Kavrulduk!..

 

 

Avrupa ile birlikte Hindistan, Pakistan, İran ve Irak olmak üzere bölge ülkelerini etkileyen sıcak hava dalgası dün sabah saatlerinden itibaren Adana'da da hissedilmeye başlandı. Saat 09.00'dan itibaren kent merkezindeki parklarda bulunan termometrelerin 40 derece olarak ölçtüğü hava sıcaklığı saat 10.00'da otomobil termometrelerinde 47 dereceye ulaştı. Haftanın ilk iş günü olmasına karşın Adana'nın sokaklarında insan ve araç trafiği yoğunluğunda sıcak dalgasıyla birlikte düşüş gözlendi.
44 DERECE HİSSEDİLECEK
Doğu ve Orta Pasifik'te, 'El Nino' olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının 1.5 derece artması nedeniyle ortaya çıkan meteorolojik olayın tüm dünyada sıcaklıkların yükselmesine neden olduğu belirtilirken, Adana'nın yanı sıra komşu kentler Mersin ve Osmaniye'de de aşırı sıcaklar yaşamı olumsuz yönde etkiledi.
Meteoroloji 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı ölçümlerde dün saat 12.00-15.00 arasında havanın tehlikeli sıcak olarak kabul edilen gölgede 38-40 dereceye ulaşması beklendiği için, buna göre önlemler alındı. Yüzde 30 nemin de etkisiyle bu sıcaklık 44 derece olarak hissedilmekle birlikte yüksek nem riski de yaşanıyor. Nemin düşük kalması hissedilen sıcaklığın beklenen 60 derecelik seviyeye ulaşmasını engellendi.
Meteoroloji yetkilileri, aşırı sıcak nedeniyle güneş çarpması, ısı krampları ve ısı bitkinliği oluşabileceği konusunda uyarı yaptı. Sıcaklığın bugünden itibaren 1 derece düşeceği vurgulanırken etkisinin ise hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
Adana'da bu günlerde uzun yıllar ortalaması sıcaklık 34.3, en yüksek sıcaklık ise 36.6 derece olduğu hatırlatılırken 38-40 derecelik sıcaklık ise son yılların bu tarihteki rekoru olarak da kayıtlara geçecek.

NEM YÜKSELMEDİ KORKULAN OLMADI
Meteroloji yetkilileri gölgedeki rekor sıcaklığın dün saat 13.00 itibariyle 40.9 derece, nisbi nem oranının da yüzde 15 olduğunu, hissedilen sıcaklığın 42 derece olduğunu açıkladı. Adana'nın bu mevsimde aynı saatlerde sık sık yaşadığı yüzde 50'lik nem oranı gerçekleşse, hissedilen sıcaklık 59 derece olacaktı.
GECE SICAKLIĞI KABUSU
Adana'da gece nem oranı yüzde 80'nin üzerine çıkacak, hava sıcaklığı açık alanlarda 26 dereceye düşecek. Ancak beton yapılar gün boyu güneş ışınlarını direk alıp ısındığından konutların içinde gece hissedilen sıcaklık, açık alanların 5-10 derece üstünde olacak ve nem de yüksek olacağı için bunaltıcı geceler görülecek. Çukurova kentlerinden Osmaniye'de öğle saatlerinde gölgede 37-39 derece arasında sıcaklık, yüzde 29 nem kaydedildi. Hissedilen sıcaklığın 45 derece dolayında olduğu bildirildi. 
TARIM İŞÇİLERİ YAKICI SICAKTA ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ
Bereketli topraklarıyla olduğu kadar 'Sarı sıcağıyla' ünlü Adana'da, tarım işçileri yakıcı güneş altında tarlada çalışmayı sürdürdü. Yüreğir İlçesi'ndeki yerfıstığı ekili bir tarlada, çapa yayıp yabancı otları temizleyen tarım işçisi kadınlar, zor olsa da ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını söyledi. Günde 10 saati aşkın bir süre güneş altında çalışan tarım işçileri, "Kimse bu sıcak havada çalışmak istemez ama mecburuz çalışmaya. Başka yapacak bir işimiz zor. Bugün daha sıcak ama ne yapalım" dedi.
SAĞLIK UYARISI
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Akbaba da, sıcaklara karşı vatandaşları uyardı. Mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını öneren Prof. Dr. Akbaba, "Güneş altına çıkmak zorunda kalanlar koruyucu krem sürmeli, geniş kenarlıklı şapka takmalı, yeterli sıvı almalı. Klimalı ortamlarda bulunanlar ise vücut dengeleri bozulacağı için güneşe çıkmamaya özen göstermeli" dedi.
EN SICAK AĞUSTOS 1958'DE
Öte yandan Meteorolojinin resmi internet sitesinde Adana'da için gölgede 38 derece olarak bildirilen sıcaklık 2 derce artarak 40 dereceye ulaştı. Ayrıca Adana'da Ağustos ayında en sıcak yaz 1958 yılında görüldü. Meteorolojinin kayıtlarına göre 24 Ağustos 1958'de hava sıcaklığı 45.6 derece oldu. DHA