“Kadın” ve “emek” tartışıldı

Panele HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Zengin, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beşir Fatih Doğan, HAK-İŞ Ankara İl Başkanı ve Öz Gıda-İş SendikasıŞube Başkanı Duran Çiçek, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, uzmanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Genel Sekreter Eda Akbulut, Hacettepe Üniversitesi ile daha önce Emeklilik Panelini de düzenlediklerini hatırlatarak, kadın çalışmalarına emek perspektifinden bakmak üzere panelin gerçekleştirildiğini belirtti.
HAK-İŞ olarak üniversiteler ile iş birliğine önem verdiklerinin altını çizen Akbulut, “Genel Başkanımızın belirttiği gibi kendi inanç ve değerler bütünümüzden yola çıkararak Türk Endüstri İlişkiler Sisteminde yeni bir model oluşturmak istiyoruz. Bunun içinde üniversitelerimizle iş birliği yapmayı çok kıymetli buluyoruz” dedi. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beşir Fatih Doğan da, HAK-İŞ’le böyle bir panel düzenlemekten memnuniyet duyduklarını söyledi. Doğan, kadın emeğin değerini, toplumdaki rolünü ve iş hayatındaki eşitliğin önemini vurgulamak için bir araya gelindiğini ifade eden Doğan, fikirlerin paylaşılarak geleceğe dair somut adımların atılabileceğini vurguladı
“Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştığı Sorunlar Derinlemesine Analiz Edildi”
“Kadın ve Emek” Panelinde; alanında deneyimli akademisyen ve sendikacılar çeşitli konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirdi. Panel kapsamında, “Analık ve Hamilelik Halinde Kadın İşçinin Korunması, İşyerinde Psikolojik Taciz, AB Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Politikaları, ILO C-190 Sözleşmesi, Kadın İşçinin Feshe Karşı Korunması, AB Direktifleri Çerçevesinde Kadına Karşı Ayrımcılık Yasağı, HAK-İŞ ve Kadın” gibi konular ele alındı. Kadın ve Emek Panelinin birinci oturumu, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İştar Urhanoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Panelin ilk oturumunda; Cumhurbaşkanlığı İdarî İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Uluslararası Tahkim ve Alternatif Çözümler Daire Başkanı Doç. Dr. Eda Manav Özdemir, “AB Direktifleri Çerçevesinde Kadına Karşı Ayrımcılık Yasağı”, Hacettepe Üniversitesi’nden Arş. Gör. Damla Kaynar Kıroğlu “Analık ve Hamilelik Halinde Kadın İşçinin Korunması”, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden Arş. Gör. Beyza Aydın “AB Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Politikaları”, HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Hacer Türk Albayrak “ILO C190 Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi” konularında sunumları gerçekleştirdi.
Kadın ve Emek Panelinin ikinci oturumu HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Eda Akbulut moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu oturumda; Psikolog Alper Küçükay “İşyerinde Kadına Yönelik Psikolojik Taciz”, Hacettepe Üniversitesi’nden Arş. Gör. Tuğba Hilal Köken “Kadın İşçinin Feshe Karşı Korunması”, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin “HAK-İŞ ve Kadın” konularında sunumları gerçekleştirdi.