GAZETECİLER TOPLUMUN GÖZÜ, KULAĞI, AYNASI ve SESİDİR
Açıklama şu şekilde:
“Toplumun haber alma hakkı kapsamında basın özgürlüğü önemlidir. Bu görevi yerine getiren gazeteciler, kamu yararı için görev yapmakta, toplumun gözü, kulağı, aynası ve sesi olmaktadır. Fedakârca görevini yapan gazetecilerin başta iş güvencesi olmak üzere ekonomik ve sosyal haklarının sağlanması, doğru ve tarafsız habere ulaşmanın da ön şartı niteliğindedir. Bu nedenle, milletimizin haber alma hakkı için görevini yerine getiren gazetecilerin özlük haklarının yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda gelişme sağlanması kolay olmamıştır. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına önemli haklar tanıyan 212 Sayılı Fikir İşçileri Kanunu’nun 10 Ocak günü Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine dönemin gazete sahipleri bir ortak bildiri ile 3 gün gazetelerini kapatma kararı aldılar. Bunun üzerine gazeteciler, hak ve özgürlüklerini savunmak ve halkı gazetesiz bırakmamak üzere “Basın” adlı bir gazete yayımlayarak gazete sahiplerinin tutumuna karşı tavır aldılar. Gazetecilerin kararlı tutumu ile yasa uygulanmaya devam edildi ve 1962’den başlayarak 10 Ocak “Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı.
Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü…
12 Eylül darbesi sonrası gelen iktidarlar döneminde gazetecilerin çeşitli güvenceler kazandıran 212 sayılı yasa büyük ölçüde budandı ve içi boşaltıldı. Böylece 10 Ocak Gazeteciler Bayramı da, basın çalışanlarının özgürlük ve haklarının tümüyle budandığı bir günün adı olarak kaldı. Haber alma hakkının sağlıklı olmasını sağlayan gazetecilerin çalışma ve yaşama şartlarının geliştirilmesi için, tüm sivil toplum ile kamu kurum ve kuruluşları olarak gereken destek verilmelidir.”