapmadığını, İliç Araştırma Komisyonu’nda da hiçbir Bakanlığın sorumluluğu üzerine almadığını savundu.
“YENİ BAKANI DA ESKİTECEK”
Konuşmasında Adana’ya ayrı bir parantez açan Dr. Şevkin, 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Adana'nın Ceyhan ilçesi Kurtpınar ve Sarımazı mevkisinde bulunan 13,5 milyon metrekarelik alanda Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulmasının planlandığını ancak aradan 17 yıllık süre geçtiğini, 6 Sanayi ve Teknoloji Bakanı, 6 da Enerji Bakanı değiştiğini hatırlattı. Dr. Şevkin, komisyonda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a dönüp, “Bu gidişle siz de eskiyeceksiniz Sayın Bakan. Buna ilişkin ne yapılıyor?” diye sordu.
Adana Pozantı Belemedik'te iki yıldır 5 elektrik direğini diktiremediklerine işaret eden Dr. Şevkin, “Sayın Bakan, bu konuya bir el atar mısınız? Bu köy, 21. yüzyılda elektriksiz. Pozantı Belemedik köyü, 5 tane direği diktiremedik” diye konuştu.
“VATANDAŞTAN TOPLADILAR DEVLETE ÖDEMEDİLER”
2019 ve 2020 Sayıştay raporlarında 37 enerji şirketinin vatandaştan topladığı elektrik dağıtım şirketleri fonunu, devlete ödemediğini kaydeden Dr. Şevkin, dünyada kullanımı yasaklanmış olan, yüksek kükürt ve zararlı emisyon ürünü olan petrokokun yerli üretimin önündeki ciddi bir engel olduğunu, yasaklanmış olmasına rağmen serbestçe ithal edildiğini kaydetti.
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, komisyonda ayrıca şu konuşmayı yaptı:
“Bor minerali dışında herhangi bir kaynağımız stratejik kaynak olarak görülmüyor! Avrupa'da en büyük altın rezervine sahip ülke olmamıza rağmen altın madenlerimizin çoğu ulusötesi şirketlerin tahakkümü altında işletilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere, birçok yerde aktif volkanlar ve jeolojik olarak sıcak kaynak alanları bulunmasına rağmen, bu alanların araştırılarak ortaya çıkarılması ve toplumsal yarara dönüştürülmesi sağlanamıyor!
Doğal kaynakta dışa bağımlıyız, ya İran'a bağımlıyız ya Rusya'ya! Yerli ve millî kaynak olan jeotermal doğru kullanılmıyor! Türkiye, 6 Şubat depremlerinde 149,8 milyar dolar ekonomik kayıpla karşılaşmıştır. Bu ekonomik kayıp deprem, heyelan, kaya düşmesi, obruk oluşumu, oturma-çökme, tıbbi jeolojik kökenli sorunlar, volkanik aktiviteler gibi jeolojik kökenli afetlerin ülkemizde ne derece önemli olduğunu göstermiştir.”
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, bakana, “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, (MTA) jeolojik kökenli bu afetlerle ilgili ne kadar bütçe ayırmıştır. Bu bütçe afet çalışmaları için yeterli midir?” sorusunu da yöneltti.