Su Verimliliği Yönetmeliği yürürlükte
Buna göre, su verimliliği belge başvuruları Su Verimliliği Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak. Kriterleri sağlayan başvurulara Bakanlıkça su verimliliği belgesi düzenlenecek.
Başvuru esnasında, kurulan sisteme ilişkin Bakanlıkça talep edilen bilgi ve belgelerin sunulması zorunlu olacak. Başvurular Bakanlık tarafından 60 gün içerisinde değerlendirilerek neticelendirilecek. Tüm kategorilerdeki su verimliliği belgelerinin yenilenebilmesi için ilgili belge kriterlerinin devamlılığının sağlanması gerekecek.
Yönetmelik, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması amacıyla; Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planında yer alan sektörel esaslı su verimliliği hedeflerine uyulmasını öngörüyor.
Bu bağlamda; Kullanılabilir su durumuna uygun sektörel planlama yapılması, Su kullanımlarının ölçüm ve izleme sistemleri ile kayıt altına alınması, Tüm sektörlerde su verimliliği sağlayan tekniklerin ve teknolojilerin kullanılması, Su verimliliği il planlarının havza ölçekli planlar ile uyumlu olması, Sürdürülebilir su yönetiminin sağlanması, Geleneksel olmayan su kaynaklarının kullanılması,
Su verimliliği sistemlerinin kurulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, etkin bir şekilde uygulanması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, Su verimliliği konusunda bilinç ve farkındalık oluşturulması, suyun verimli kullanılmasına duyarlı tutum, davranış ve uygulamaların teşvik edilmesini esas alınacak.
Su verimliliği sisteminin kurulması ve uygulanması:
Su verimliliği sistemlerini, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun olarak belirlenen takvim içerisinde kurulacak. Su verimliliği sisteminin kurulması ve uygulanması için izlenecek aşamalar şöyle açıklandı:
Faaliyetin özelliği ve büyüklüğüne uygun yeterli sayıda personelin görevlendirilmesinin sağlanması. Su verimliliğinin sağlanmasına ilişkin plan hazırlanması. Su verimliliği konusunda eğitim/bilinçlendirme çalışmalarının yapılması. Su verimliliği planlarının uygulanması, izlenmesi ve raporlanması.
Su Verimliliği Belgelendirmesi:
Su verimliliği belgesi; mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede düzenlenir. Ek-1 kapsamında yer alanlardan su verimliliği sistemini kuranlara mavi su verimliliği belgesi verilir. Ek-1 kapsamında su verimliliği sistemini kuranlardan; büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri en fazla üç yıl, 500 ha üzeri alana sahip sulama tesisleri, 250 oda ve üstü kapasiteli konaklamalı turizm işletmeleri, havalimanları ile üniversite kampüsleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge, endüstri bölgeleri ve Ek-2’de yer alan NACE kodu bazında faaliyetler en fazla beş yıl içinde yeşil su verimliliği belgesi için başvuru yapmakla yükümlüdür.
Ek-2’de yer alan NACE kodu bazında faaliyet gösteren endüstriyel tesisler, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge ve endüstri bölgeleri su verimliliği sistem kurulumu aşamasında yeşil su verimliliği belgesi kriterlerini sağlamaları için gerekli planlamaları içeren iş termin planlarını Bakanlığa sunarlar. Bakanlığın uygun görüşü ile yeşil su verimliliği belgesi başvuru süresi en fazla yedi yıla uzatılabilir. Turkuaz su verimliliği belgesi gönüllük esasına göre alınır. Su verimliliği sistemini kuranlar mavi su verimliliği belgesi için Ek-3, yeşil su verimliliği belgesi için Ek-4 ve turkuaz su verimliliği belgesi için Ek-5’te yer alan kriterleri sağlamakla yükümlüdür.