HAK-İŞ’TEN 3. EMEKLİLİK PANELİ
Panele Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert başta olmak üzere, HAK EMEK-DER Genel Başkanı Remzi Karataş, Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Zengin, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beşir Fatih Doğan, konfederasyona bağlı sendikaların Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı M. Fatih Uğurlu, İYİ Parti STK’lardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Elif Loğoğlu, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, uzmanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Bazı Problemlerin Olduğunu Hepimiz Görüyoruz”
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert HAK-İŞ olarak, ülke ve toplum meselelerine etkili bir sivil toplum örgütünün bakması gereken bir perspektiften baktıklarını ifade ederek, “Emeklilik Sistemimizde doğru gitmeyen konularının, bazı problemlerin olduğunu hepimiz görüyoruz. Sizler de zaten akademik açıdan bu sosyal olgu üzerindeki sıkıntıları giderebilmek ve yol gösterebilmek amacıyla buradasınız” diye konuştu.
“Gelir-Gider Dengesinin Her Aşamada Gözetilmesi Gerekiyor”
Aktif çalışanların, ülkemizin hem sosyal güvenlik sisteminin korunması hem de gelecekte emeklilik sisteminin ayakta kalabilmesi için büyük önem arz ettiğini ifade eden Sert, “Sosyal Güvenliğin sağlıklı çalışabilmesi için gelir-gider dengesinin her aşamada gözetilmesi gerekir. Burada hocalarımız çok daha iyi bilir, sistemde Aktüerya Dengesi’nin sağlanması gerekiyor. Bu kadar önem taşıyan dengenin çeşitli etmenlerle bozulması da, özellikle sistemin emekli ayağında büyük sıkıntılar yaşatıyor” dedi.
“Mevcut Sistemin Gözden Geçirilmesine İhtiyaç Var”
Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beşir Fatih Doğan, “Bugün burada emeklilik sistemlerinin mevcut yapısını, karşı karşıya kaldıkları zorlukları ve çözüm önerilerini tartışmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Emeklilik, bireylerin aktif çalışma hayatlarından sonra ekonomik bağımsızlıklarını sürdürmeleri açısından önem arz eden bir sosyal güvenlik mekanizmasıdır. Ancak demokratik değişimler, ekonomik dönüşüm süreçleri ve teknolojik yenilikler mevcut sistemlerin sürdürülebilirliğini ve etkinliğini yeniden gözden geçirme ihtiyacını doğurmuştur” diye konuştu.
“Amacımız Emeklilerin Menfaatlerini Korumak”
HAK Emek-Der Genel Başkanı Remzi Karataş ülkemizde 16 milyonun üzerinde bir emekli bulunduğuna dikkat çekerek, “Emekliler Derneği, emeklilerimizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durumların araştırılması, sorunların ortaya konulması, hak ve menfaatlerin demokratik şekilde dile getirilmesi, savunulması ve geliştirilmesi için kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Kuruluş amacımız emeklilerimizin hak ve menfaatlerinin geliştirilmesi için çalışmalar, araştırmalar yapmak, raporlar hazırlamak, bu konuda politika ve öneriler geliştirmektir” diye konuştu.
“Emeklilik Sisteminin Temel Sorunları Var”
HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Zengin, emeklilik sisteminin temel sorunlarına değinerek, “Emekli aylıkların GSYH içerisinde oranı yüzde 7,6’dan yüzde 6,4’e gerilemiş, emekli aylığı hesabında büyüme oranın yüzde 100’ü dikkate alınıyorken kanun ile birlikte bu oran yüzde 30’a düşürülmüş, aktif pasif oranı 2022 yılında 2,01 iken 2023 yılında 1,66’a olmuştur. Ayrıca SGK’nın aktüeryal dengesini emekliler değil kayıtdışı istihdam ve emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek primi kayıt dışılığı artırıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İştar Urhanoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde Kırıkkale Üniversitesi’nden Dr. Cavit Demiral tarafından “Dünyada ve Türkiye'de Emeklilik Uygulamaları”, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Orhan Ersun Civan tarafından “Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Emeklilik Sistemi”, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcımız Fatma Zengin tarafından “HAK-İŞ Bakış Açısıyla Çalışma Hayatı ve Emeklilik” konularında sunumlar gerçekleştirildi. Panel hediyeleşme, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.